Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 3 Табл по рефлексам, законам ВНД, сознанию...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Таблиця 1

Види рефлексів

Види рефлексів

Сутність

Приклади рефлексів

Примітка

1

Природжені або безумовні рефлекси (БР)

Це вроджені, генетично запрограмовані реакції організму, властиві усім тваринам і людині. Виникають без всяких додаткових умов, від народження, однотипно проявляються у живих істот одного і того ж виду (належать виду в цілому). БР мають консервативні, що мало змінюються рефлекторні дуги, які проходять головним чином через підкіркові відділи ЦНС. Вони спричинені безумовними подразненнями, які діючи на відповідні рецептори (смаковий, дотиковий та ін.), викликають відповідні реакції організму. Вони не зникають і весь час діють при нормальному стані організму. Складна система БР становить інстинктивну діяльність.

смоктання, ковтання, рефлекс «що таке?» (напрям погляду на новий подразник), відступ у разі небезпеки

БР потрібні тварині з перших днів життя для забезпечення її існування (пошук їжі, уникнення шкідливих впливів тощо). Але вони повністю не задовольняють потреб вищих організмів, що живуть у складних умовах, оскільки зовнішнє середовище постійно змінюється, і пристосовуватися до нього неможливо за допомогою лише БР.

2

Придбані мовні) рефлекси (УР)

Умови для формування УР:

Індивідуальні, придбані реакції вищих тварин і людини, що виробилися в результаті научіння (досвіду). Утворення тимчасових нервових звязків, або УР, є основним принципом роботи півкуль г.м. за Павловим. УР виробляються в процесі індивідуального життя і розвитку тварин, людини, при їх взаємодії з соціальним і природним середовищем.і завжди індивідуально своєрідні. Вони виникають при поєднанні певного подразника, що не має значення для живої істоти (нейтрального подразника) з життєво важливим для неї (їжею або небезпекою).

УР індивідуальні – належать індивіду, особистості. Рефлекторні дуги УР характеризуються високою рухливістю, здатністю змінюватися під дією факторів середовища і проходять через вищий відділ головного мозку — КГМ.

1) підкріплення умовних подразників безумовними, причому умовний подразник повинний завжди дещо передувати безумовному підкріпленню, тобто служити біологічно значимим сигналом; 2) умовний подразник по силі свого впливу повинний бути слабкіше безумовного і бути оптимальним; 3) необхідно нормальний (діяльний) функціональний стан НС, що забезпечує необхідну активність кори великих півкуль г.м.

Могутніми факторами, що сприяють формуванню умовно-рефлекторної діяльності, є заохочення і покарання, які широко застосовуються в процесі навчання і виховання дитини.

слюновиділення в певний час суток у людини, страх у малюків при виді людей в білих халатах тощо

До 3 років для вироблення корисних рефлексів у дитини провідне значення має ще «харчове підкріплення». Але потім ведуче значення при виробленні корисних УР здобуває «словесне заохочення». У дітей старше 5 років за допомогою похвали можна виробити будь-який корисний рефлекс у 100 % випадків.

Якщо умовний подразник не підкріплювати безумовним, і поновлюються, якщо умовний подразник знову підкріпити безумовним.

Умовно-рефлекторна діяльність людини – надзвичайно складна, різноманітна і тонка система звязків. Нові нервові зв’язки утворюються на грунті не лише безумовних, але і вже існуючих, раніше утворених умовних звязків, які набрали відповідної сили та стійкості.

У навчанні, наприклад, безумовні підкріплення - інтерес до знань, допитливість, здивування новизною явищ.

Таблиця 2