Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по финанс праву сокращения.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
251.52 Кб
Скачать

42. Система оподаткування і система податкових органів в Україні

Податкова система – це сукупність правових норм, що регулюють розміри, форми, методи і терміни стягнення податків і платежів, які мають податковий характер і необхідні державні для виконання її функції. Комплекс податкових заходів істотно впливає на економічну діяльність господарюючих суб’єктів, стимулюючи економічну і інвестиційну активність.

Система оподаткування в Україні являє собою сукупність податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджету та внесків до державних цільових фондів, що справляються у визначеному порядку. Її сьогоднішній стан можна схарактеризувати як створення основ, реформування самої податкової системи (впровадження податків, характерних для більшості розвинутих країн з ринковою економікою, наприклад, податку на додану вартість, наповнення нових форм оподаткування ринковим змістом.

До системи органів державної податкової служби належать:

• Державна податкова адміністрація України;

• державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим,областях, містах Києві та Севастополі;

• державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва таСевастополя), районах у містах - органи державної податкової служби.

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідніспеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями -

податкова міліція.

43. Загальна характеристика методів оподаткування. Спрощена система оподаткування.

Під методом оподаткування розуміють механізм зміни ставок оподаткування залежно від збільшення податкової бази.

Існує кілька основних методів оподаткування.

Рівне оподаткування — метод оподаткування, за якого однакова сума податку встановлюється для кожного платника податків. Цей метод не враховує майнового становища платника податків і тому застосовується лише у виключних випадках (цільові податки).

Пропорційне оподаткування — метод оподаткування, за якого встановлюється стабільна ставка, незалежно від збільшення об´єкта оподаткування. Приклад пропорційного оподаткування — податок на прибуток підприємств.

Прогресивне оподаткування — метод оподаткування, за якого уразі зростання податкової бази збільшується ставка податку.

Регресивне оподаткування — метод, за якого при зростанні податкової бази відбувається скорочення розміру ставки. У цьому разі податкові стягнення пропорційні збільшенню оподаткованого об´єкта.

Змішане оподаткуванняпередбачає поєднання окремих елементів зазначених вище методів оподаткування. Відбувається начебто дроблення податкового об´єкта, за якого для окремих його елементів використовують різні методи оподаткування.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених Податковим Кодексом, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених Податковим Кодексом, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою ПК, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному ПК.