Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій ЦО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать
    1. Радіоактивне забруднення

Радіоактивне забруднення є четвертим фактором, на який припадає близько 10% енергії ядерного вибуху. Під час ядерного вибуху утворюється велика кількість радіоактивних речовин, які, осідаючи з димової хмари на поверхню землі, забруднюють повітря, місцевість, воду, а також усі предмети, що перебувають на ній.

Радіоактивні речовини, які випадають з хмари ядерного вибуху, є радіоактивні продукти ядерного заряду, частина ядерного палива, яка не вступила в ланцюгову реакцію, і штучні радіоактивні ізотопи.

Хмара ядерного вибуху утворює радіоактивний слід на землі. Слід у плані має, як правило, форму еліпса, велику вісь якого називають віссю сліду. Звичайно, розміри сліду радіоактивної хмари залежать від характеру вибуху, направлення і швидкості вітру. Радіоактивне забруднення місцевості в межах сліду нерівномірне. Найбільше радіоактивних речовин випадає на вісі сліду, від якої ступінь забруднення зменшується у напрямку до бокових меж, а також від центра вибуху до кінця хмари.

Слід радіоактивної хмари радіоізотопів, які випали на землю, поділяється на чотири зони забруднення (рис 4).

- Зона Г- надзвичайно небезпечного забруднення, доза радіації на її зовнішній межі за період через 1 годину після вибуху становить 800 Р/год.

- Зона В – сильного забруднення, доза радіації на зовнішній межі через 1 годину після вибуху 240 Р/год. Ця зона охоплює приблизно 8 – 10% площі радіаційного сліду хмари вибуху.

- Зона Б – сильного забруднення, доза радіації на зовнішній межі через годину після вибуху 80 Р/год. Ця зона охоплює приблизно 10–12% площі радіаційного сліду хмари вибуху.

- Зона А – помірного забруднення, доза радіації якої через годину після вибуху становить 8 Р/год. Площа цієї зони 78–80% всієї території сліду.

Рис. 4 Слід радіоактивної хмари надземного ядерного вибуху з рівнями радіації через 1 год. після вибуху;

1 – напрямок середнього вітру; 2 – вісь сліду; А – зона помірного забруднення; В – зона сильного забруднення; В – зона небезпечного забруднення; Г – зона надзвичайно небезпечного забруднення; L – довжина сліду; b – ширина сліду.

З плином часу внаслідок розпаду радіоактивних речовин рівень радіації на сліді радіоактивного забруднення зменшується. Спад рівня радіації перебуває в залежності:

Рt = P1 t –1,2 (1)

де: Рt - рівень радіації на будь-який заданий термін часу t після вибуху, Р/год;

P1 - рівень радіації через 1 годину після вибуху;

t - час, який пройшов після вибуху, год.

Із аналізу формули (1) можна зробити висновок, що внаслідок розпаду радіоактивних речовин рівень радіації зменшується відповідно 7-10, тобто зі збільшенням часу в 7 раз рівень радіації зменшується в 10 разів і найбільше зменшення рівня радіації відбувається у перші дві доби.

Місцевість вважається зараженою і потребує знаряддя захисту, якщо рівень радіації, виміряний на висоті 0,7 - 1,0 м від поверхні землі, становить 0,5 Р/год. і більше.

При ядерному вибуху продукти радіоактивного поділу містять суміш багатьох різних хімічних елементів і радіоактивних ізотопів розпаду. При поділі ядер урану-235 і плутонію-239 утворюється майже 200 ізотопів, 70 хімічних елементів. Більшість радіоізотопів належить до короткоживучих – йод-131, ксенон-133, лантан-140, цезій-141 та ін. з періодом напіврозпаду від кількох секунд до кількох днів. Стронцій-90, цезій-137, рубідій-10, сурма-125 та інші мають напіврозпад до кількох років. Радіоізотопи цезій-135, рубідій-137, самарій-147 та інші характеризуються надзвичайно повільним розпадом, який триває тисячі років. Непрореагована частина ядерного палива, яка випадає на землю, - це ядра атомів урану і плутонію, що діляться і є альфа () - випромінювачами.