Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по финанс праву сокращения.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
251.52 Кб
Скачать

88. Контрольні повноваження Міністерства фінансів України, органів пробірного контролю у валютному регулюванні

89. Функції державної податкової адміністрації країни, Міністерства зв'язку України, державної митної служби України у сфері валютного контролю

Валютний контроль, що здійснюється органами державної митної служби – це побудована на основі митних органів держави система контролю за валютними операціями, що здійснюються резидентами та нерезидентами у зв’язку з їх зовнішньоекономічною діяльністю.

Чинне законодавство України, зокрема стаття 11 Митного кодексу України визначає, що до завдань митних органів України в сфері реалізації митної політики України відноситься контроль за дотриманням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України. Аналогічна норма щодо виконання функції валютного контролю митними органами міститься і в Декреті.

Предметом валютного контролю митних органів є лише ті валютні операції, які пов’язані з переміщенням грошових коштів або товарів через митний кордон України, а саме: переміщення через митний кордон валютних цінностей, валюти України та цінних паперів у валюті України; здійснення валютних операцій, що пов’язані з переміщенням через митний кордон України товарів та транспортних засобів.

Відповідно, цей вид валютного контролю здійснюється за такими напрямками: по-перше, це контроль за дотриманням правил переміщення через кордон України готівкової валюти та валютних цінностей; по-друге, контроль за репатріацією експортної виручки резидентів за експортними договорами (контрактами); по-третє, контроль за обґрунтованістю платежів на користь нерезидентів при імпорті товарів. Слід зауважити, що контроль за репатріацією експортної виручки резидентів агенти валютного контролю митних органів здійснюють разом з уповноваженими банками.

Основним методом валютного контролю, що здійснюється митними органами є перевірки, які проводяться за фактом переміщення через кордон валютних цінностей і товарів, або за ініціативою митних органів, тобто під час здійснення планових перевірок осіб зовнішньоекономічної діяльності.

Варто зазначити, що у проекті Закону України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" слід закріпити за Державною митною службою України такі повноваження, зокрема:

а) контроль за додержанням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України під час здійснення такого переміщення;

б) передача уповноваженим банкам інформації стосовно митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України за експортом та/або імпортом товарів, робіт та послуг резидентів та нерезидентів, у порядку, встановленому Державною митною службою України за погодженням з Національним банком України.

Державна податкова адміністрація України здійснює фінансовий контроль за валютними операціями резидентів і нерезидентів на території України, визначено конкретні повноваження органів державної податкової служби у сфері валютного контролю, а саме здійснення валютного контролю за дотриманням законодавства про валютні операції, валютного контролю за законністю валютних операцій резидентів і нерезидентів, розгляд звернень громадян, підприємств, установ та організацій з питань валютного контролю та видання роз’яснення з питань застосування санкцій за порушення валютного законодавства.

Також у Законі України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" слід встановити, що Державна податкова адміністрація України в межах своїх повноважень:

а) здійснює контроль за валютними операціями, що проводяться резидентами та нерезидентами на території України, а також резидентами за її межами;

б) здійснює контроль за дотриманням строків одержання резидентами виручки та/або товарів за експортом та/або імпортом товарів, робіт та послуг, установлених відповідно до Закону України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю";

в) застосовує санкції за порушення валютного законодавства, передбачені Законом України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю";

г) передає правоохоронним органам матеріали про факти правопорушень, за які передбачено кримінальну відповідальність;

У статті 13 Декрету на Міністерство транспорту та зв’язку України покладено повноваження щодо здійснення контролю за додержанням правил поштових переказів та пересилання валютних цінностей через митний кордон України. Постановою Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 26 грудня 1995 року № 1044 "Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю та валютного контролю" на Міністерство транспорту та зв’язку покладено обов’язок безпосереднього контролю за здійсненням міжнародних поштових переказів та за надходженням валюти для здійснення взаєморозрахунків за послуги поштового та електричного зв’язку.

Крім того, повноваження Міністерства транспорту та зв’язку України мають полягати в здійсненні контролю за додержанням правил поштових переказів та пересилання валютних цінностей через митний кордон України.