Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 казначейство.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
34.35 Кб
Скачать

2.10. Негативні прояви роботи казначейства.

Проаналізувавши перелік функцій Державного казначейства, можна зробити висновок про сутність та основну мету його діяльності.

1. Концентрація всіх наявних державних коштів у руках головного фінансового агента держави - Державного казначейства - можлива через реалізацію принципу єдиного 2. Якісне виконання державного бюджету за доходами, застосуванням чіткої системи обліку надходжень, податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Це дає змогу своєчасно та в повному обсязі зараховувати на єдиний казначейський рахунок усі кошти, що належать держбюджету.

3. Якісне виконання держбюджету за видатками, що передбачає оплату рахунків розпорядників бюджетних коштів перерахуванням грошових ресурсів з єдиного казначейського рахунка держбюджету безпосередньо на казначейського рахунка держбюджету. Це дає змогу отримати вичерпну інформацію про щоденний стан державних коштів, забезпечує можливість маневрування державними грошовими ресурсами, робить фінансовий контроль за рухом і витрачанням державних коштів реальним та дієвим.

користь суб'єктів господарської та підприємницької діяльності, які виконати роботи або надали товари та послуги відповідним розпорядникам бюджетних коштів. Це дає змогу ліквідувати практику нецільового використання бюджетних коштів бюджетними організаціями або використання їх у обсягах більших, ніж це передбачено кошторисом доходів і видатків відповідної бюджетної організації.

2.11. Проблеми удосконалення роботи казначейства

Зазначені заходи певною мірою обмежують фінансову самостійність розпорядників бюджетних коштів, які здебільшого виконують важливі роботи, пов'язані з державним соціальним замовленням. Проте, в умовах нестабільності економіки, нестачі державних грошових ресурсів кожна державна копійка має витрачатися розумно, виважено та за цільовим призначенням. Тому зазначені доходи є вивіреним кроком з боку уряду.

Контрольні питання.

1. Дайте характеристику системи управління державними платежами.

2. Дайте характеристику сфери діяльності єдиного казначейського рахунка.

3. Які існують межі охоплення фінансових ресурсів єдиним казначейським рахунком ?

4. Назвіть банки, які уповноважені брати участь у виконанні держбюджету України.

5. Які функції банківських установ при казначейській системі виконання держбюджету ?

6. Розкрийте сутність і види банківських рахунків при казначейському виконанні бюджету України.

7. Охарактеризуйте призначення операційних рахунків казначейства.

8. Дайте характеристику офіційних трансфертів.

9. Розкрийте джерела формування державних цільових фондів. 10.Назвіть негативні прояви роботи казначейства.

11.Сутність проблеми удосконалення роботи казначейства.