Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Революція в Росії 1917.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

4. Підготовка та здійснення перевороту

У період швидкого зростання соціальної напруги та поглиблення революційної кризи, щоб підняти втрачений авторитет серед мас, 1 вересня 1917 року Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою. для зміцнення виконавчої влади було створено директорію – Раду п’яти. Це була спроба переходу до авторитарного режиму. Прем’єр-міністром залишався Керенський.

14 вересня 1917 року розпочала роботу Демократична рада, на якій було створено Тимчасову раду Республіки – парламент. Проте в результаті закулісних переговорів було сформовано уряд, до складу якого входили 10 міністрів від несоціалістичних партій. Головою уряду знову став Керенський.

Лідери меншовиків а есерів разом з кадетами сформували новий уряд і утворили з делегатів Демократичної ради Передпарламент – орган, перед яким уряд був відповідальний до відкриття установчих зборів.

З липня 1917 року більшовики взяли курс на насильницьке захоплення влади

10 жовтня 1917 р. на квартирі більшовика Суханова відбулося засідання ЦК РСДРП (б), на якому був присутній Ленін. Більшістю голосів було прийняте рішення про збройне повстання, проти якого голосують лише Каменєв та Зинов’єв.

15 та 18 жовтня пройшли засідання ЦК РСДРП(б) за участю активну Петроградської організації, на якому більшістю приймається рішення про підготовку повстання. Каменєв та Зинов’єв виступають проти.

Повідомлення про підготовку більшовиками перевороту переконали Керенського перехопити ініціативу. О 6 ранку юнкери захопили редакцію газети «Робочий путь». Про такі дії уряду стало відомо Л.Троцькому та членам РВК, що засідали в Смольному. Відбулося засідання ЦК РСДРП(б). Вирішено стежити – свердлову – за діяльністю уряду, Бубнову – за залізницями, Дзержинському – за поштою. Було створено запасний штаб повстання в Петропавлівській фортеці.

Керенський зосереджує вірні Тимчасовому уряду військові формування в Зимовому палаці і на засіданні Передпарламенту вимагає для себе необмежених повноважень для репресій проти сил, що готують переворот. Більшістю йому в цьому було відмовлено.

Протягом 24 жовтня 1917 р. військові загони ВРК займають стратегічно важливі об’єкти в столиці.

З другої години ранку тривало засідання Петербурзької Ради, на яке прибув Ленін, де й проголосив передачу влади Радам.

25 жовтня розпочав роботу ІІ з’їзд Рад робітничих та солдатських депутатів. Частина делегатів з’їзду виступала проти збройного повстання.

О 21год.40 хв. холостий постріл крейсера «Аврора» дав сигнал для наступу части ВРК на Зимовий палац. До вечора формування, які захищали палац, поступово розійшлися. В палаці залишилися військовий батальйон та юнкери.

Близько 2 години ночі на 26 жовтня Тимчасовий уряд було заарештовано.

5. Причини перемоги більшовиків

  • Наростання соціально-економічних проблем

  • Зволікання Установчих зборів із скликанням установчих зборів

  • Падіння авторитету Тимчасового уряду після корнилівського заколоту

  • Наростання суперечностей між лібералами та правими соціалістами

  • Обіцянка лідерів більшовиків вирішити проблеми суспільства популярними гаслами «Землю – селянам», «Фабрики – робітникам», «Мир – народам»