Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pr_5_SS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Визначення суми заробітної плати за розрахунковий період

Для визначення видів заробітної плати, які беруть участь у розрахунку середнього показника звертаємося до п.7 Порядку. Заробітна плата, для включення до розрахунку, має одночасно відповідати наступним умовам:

- вона повинна включатися до фонду оплати праці. До нього включається основна, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

- з цих виплат сплачувалися внески до фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

- ці виплати обкладалися податком на доходи фізичних осіб;

- виплати не повинні перевищувати граничної суми заробітної плати з якої сплачувалися страхові внески до фондів соціального страхування. Розмір цієї граничної суми.

Врахування сум відпускних у розрахунку середньої заробітної плати

Суми відпускних повністю відповідають вищезазначеним умовам, вони обкладаються податком на доходи та з них сплачуються внески до фондів соціального страхування. Проте у п.3 Порядку 1266 зазначається, що до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати включаються періоди, протягом якого особа працювала. Під час відпустки, зазвичай, працівники відпочивають, тобто не працюють. Отже суми відпускних не беруть участі у розрахунку середньої заробітної плати.

Врахування сум одноразових виплат у розрахунку середньої заробітної плати

Для врахування сум одноразових виплат для розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних слід керуватися тільки положеннями п.9 Порядку 1266 який свідчить:

У разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або що провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу.

Отже, разові виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати пропорційно відпрацьованому часу тільки в тому випадку, якщо у розрахунковому періоді було невідпрацьовано деякий час з поважних причин а саме:

- тимчасова непрацездатність;

- відпістка у зв’язку з вагітністю та пологами;

- відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

Визначення коефіцієнту страхового стажу працівника

Цей коефіцієнт визначається згідно із ст.37 Закону:

- 60% середньої заробітної плати особам, що мають страховий стаж до п’яти років;

- 80% середньої заробітної плати особам, що мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

- 100% середньої заробітної плати особам, що мають страховий стаж більше восьми років;

- 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, зарахованим до 1 – 4 категорій осіб, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх заміняє та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, потерпілою від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни і особам, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.93 р. №3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зі змінами та доповненнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]