Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфл.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
42.38 Кб
Скачать

Об'єкт конфліктології

Конфлікт – найбільш гострий спосіб розв’язання значущих суперечностей, що супроводжуються негативними емоціями та може викликати агресивну поведінку.

внутрішньоособистісний конфлікт – це конфлікт всередині психологічного світу особистості, який представляє собою зіткнення її протилежно спрямованих мотивів (потреб, інтересів, цінностей, цілей, ідеалів)

Соціальний конфлікт — крайній випадок загострення соціальних протиріч, який виражається в зіткненні різних соціальних спільнот, обумовленому протилежністю чи суттєвою відмінністю їх інтересів, цілей, тенденцій розвитку.

Зооконфлікт - конфлікт , що розглядається як боротьба за існування і є проявом біологічно і генетично визначеної агресивності.

Схема 3. Основні цілі та завдання конфліктології.

Основні цілі та завдання конфліктології

  • - дослідження всіх конфліктів, як соціально-психологічного феномену, що виступають об'єктом науки, інтенсивний розвиток конфліктологічної теорії;

  • створення системи конфліктологічного утворення в країні, пропаганда конфліктологічних знань у суспільстві;

  • розвиток методології, теорії, методів конфліктології;

  • організація в Україні системи практичної роботи конфліктологів з прогнозування, попередження і врегулювання конфліктів, що включає вивчення специфіки конфліктного спілкування та розробку або вироблення на її основі оптимальної стратегії поведінки особистості в конфлікті яка сприяла б його нейтралізації та прогнозування виникнення потенційних конфліктних ситуацій та способів їх вирішення.

Висновки

Розглянутий вище категоріально - понятійний апарат становить фундамент теоретичного змісту науки про конфлікт, її предмета. Під предметом будь-якої науки розуміється уявна, ідеальна, теоретична модель того об'єкта, частини або сфери дійсності, на який спрямований її головний інтерес. Предмет і об'єкт науки - тісно пов'язані між собою, близькі, але не тотожні поняття. А також визначені основні завдання конфліктології.

Отже, для подальшого успішного розвитку конфліктології як науки необхідно чітко визначати предмет та об’єкт науки . Також важливою частиною розвитку даної науки є виконання поставлених нею завдань та досягнення цілей.

Використана література

  1. Анцупов А. Я., Шипилов А. И. Конфликтология. Учебник. 3-е изд. СПб.: Питер, 2007.

  2. Ворожейкин И.Е., Кибанов А.Я., Захаров Д.К. Конфликтология: Учебник. - М.: ИНФРА-М, 2004.

  3. Гришина Н. В. Психология конфликта. СПб.: Питер, 2000.

  4. Пірен М.І. Конфліктологія. Киев: МАУП, 2003

  5. Семенов В. А. Конфликтология: история, теория, методология. СПб., СЗАГС, 2008.