Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дуженко диплом.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

4.1 Система управління охороною праці в пп «Грант»

Метою даного розділу є характеристика методичного забезпечення охорони праці в ПП «Грант». Згідно із метою були поставлені наступні завдання:

  • Характеристика системи охорони праці ПП «Грант»;

  • Визначення основних небезпечних факторів праці;

  • Заходи забезпечення небезпеки в надзвичайних ситуаціях

  • Підведення підсумків та внесення власних пропозицій стосовно удосконалення системи охорони праці ПП «Грант».

Окрім соціального, охорона праці має, безперечно, важливе економічне значення - це і висока продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних компенсацій за важкі та шкідливі умови праці тощо. Незадовільний же стан охорони праці важким тягарем лягає на економіку держави.

Під охороною праці розуміється система законодавчих актів, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних міроприємств і засобів, які забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Охорона праці як наукова дисципліна виникла на перетині соціально-правових, технічних і медичних наук, науки про людину, теорії ризику. Головними об'єктами її дослідження є людина в процесі праці, виробниче середовище, організація праці та виробництва. На підставі цих досліджень розробляються заходи щодо підвищення рівня охорони праці. Функціонування підприємств в умовах ринкових відносин означає, що нещасні випадки і захворювання на виробництві викликають суттєві економічні втрати не тільки держави, a конкретного підприємства, вони впливають на рентабельність і конкурентоздатність підприємств, на прибутки трудового колективу. Незадовільні умови праці негативно відбиваються на продуктивності праці, якості і собівартості товару, зменшують валовий національний дохід країни. Тому всебічна турбота про охорону праці, проведення активної соціальної політики стає важливою проблемою для власників і керівників підприємств, державних та профспілкових органів.

Штат працівників ПП «Грант» складається з 13 чоловік Відповідальність за розроблення положень, типових інструкцій та інших нормативних документів з питань охорони праці та своєчасного доведення їх до відома ради правління промислової палати покладається на виконавчого директора, а завіряється керівником та спеціалістом з відповідною технічною освітою.

Згідно з Статутом ПП «Грант» на підприємстві створено профспілкову кімнату з розміщенням інструкцій по експлуатації виробничого обладнання та дотримання правил протипожежної безпеки та правил дорожнього руху водіями ПП «Грант». Зокрема в ПП «Грант» є вантажні автомобілі і водії повинні мати права категорії C,D.

В Пирятинській районній Раді голова райдержадміністрації затвердив графік виїзних ревізій на районні підприємства з метою дотримання статутного уставного інструктування працівників стосовно оборони праці та дотримання правил дорожнього руху.

Голова Пирятинської СДПЧ-15 затвердив річний план обліку перевірок дотримання засобів технічного забезпечення стану дотримання протипожежної безпеки керівниками районних підприємств. Було оновлено склад виїзної комісії міністерства з надзвичайних ситуацій Пирятинського району та доведено до реалізму стан графіку в автоматизованій частині протипожежного стану за наявністю вогнегасників та ящиків з протипожежним піском в зв’язку з збільшенням надзвичайних ситуацій і пожежних випадків.

В минулому сезоні було оголошено дефолт кубка ЄВРО2012 чемпіонат було проведено зі збільшення складу інспекторів з мінімуму рівняння пожеж внаслідок скупчення людей в гамірних місцях, торгових точках та громадських організацій.

Профспілковий комітет Пирятинської районної ради складається з декількох відділів:

  • відділ оборони праці;

  • відділ дотримання податкових інструкцій;

  • відділ по роботі з правами робітників;

  • відділ ревізій;

  • соціальний відділ;

  • відділ екології;

  • відділ по дослідженню наявності авто покриття доріг;

  • відділ протипожежної безпеки;

  • відділ по боротьбі з корупцією.

Кожен робітник зобов’язаний пройти інструктаж протипожежних мірок захисту та захисту хімічної безпеки штатного відділу ПП «Грант» що свідчить про можливість проведення наступних кроків вищої міри конвекції гуманітарного розвитку стосовно росту ВВП що унеможливлює допуск ревізій до секретних файлів підприємства що складають комерційну таємницю успіху підприємств даної галузі та специфікації протипожежної безпеки.

За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

Розслідування нещасних випадків нещасних випадків , профзахворювань, аварій в ПП «Грант» проводиться з послідуючим наданням висновків Профспілковим комітетом. Ведеться облік травматизму із тимчасовою втратою працездатності, причому за останній рік таких зафіксовано не було. Нормативно правові акти ПП «Грант» відповідають необхідному переліку, враховуючи специфіку умов праці торгівельного підприємства та відсутність видів робіт із підвищеною небезпекою.

Розділ «Охорона праці» Колективного договору адміністрації та трудового колективу складається з двох пунктів, які відображають зобов'язання,щодо забезпечення безпеки в ПП «Грант». Розділ «Охорона праці» складений в лаконічній формі, із логічною послідовністю із деталізацією пунктів. Варто відмітити, що для більш наочного уявлення укладачами Колективного договору слід конкретизувати список протипожежного інвентаря, засобів механізації, автоматизації та іншого обладнання. Куточок охорони праці у Пирятинському ПП «Грант» представлений копіями документів які складають нормативно-правову базу забезпечення безпеки праці ПП «Грант» та знаходиться у головному офісі в секторі роздрібної торгівлі. Особлива увага приділяється забезпеченню протипожежної безпеки в головному офісі, торгівельних точках та складах вивішені плани евакуації на випадок надзвичайної ситуації.

На ПП «Грант» робота в напрямку протипожежної безпеки проводиться на належному рівні. Під час вступного протипожежного інструктажу ,кожна особа, яка приймається на роботу знайомиться з:

- правилами, інструкціями, наказами, положеннями з питань пожежної безпеки.

- місцями паління, застосування відкритого вогню;

- відповідальністю за порушення правил пожежної охорони;

- існуючими на підприємстві порядком оповіщення людей про пожежу;

- діями у разі виникнення пожежі;

- правилами використання первинних засобів пожежогасіння. Крім вступного протипожежного інструктажу обов'язково проводять первинні і повторні протипожежні інструктажі і ведуться записи в журналах реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки.

У випадку зміни технологічного процесу чи введення в дію нових чи допрацьованих актів з питань протипожежної безпеки працівникам на робочому місці чи у спеціально відведеному приміщенні проводиться позаплановий протипожежний інструктаж.

Після проведення інструктажів обов'язково проводиться перевірка знань,а результати перевірки оформляються протоколом. У разі незадовільного результату працівники проходять повтори у перевірку протягом одного місяця.

При влаштуванні на роботу потенційний працівник прослуховує інструктаж з охорони праці та підписує заяву про ознайомлення з охороною праці.