Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шкт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Диференціальний діагноз

Хронічний гепатит іноді протікає як гострий. Розпізнавати допомагає анамнез. Крім того, при гострому гепатиті активність ферментів досягає дуже високих цифр, при хронічному гепатиті активність ферментів підвищується помірно. При гострому гепатиті за даними протеінограмми немає порушень білкових фракцій крові. При хронічному гепатиті, на відміну від цирозу печінки, немає ознак портальної гіпертензії. Допомагає також метод біопсії: при хронічному гепатиті збережена часточкової структура. Синдром Дубіна-Джонса: доброякісна гіпербілірубінемія. Інша назва - юнацька переміжна жовтяниця. При цьому є дефект ферменту, здійснює транспорт білірубіну. На відміну від хронічного гепатиту немає збільшення печінки, ензимопатія успадковується по аутосомно-домінантним типом. Захворювання з'являється вперше після пубертантного періоду. Скарги на тяжкість і тупий біль в області печінки, епігастрії, незрозумілі диспепсичні розлади. Спленомегалія відсутня, жовтяниця помірна, загальний білірубін звичайно 2-6 мг% і постійно коливається близько однієї середньої величини. Зв'язаний білірубін підвищений і складає 60-80% від загального. Спостерігається постійна білірубінурія, уробілінових тіла залишаються в нормі. Один з характерних ознак - збільшення ретенції бром *** фалеіна після 30 хвилин його введення. Для захворювання патогномонично збільшення в сечі копропорфіріна -1 більше 80%. Майже кожного хворого з синдромом госпіталізують з підозрою на гострий вірусний гепатит. Захворювання майже не впливає на працездатність і спеціального лікування, крім дієти. не вимагає.

Лікування

1.Устраніть ушкоджує етіологічний фактор. 2. У разі загострення - госпіталізація, постільний режим. Дієта: достатня кількість білків, вуглеводів, обмеження жирів, помірну кількість солі.

Патогенетичне лікування

а) Кортикостероїди - преднізолон 30-40 мг / сут б) цитостатики: имуран 100-200 мг на добу, 6-меркаптопурин, плаквеніл 0,5 - 1 раз на добу. Тривалість такої комбінованої терапії кілька місяців, а при люпоідний варіанті - кілька років. Дози препаратів знижують повільно і не раніше, ніж через 2-3 місяці, переходять на підтримуючі дози - преднізолон 20 мг на добу, имуран 50 мг / добу - дають протягом року. Показання: активний холестатичний гепатит, пресістірующій у фазі загострення. Протипоказання: виявлення австралійського антигену. Разом з преднізолоном можна призначати делагіл 0,25-0,5.

Симптоматичне лікування

а) Глюкоза всередину, а при важкому перебігу в / в, з розрахунку 50 г на добу - зменшує інтоксикацію б) вітаміни групи В, С та ін: С - при наявності ознак геморагічного діатезу, до - при геморагічному діатезі і зниженні протромбіну, D - при холестазі, тому що порушено їхнє всмоктування. В1, -2, -6, -12. Гідролізати печінки: сирепар 2,0 в / в на курс 50 ін'єкцій. При порушенні білкового обміну: розчин альбуміну 10% 50-100 мл; білкові гідролізати + анаболіки (обережно) - ретаболіл, вливання плазми. Глютамінова кислота. При внутрипеченочном холестазі: Фенобарбітал 0,01 х 3 (покращує будову жовчної міцели), жовчогінні (обережно) - краще рослинні: кукурудзяні рильця та інші. Холестирамін - іонно-обмінних смол, утворює в кишечнику нерозчинні комплекси з жовчними кислотами, що веде до посилення всмоктування в кишечнику холестерину, зменшуються свербіж і жовтяниця. Дають 10-15 г на добу. Нерідко хворі жалукртся на болі в області печінки (зазвичай тупі) зниження апетиту, гіркота, сухість у роті, диспепсичні явища. При обстеженні виявляють збільшення печінки, іноді селезінки, в крові можливе підвищення рівня білірубіну. Хворому необхідний раціональний режим, в період загострення режим має бути більш суворим, протягом деякого часу необхідно перебування в стаціонарі. Має значення дотримання повноцінної дієти з достатнім вмістом білків і вітамінів, особливо групи В, аскорбінової кислоти. Важливо утримання від алкоголю і прийому ліків, що погіршують функцію печінки.