Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!_Konspekt_lekc_j_po_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Тема 3. Модель is-lm-bp Модель Мандела-Флемінга як передвісник is-lm-bp.

Першою моделлю в якій послідовно пояснюється модель внутрішньої та зовнішньої рівноваги була модель Мандела, а саме моделі вказані у трьох статтях 60-х років.

Модель Дорнбуша=модель Мандела-Флемінга.

Умови моделі:

1. ??????;

2. ціни незмінні;

3. передбачається абсолютна ліквідність капіталів, що втілюється в тому що вітчизняна і світова ставка % вирівняна;

4. рух товарів і капіталів у зовнішніх умовах опосередкований обмінним курсом.

Впливові змінні: дохід – Y, ставка %- i, валютний курс - q .

М. М.-Ф. дає можливість пояснити: 1. механізм загальної рівноваги, яка формується в результаті взаємодії внутрішньої і зовнішньої рівноваги; 2. ефективність фінансової, зовнішньоекономічної та грошової політик.

Зміст моделі:

IS: Y=C(Y-T)+I(i)+NX(q), Y=ά( A-bi+nq)=(A-bi+nq)*(1/(1-c’(1-t)),

Де ά – витратний мультиплікатор; t – агрегована податкова ставка (T/Y); b – коефіцієнт еластичності доходу за змінами ставки %; n – коефіцієнт еластичності доходу за змінами курсу валюти.

LM: (M/P)S=(M/P)D(Y,i), M/P=kY-hiY=((M/P)+hi)/k,

h-грошова база , k-попит на гроші за прод. пропозиція = попиту на гроші.

i=i* існує абсолютна мобільність капіталу.

Відмінність IS-LM від звичайної моделі:

  1. чистий експорт тут поданий як такий, що залежить від курсу валюти ( передбачається, що від курсу залежить тільки експорт). NX=Ex-Im= +nq- = +nq. Зв'язок між NX та q є оберненим. ( 1$=5.2UAH, в даному випадку зростання –девальвація).

  2. система стає замкненою завдяки i=i* - це означає, що мала відкрита економіка сприймає світову ставку % як задану → вплинути на неї не може.

Графічний аналіз моделі координати (Y,q) передбачає задану незмінність %. (і=const).

Перевага: можна показати вплив різних режимів валютного курсу на загальну рівновагу та ефективність 3-х політик (фін, зовнеконом, грош.).

Графік 1 ілюструє результати впливу ЕК-ки за плаваючого курсу.

G↑(T↓)→AD↑(сукупні видатки)→Y↑→i↑→I+↑(іноземні інвестиції)→ q↑(ревальвація) →NX↓→Y↓

Особливість полягає у тому, що зростання ставки % під впливом більших державних видатків за умови абсолютної мобільності капіталів спричиняє притік іноземних інвестицій → ревальвація курсу → зменшення чистого експорту і повернення ВВП до попередніх обсягів.

За припущення про стримання імпорту зовнішньою політикою.Im↓→NX↑→AD↑→Y↑→i↑→ I+↑→ q↑→NX↓→Y↓Торговельні обмеження стимулюють експорт, але Y вкінці незмінний. Таким чином безперспективними є торговельні обмеження.

Графік 2

M↑→ (M/P)↑→i↓→I+↓→q↓→NX↑→AD↑→Y↑

Логіка ґрунтується на ідеї здешевлення ставки %, зменшенні вітчизняної у порівнянні зі світовою, щ спричиняє відтік іноземних інвестицій, зменшення курсу валюти (девальвація) і зростання чистого експорту як елементу сукупного попиту з відповідним збільшенням Y.

Графік3

При фіксованому курсі Центральний Банк зобов’язується відреагувати у такий спосіб, щоб курс валюти повернувся до фіксованого рівня.

(1). G↑(T↓)→AD↑→Y↑→i↑→I+↑→ q↑

(2). M↑→ (M/P)↑→i↓ →q↓(повернення до попереднього рівня)→NX↑→Y↑ - активна дія ЦБ щодо q.

Зовнек. політика так само реалізується у збільшенні обсягів ВВП, але оскільки вона пов’язана з обмеженням імпорту, то крім зростання ВВП маємо ще один позитив – збільшення чистого експорту. Це відрізняє зовн-торг політику при плаваючому курсі, де чистий експорт зростає , а потім спадає та зовн-торг політику –при фіксованому курсі, де він зростає.

Графік 4

При фіксованому режимі ЦБ в принципі не може бути ініціатором змін, що спричиняють зменшення курсу. Для повернення ситуації до попереднього стану ЦБ використовує валютні резерви. Негатив: зменшення валютних резервів.

Висновки у підсумковій таблиці: 0 –нейтрально; + позитивний результат; - негативний.

З точки зору Y грошова політика є ефективною при плаваючому курсі, а фінансова і зовн-торг – при фіксованому. (Мандел+Флемінг).

За будь-якого режиму валют курсу одна з політик –неефективна, щоб зробити 2 політики ефективними треба мати режим єдиної валютної зони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]