Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендации к написанию курсовых.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державвний заклад «Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка»

Інститут педагогіки та психології

Кафедра дефектології та психологічної корекції

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт з дисциплін

Луганськ-2014

ВСТУП

Методичні рекомендації розроблено як навчально-методичний комплекс для надання допомоги студентам у виконанні курсових робіт. Рекомендації комплексу покликані сформувати у студентів навички самостійної роботи, результати якої свідчать про досягнення певного спеціалізованого рівня і містять елементи наукового дослідження.

Завданнями запропонованого навчально-методичного комплексу є:

  • єдність принципів побудови, викладення змісту, способів і вимог до оформлення курсових робіт;

  • сприяння розумінню студентами відмінностей і взаємозв'язку певних етапів виконання робіт;

  • формування у студентів методично доцільних і логічно виправданих поглядів на способи і прийоми одержання, підготовки, аналізу, узагальнення і інтерпретацію матеріалів для виконання робіт;

  • розвиток здатності студентів до самостійних прикладних або наукових узагальнень своїх досліджень під час рішення проблем, що вивчаються;

  • орієнтація студентів на пріоритетне вживання доступних комп'ютерних засобів в процесі створення і оформлення робіт.

У рекомендаціях висвітлено методичні підходи до виконання курсових робіт. Змістовна суть кожної конкретної роботи визначається науковим керівником. Студентам необхідно точно дотримуватися встановлених нормативів до оформлення курсових робіт під час подання своїх досліджень.

Курсові роботи оцінюються як проміжні підсумки знань з логопедії та методики роботи логопеда. Вони дозволяють оцінити здатність студентів самостійно проводити наукові дослідження, творчо мислити, систематизувати матеріали бібліографічного та експериментального характеру.

У процесі написання курсової роботи, студенти оволодівають навичками самостійного спостереження, письмового викладення матеріалу і оформлення підсумків науково-дослідної роботи, уміння публічно захищати її результати і висновки, що сприяє розвитку наукового мислення, підвищенню рівня і якості загальноосвітньої і професійної підготовки.

Згідно учбовому плану, студенти пишуть курсові роботи на другому, третьому і четвертому курсах з метою навчитися прийомам дослідницької діяльності у галузі основних методик та логопедії, вивчити певне питання або їх сукупність і одержати висновки науково-теоретичного та практичного характеру.

Загальними вимогами до курсової роботи з психолого-педагогічних дисциплін є:

  • актуальність дослідження;

  • повнота розкриття теми;

  • наявність обгрунтованих, чітких висновків і узагальнень;

  • обширний круг використовування джерел і літератури з досліджуваної проблеми (не менше 15-20 джерел);

  • акуратність.

І. Методика виконання курсової роботи

    1. Вибір і затвердження теми

Вибір теми для курсової роботи має велике значення. Практика свідчить, що правильно вибрати тему – це значить наполовину забезпечити успішне її виконання.

Під час вибору теми студент повинен виходити з своїх наукових інтересів, наявності і доступності літературних джерел, можливості вивчення передового досвіду (проведення науково-теоретичного аналізу досягнень з проблеми дослідження). Обираючи тему важливо враховувати рекомендації викладача (наукового керівника).

Основні теми визначаються кафедрою, але і студентам надається право самим пропонувати теми. Назва теми курсової роботи узгоджується з науковим керівником.

Теми курсових робіт обираються завчасно.

Вибрана та узгоджена з науковим керівником тема курсової роботи закріплюється за студентом. Довільна зміна теми не допускається.

Після затвердження теми курсової роботи, студент визначає мету роботи, її структуру, назву і кількість розділів, підбирає літературу. Ці питання він зобов'язаний обговорити з науковим керівником і разом з ним скласти календарний план виконання дослідження.

Виконання курсової роботи здійснюється під керівництвом і контролем викладача. В ході роботи студент зобов'язаний у встановлені науковим керівником терміни бути на консультації, для звіту про виконану роботу, надаючи йому окремі фрагменти роботи і коректуючи програму подальших досліджень.

    1. Вивчення літератури і відбір фактичного матеріалу

Важливою складовою підготовки наукової роботи є ознайомлення з опублікованою за даною темою літературою і аналіз наявного фактичного матеріалу. Необхідно глибоко осмислювати той матеріал, який міститься в публікаціях фахівців, оскільки основні питання теми, що вивчається, завжди закладені в більш ранніх дослідженнях. Для повноцінного дослідження необхідна наукова наступність, тобто студент, працюючи над дослідженням, зобов'язаний користуватися досвідом, вже накопиченим наукою з даної проблеми, в даній сфері знань.

Необхідно пам'ятати, що мінімальна необхідна кількість літературних джерел для курсової роботи – 15-20 (з обов'язковим посиланням на них в тексті роботи).

Перш за все, слід продумати порядок пошуку і скласти список (картотеку) літературних джерел з теми. Орієнтиром в цьому пошуку має бути характер теми. Слід суворо дотримуватися правила бібліографічного опису у відповідності до правил оформлення списку бібліографічних джерел.

Бібліографічний опис має бути повним без пропусків будь-яких елементів, скорочень заголовків і т.п. Завдяки цьому можна уникнути повторних перевірок, вставок пропущених відомостей. Великою підмогою є бібліографія, що міститься в книгах.

Добре складений список (картотека) навіть під час побіжного огляду заголовків джерел допомагає охопити тему в цілому. На її основі можливо вже на початку дослідження уточнити план.

Вивчення літератури з вибраної теми потрібно починати із загальних робіт, щоб одержати уявлення про основні питання, до яких відноситься вибрана тема, виявити ступінь її розробленості і різні концепції авторів.

Вивчення літератури – серйозна робота. Тому статтю або книгу слід читати з олівцем в руках, роблячи виписки. Перед кожною випискою необхідно точно фіксувати дані про автора роботи, її заголовок, рік і місце видання, кількість сторінок і сторінка, з якою зроблена виписка.

Вивчення наукових публікацій бажано проводити поетапно:

  • загальне ознайомлення з твором в цілому за його змістом;

  • біглий перегляд всього змісту;

  • читання у порядку послідовності розташування матеріалу;

  • вибіркове читання певної частини твору;

  • нотування матеріалів, що мають дослідницький інтерес;

  • критична оцінка записаного, його редагування і «чистовий» запис як фрагмента тексту майбутньої роботи.

Під час вивчення літератури не потрібно прагнути тільки запозичення матеріалу. Паралельно слід обдумувати знайдену інформацію. Цей процес повинен відбуватися протягом всієї роботи над темою, тоді власні думки, що виникли в ході знайомства з чужими роботами, слугуватимуть основою для отримання нового матеріалу.

Можливо, що частина одержаних даних виявиться даремною; дуже рідко вони використовуються повністю. Тому необхідний їх ретельний відбір і оцінка.

Особливою формою фактичного матеріалу є цитати, які органічно вплітаються в текст курсової роботи, складають невід'ємну частину аналізованого матеріалу. Вони використовуються для того, щоб без спотворень передати думку автора першоджерела.

    1. Структура наукового дослідження

Кожний автор може вибрати порядок розташування наукових матеріалів за власним розсудом, проте при цьому повинна чітко простежуватися внутрішня логічна послідовність дослідження.

Зміст курсової роботи обов'язково затверджується науковим керівником. Зміна плану можлива тільки з відома керівника.

Традиційно склалася певна структура наукової роботи, основними елементами якої в порядку їх розташування є наступні: ввідна частина, основна частина, список літератури і додаток.

У ввідну частину входять такі структурні елементи:

  • титульна сторінка;

  • зміст;

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за потреби).

У основну частину входять:

  • вступ;

  • глави основної частини (розділи);

  • висновки;

  • список використаних літературних джерел;

  • додатки.