Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
investits_men_lektsiya.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
8.83 Mб
Скачать

2.2. Організаційне забезпечення інвестиційного менеджменту.

Організація управління інвестиційною діяльністю являє собою найважливіший елемент побудови системи управління інвестиційною діяльністю на підприємстві.

Організація управління інвестиційною діяльністю – це координація й оптимізація в часі й у просторі інвестиційної діяльності підприємства з метою досягнення в певний термін найбільшого інвестиційного ефекту.

Організація управління інвестиційною діяльністю на підприємстві передбачає, насамперед, розробку структури й створення системи спеціальних внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, функціонування яких повинне бути спрямоване на розробку й прийняття ефективних управлінських рішень з усіх питань інвестиційної діяльності підприємства. Структура системи цих служб залежить від розміру підприємства й масштабу його інвестиційної діяльності.

На малих підприємствах, як правило, структурні служби й підрозділи не створюються. Функції з управління інвестиційною діяльністю покладають на власника або директора підприємства.

Зі зростанням масштабів інвестиційної діяльності підприємства виникає необхідність у використанні додаткових послуг кваліфікованого фахівця - інвестиційного менеджера. На великих підприємствах з великими обсягами інвестиційної діяльності, що інвестують ряд реальних і фінансових проектів створюються спеціальні відділи - відділи з управління інвестиціями. Структура цих відділів залежить від специфіки інвестиційної діяльності підприємства.

Відділ з управління інвестиціями або інвестиційним відділом являє собою структурний підрозділ підприємства, керівник якого відповідає за використання виділених йому інвестиційних ресурсів і одержання необхідного прибутку від інвестиційної діяльності.

Формування організаційної системи управління інвестиційною діяльністю на підприємстві передбачає ряд етапів: 1. Дослідження особливостей функціонування окремих структурних підрозділів підприємства й виявлення ступеня їхнього впливу на ефективність інвестиційної діяльності. 2. Розробка структури системи управління інвестиційною діяльністю, визначення типів її елементів (відділів). 3. Формування системи прав та обов'язків і міри відповідальності керівників даних відділів. 4. Розробка планових завдань даним відділам і доведення їх до виконавців. 5. Забезпечення контролю виконання встановлених завдань цими відділами шляхом одержання відповідної інформації (звітів), її аналізу й установлення причин відхилень. Організація управління інвестиційною діяльністю на підприємстві є основою прийняття ефективних управлінських рішень у сфері інвестицій.

2.3. Інформаційне забезпечення інвестиційного менеджменту.

Ефективність кожної керуючої системи значною мірою залежить від її інформаційного забезпечення.

Інформаційне забезпечення управління інвестиційною діяльністю являє собою процес безперервного цілеспрямованого підбору відповідної інвестиційної інформації. Призначення інформаційного забезпечення полягає в зборі інвестиційної інформації, що може виявитися корисною при прийнятті управлінських рішень у сфері інвестиційної діяльності.

Система інвестиційної інформації - це сукупність даних, які всебічно характеризують інвестиційну діяльність на різних рівнях. Інформаційна система досить динамічна, вона містить у собі сукупність вхідних даних, результати їхньої проміжної обробки, вихідні дані й кінцеві результати, що надходять у систему управління.

Інвестиційна інформація - це набір інформативних показників, необхідних для планування й аналізу інвестиційної діяльності підприємства, підготовки ефективних управлінських рішень у сфері інвестицій.

Інвестиційна інформація повинна надходити на підприємство безупинно. Вступна інформація безупинно аналізується, у результаті чого підприємство в будь-який момент часу може мати оцінку стану зовнішнього інвестиційного середовища. За результатами такої оцінки підприємство ухвалює рішення щодо внесення змін у стратегію своєї інвестиційної діяльності.

Формування, систематизація й використання інвестиційної інформації дозволяє створити на підприємстві інформаційну систему управління інвестиційною діяльністю, функціонування якої спрямоване на досягнення стратегічних цілей інвестиційної діяльності підприємства. Набір показників інформаційної системи конкретного підприємства залежить від специфіки, міри диверсифікованості й масштабів інвестиційної діяльності даного підприємства, він може бути розширений при зростанні обсягів інвестицій підприємства.

Канали надходження інвестиційної інформації на підприємство такі: - загальні публікації в пресі, публікації в спеціальній літературі, офіційні звіти науково-дослідних установ, банки даних; - неофіційна інформація постачальників, банків, інститутів фінансового ринку; - інформація суспільних служб і консультантів; - проведення ярмарків, конференцій.

Слід зазначити, що інвестиційна інформація необхідна не тільки для внутрішнього користування на підприємстві. Надання інформації зовнішнім користувачам особливо актуальне для підприємств, які залучають інвестиційні ресурси із зовнішніх джерел фінансування. Зовнішніми користувачами інвестиційної інформації підприємства є інвестори, учасники інвестиційного процесу, державні служби, залучувані інвестиційні консультанти й експерти, а також інші зацікавлені суб'єкти. Створення інформаційної системи управління інвестиційною діяльністю необхідне для своєчасного забезпечення відповідною інформацією, сформованою з різних джерел, процесу прийняття управлінських рішень у сфері інвестиційної діяльності. У зв'язку з цим від чіткості організації даної системи прямо залежить ефективність прийнятих рішень, а отже, і ефективність інвестиційної діяльності підприємства в цілому. Раціонально організований і відповідним чином регульований інформаційний потік є надійною базою для прийняття оптимальних управлінських рішень у сфері інвестиційної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]