Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП педфак (2012-2013).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
860.16 Кб
Скачать

Тема для самостійного опрацювання

Тема 3. Стандартизовані опитувальники та тести як методи психологічного дослідження

Питання для самостійного опрацювання

  1. Поняття про стандартизовані опитувальники та тести. Особливості побудови, діапазон використання. Стандартизовані опитувальники та тести як методи виміру експериментального ефекту

  2. Основні вимоги до стандартизованих психологічних методик. Валідність, надійність, репрезентативність методик

Список літератури для опрацювання

Психодиагностика как наука и как практическая жеятельность // Общая психодиагностика / Под. ред. Бодалева А.А., Столина В.В. – М.: МГУ, 1987. – С. 8-22.

бібліотека кафедри соц. та пр. психології

Технические и методологические принципы // Анастази А., Урбина С. Психологическое тестирование.- СПб.: Питер, 2001.- С. 63-226.

Бурлачук Л.Ф., Морозов С.М. Словарь-справочник по психодиагностике. – СПб.: Издательство «Питер», 2000. – 528 с.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Опрацювання питань

6 годин

Завдання до підсумкової модульної роботи № 3

Тестові завдання

Розв’язання тестових завдань передбачає пошук правильної відповіді серед хибних.

Теоретичні завдання

Розв’язок теоретичного завдання – це правильна відповідь на поставлене питання, яка має бути викладеною стисло, структуровано і містити думку автора (як висновки, узагальнення, класифікації тощо).

  1. Класифікація методів психологічного дослідження. За етапами наукового дослідження. На основі способу взаємодії дослідника і предмета дослідження. За дослідницькою метою

  2. Біографічний метод у психологічному дослідженні. Підходи до розуміння біографічного методу. Процедура вчування (за І.П. Манохою). Процедура каузометрії (за Є.І. Головахою, О.О. Кроніком)

  3. Бесіда, інтерв’ю та анкетування у психологічному дослідженні. Правила формулювання питань у бесіді та інтерв’ю. Види питань за структурою потенційної відповіді. Види питань за побудовою

  4. Спостереження як метод дослідження та базовий метод виміру експериментального ефекту. Класифікація видів психологічного спостереження. Процедура спостереження. Протокол спостереження.

  5. Аналіз продуктів діяльності. Види дослідницького матеріалу (продуктів діяльності). Етапи аналізу продуктів діяльності.

  6. Поняття про експериментальні та кореляційні плани. Специфіка кореляційного дослідження, відмінність від експерименту.

  7. Планування кореляційних досліджень. Основні типи (плани) кореляційних досліджень. Залежність типу коефіцієнта кореляції від способу вимірювання

  8. Поняття про стандартизовані опитувальники та тести. Особливості побудови, діапазон використання. Основні вимоги до стандартизованих психологічних методик.

Практичні завдання

Практичне завдання до четвертого модулю передбачає планування кореляційних досліджень на задану тему.

Приклад практичного завдання. На основі однієї з наукових проблем сплануйте кореляційне дослідження, сформулюйте гіпотезу, вкажіть змінні, зв’язок між якими має бути встановлений, опишіть процедури виміру змінних, вкажіть коефіцієнт кореляції, який може бути використаний.

  • Проблема виховання в сучасній сім’ї: мати чи няня.

  • Зв’язок успішності у навчанні із соціометричним статусом дитини у класі.