Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема Психологічні механізми злочину.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

16

Тема Психологічні механізми злочину, їх особливості при різних видах правопорушень злочинного діяння

1. Психологічні причини злочинної поведінки

2. Психологічна структура злочинного діяння

3. Психологічні наслідки скоєного злочину

Література:

Розин В. М. Психология для юристов. — М.: Изд. дом "Форум", 1997. — С. 70.

Шнайдер Г. Й. Криминология: Пер. с нем. — М.: Прогресс, 1994. — С. 84.

Ратинов А. Р. Личность преступника и проблема ценностей // Вопросы борьбы с преступностью. — М.: Юрид. лит., 1978. — Вып. 29. — С. 113.

Зелинский А. Р. Рецидив преступлений: Структура, связи, прогнозирование. — Х.: Выща шк., 1980. — С. 46.

Найнебезпечніша частина правопорушень, що мають явну антисоціальну направленість, — злочинність. Будь-який злочин (державна зрада чи терористичний акт, зловживання владою чи службовим становищем, службова фальсифікація чи отримання хабара, контрабанда і бандитизм, посягання на особу, її політичні, майнові та інші права тощо) є суспільно небезпечним діянням, яке карається законом. Ефективна боротьба зі злочинністю з психологічного погляду вимагає глибокого аналізу протиправної дії осіб, які скоїли злочини, вивчення психологічної структури злочину, а також причин, що спонукають людину до злочинної поведінки.

Суб’єктивна сторона злочинуце внутрішня сторона зло­чину, тобто психічна діяльність особи (свідомість та емоційно-вольова сфери), що відображує ставлення її свідомості і волі до суспільно небезпечного діяння, котре нею вчи­няється, і до його наслідків. Зміст суб’єктивної сторони складу зло­чину характеризують певні юридичні ознаки. Такими ознаками є вина, мотив та мета вчинення злочину. Вони тісно пов’язані між со­бою, проте їх зміст і значення у кожному випадку вчинення злочи­ну неоднакові. Вина особи – це основна, обов’язкова ознака будь-якого складу злочину, вона визначає саму наявність суб’єктивної сторони і значною мірою й зміст. Відсутність вини виключає суб’єк­тивну сторону і тим самим склад злочину.

В багатьох злочи­нах суб’єктивна сторона потребує встановлення мотиву і мети, що є її факультативними ознаками. Вони мають значення обов’язкових ознак лише в тих випадках, коли названі в диспозиції закону як обо­в’язкові ознаки конкретного злочину. Особливості деяких складів злочинів визначають необхідність з’ясування емоцій, які відчуває особа при вчиненні суспільно небезпечного діяння. Вони різняться за своїм характером, змістом, часом виникнення. Більшість із них перебувають за межами суб’єктивної сторони злочину, тому що зо­всім не впливають на формування її ознак (каяття у вчиненому, страх покарання та ін.) або вплив їх настільки малий, що не має істотного значення при формуванні у свідомості особи мотиву вчинення зло­чину (співчуття, жалість і т. ін.). Однак деяким із них закон надає значення ознаки суб’єктивної сторони. Так, відповідно до статей 116 і 123 КК стан сильного душевного хвилювання виконує істотну роль у формуванні мотиву вчинення таких злочинів і входить до змісту суб’єктивної сторони.

Встановлення всіх ознак суб’єктивної сторони – це завершаль­ний етап у констатації складу злочину як єдиної підстави кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 23 КК вина – це психічне став­лення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності, передбаченої цим Кодексом, та її наслідків, виражене у формі умислу(ст. 24) або необереж­ності(ст. 25)..

Умисел і необережність мають свої види. Умисел може бути прямим і непрямим, а необереж­ність існує у виді злочинної самовпевненості та зло­чинної недбалості.

Умисел – найбільш поширена форма вини. За дослідженнями питома вага умисних злочинів досягає 90-92% від загальної кількості вчинених злочинних діянь.

Закон розрізняє два види умислу прямий і непрямий

Прямий умиселце таке психічне ставлення до діяння і його наслідків, при якому особа усвідомлювала суспільно небезпечний ха­рактер свого діяння (дії або бездіяльності) передбачена його сус­пільно небезпечні наслідки і бажала їх настання (ч. 2 ст. 24 КК).

Непрямний умиселце такий умисел, при якому особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння (дії або безді­яльності), передбачаю його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання (ч. 3 ст. 24 КК).