Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфл.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
42.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Ріненський державний гуманітарний університет

Реферат на тему:

«Предмет та завдання конфліктології»

Виконала:

Студентка групи ПСП- 51

Психолого-природничого ф-ту

Михальчук О.М

Перевірила:

доц. Корчакова Н.В.

Рівне- 2012

План

Визначення предмету та об’єкту конфліктології.

Основні цілі і завдання конфліктології

Висновок

Використана література

Визначення об’єкту та предмету конфліктології.

Конфліктологія - наука про закономірності зародження, виникнення, розвитку, вирішення і завершення конфліктів будь-якого рівня.

На всіх етапах розвитку, суспільства конфлікти не просто впливали на історію, вони карколомно змінювали її.

   Конфлікт — надзвичайно складне соціальне і психологічне явище, успішність вивчення якого багато в чому залежить від якості вихідних методологічних і теоретичних передумов, методів, які використовуються.

   Насамперед необхідно максимально чітко визначити зміст, який ми вкладаємо в поняття “конфлікт”, позначивши тим самим межі предметної області конфліктології. Поняття “конфлікт” спочатку трактувалася як “бійка, бій, боротьба” — тобто фізичне протистояння між сторонами. Потім це значення розширилося, включивши в себе “різку розбіжність чи протиставлення інтересів, ідей і т. п.”.Таким чином, тепер цей термін передбачає не тільки саму фізичну протидію, але і її психологічне підґрунтя. Найбільш поширені два підходи до розуміння конфлікту. При одному з них конфлікт визначається як зіткнення сторін, думок, сил, тобто дуже широко. При такому підході конфлікти можливі й у неживій природі. Поняття “конфлікт” і “протиріччя” фактично стають такими, які можна порівняти за обсягом. Інший підхід полягає в розумінні конфлікту як зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок чи поглядів опонентів або суб'єктів взаємодії. Тут передбачається, що суб'єктом конфліктної взаємодії може бути або окрема людина, або люди і групи людей.

   Прогрес науки, особливо на етапі її становлення, залежить від того, наскільки вдало визначені межі предмету її вивчення. Важливо, з одного боку, не упустити нічого, тому що при цьому губиться системне уявлення про предмет, з іншого боку — не включити в предмет нічого зайвого, оскільки це приводить до розширення кола досліджуваних явищ, збільшення обсягу дослідницької роботи. Крім того, важливо вже у визначенні предмета як можна точно розкрити сутність досліджуваного явища. У цьому зв'язку доцільно внести в розуміння конфлікту два принципових уточнення.

   Насамперед ми вважаємо за необхідне звузити широке розуміння конфлікту і припускати, що конфлікти виникають тільки при соціальній взаємодії. При цьому якщо соціальну взаємодію розуміти в широкому значенні, то в неї доцільно включити і взаємодію між тваринами. Така позиція на сьогоднішній день обґрунтована в досить великій кількості робіт, присвячених різним аспектам проблеми біосоціальної еволюції. Тому в об'єкт конфліктології, на нашу думку, необхідно включити зооконфлікти — конфлікти у тваринному світі.

   Друге уточнення стосується суті конфлікту. Мається на увазі, що сутність конфлікту полягає не стільки у виникненні протиріччя, зіткненні інтересів, скільки в способі розв'язання протиріччя, яке створилося, у протидії суб'єктів соціальної взаємодії. Усілякі протиріччя виникають скрізь і завжди, але тільки незначна частина їх розв'язується шляхом конфліктів. Інтереси і погляди також перетинаються досить часто. Однак сутність конфлікту ширша ніж це зіткнення. Вона — у протидії суб'єктів конфлікту в цілому.

   Таким чином, під конфліктом розуміється найбільш гострий спосіб розв'язання значущих протиріч, які виникають у процесі взаємодії, що полягає в протидії суб'єктів конфлікту і звичайно супроводжується негативними емоціями та може викликати агресивну поведінку. Якщо суб'єкти конфлікту протидіють, але не переживають при цьому негативних емоцій (наприклад, у процесі дискусії, спортивного єдиноборства), чи навпаки, переживають негативні емоції, але зовні не виявляють їх, не протидіють один одному, то такі ситуації є передконфліктними. Протидія суб'єктів конфлікту може розгортатися у трьох сферах: спілкуванні, поведінці, діяльності.

   Ці всі знання обґрунтовують необхідність виділення самостійної науки — конфліктології. Об'єктом її комплексного вивчення є конфлікти в цілому, а предметом — загальні закономірності їхнього виникнення, розвитку і завершення. Конфліктологію, безперечно, повинні цікавити три типи конфліктів внутрішньоособистісні, соціальні, зооконфлікти. До основних видів соціальних конфліктів відносяться: міжособистісні конфлікти, конфлікти між малими, середніми і великими соціальними групами, міжнародні конфлікти між окремими державами та їх коаліціями

Слід розрізняти поняття "об'єкт" і "предмет" конфлікту. У загальному сенсі об'єктом конфлікту можна назвати ту частину реальності, яка залучена у взаємодію з суб'єктами конфлікту. На відміну від цього предметом конфлікту є ті суперечності, які виникають між взаємодіючими сторонами і які вони намагаються вирішити за допомогою протиборства.

   Центральним об'єктом конфліктології є соціальні конфлікти, а їх ядром — міжособистісні. Дослідження міжособистісних конфліктів, менш складних серед інших соціальних конфліктів, може розкрити основні причини конфліктної взаємодії. Соціальні конфлікти тісно пов'язані з внутрішньоособистісними конфліктами. Тому розуміння мотивів соціальних конфліктів буде ускладнене без вивчення тих процесів, що відбуваються в психіці і передують конфліктній поведінці людини.

Конфлікти — невичерпний об'єкт пізнання, про який не можна довідатися абсолютно все. Тому предметом конфліктології є ті закономірності, сторони, характеристики конфліктів, які в змозі досліджувати наука на даному етапі свого розвитку. Об'єкт конфліктології — більш консервативне утворення порівняно з предметом. Об'єкт може змінюватися в результаті свого власного розвитку, крім того, його межі можуть уточнюватися в зв'язку з більш глибоким проникненням науки в суть досліджуваних явищ. Об'єкт конфліктології — соціальні, внутрішньоособистісні і зооконфлікти — у недалекому майбутньому навряд чи зазнає істотних змін.

Між об'єктом і предметом конфліктології, як і будь-який інший науки, існує не тільки взаємозв'язок, але і певна дистанція, яка зусиллями вчених може поступово скорочуватися, але ніколи не може бути повністю подолана через обмеженість можливостей людського пізнання. Тим не менш, вчені постійно прагнуть до забезпечення максимально можливого відповідності своїх теоретичних висновків об'єктивної реальності. Досягнення цих цілей, як свідчить вся історія науки, багато в чому визначається тим інструментарієм, дослідницькими методами, які використовуються вченими.

Основні цілі і завдання конфліктології

Для того щоб прискорити формування конфліктології, необхідно максимально чітко визначати основні цілі і завдання на кожному етапі розвитку науки. Основними цілями конфліктології, яка одночасно носить фундаментальний і прикладний характер, є:

- дослідження всіх конфліктів, як соціально-психологічного феномену, що виступають об'єктом науки, інтенсивний розвиток конфліктологічної теорії;

- створення системи конфліктологічного утворення в країні, пропаганда конфліктологічних знань у суспільстві;

- організація в Україні системи практичної роботи конфліктологів з прогнозування, попередження і врегулювання конфліктів, що включає вивчення специфіки конфліктного спілкування та розробку або вироблення на її основі оптимальної стратегії поведінки особистості в конфлікті яка сприяла б його нейтралізації та прогнозування виникнення потенційних конфліктних ситуацій та способів їх вирішення.

Для досягнення першої мети — розвитку методології, теорії, методів конфліктології — необхідно вирішувати наступні змістовні й організаційні завдання:

- подолання крайньої роз'єднаності окремих конфліктологічних наук, ознайомлення конфліктологів із усіма галузями конфліктології і формування на цій основі самостійної науки;

- проведення міждисциплінарних досліджень конфліктів;

- створення системної бази емпіричних даних, що включає результати ситуаційного аналізу реальних конфліктів усіх видів;

- широке відображення фундаментальних проблем науки в періодичних виданнях, присвячених конфліктам;

- розширення наукових контактів зі світовим співтовариством конфліктологів, публікація в Україні найбільш важливих робіт зарубіжних авторів у цій галузі.

Створення системи конфліктологічної освіти в країні, пропаганда конфліктологічних знань у суспільстві може забезпечуватися шляхом вирішення наступних завдань:

- розширення переліку навчальних спеціальностей ВНЗ, для яких курс “Основи конфліктології” буде обов'язковою навчальною дисципліною. Оскільки будь-який фахівець, особливо керівник, постійно зіштовхується з конфліктами, даний курс повинні вивчати випускники усіх ВНЗ;

- уведення курсу “Основи конфліктології” у середніх спеціальних навчальних закладах, ПТУ, загальноосвітній середній школі;

- уведення навчальної дисципліни “Основи конфліктології” у системі підвищення кваліфікації фахівців у всіх галузях народного господарства, особливо для керівників;

- видання підручників та іншої навчальної літератури з конфліктології найбільш відомих зарубіжних авторів;

- публікація науково-популярних робіт з конфліктології, доступних максимально широкій частині населення країни;

- утворення у провідних ВНЗ країни кафедр конфліктології, які мають комплектуватися психологами, соціологами, політологами, філософами, правознавцями та ін., що займаються проблемою конфлікту, тобто на основі міждисциплінарного принципу.

Організація в Україні системи практичної роботи конфліктологів з прогнозування, попередження і врегулювання конфліктів передбачає вирішення наступних основних завдань:

- розробка методик і технологій оцінки небезпеки виникнення конфліктів в основних сферах життя і діяльності суспільства;

- створення окремих груп і центрів, які поєднують конфліктологів, що займаються на практиці прогнозуванням, попередженням і врегулюванням реальних конфліктів;

- створення Асоціації українських конфліктологів, основним завданням якої буде розробка прикладних, теоретичних і методологічних проблем конфліктології;

- розробка універсальних міждисциплінарних методів аналізу реальних конфліктів і створення на цій основі бази даних, що дозволяють оцінювати актуальні конфлікти, порівнювати їх з аналогічними, які завершилися.

С

Предмет конфліктології

хема 1. Предмет конфліктології.

Загальні закономірності виникнення конфліктів, їх розвитку та розв’язання

Схема 2. Об'єкт конфліктології.