Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для студентів ч2 УКР.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Література:

Основна:

1.Патологічна фізіологія / За ред. М.Н. Зайка і Ю.В.Биця. - К.:Вища шк., 1995. - C. 383-396.

2.Патофізіологія: підручник /М.Н.Зайко, Ю.В.Биць, Г.М.Бутенко та ін. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Медицина, 2008. – C. 409-426.

3. Атаман А.В. Патологічна фізіологія в питаннях і відповідях. - Вінниця: Нова Книга, 2007.- C. 264-281.

Додаткова:

1. Посібник до практичних занять з патологічної фізіології / За ред. В.Ю.Биця, Л.Я.Данилової.-К.: Здоров'я, 2001 - C. 218-229.

2. Патологічна фізіологія /За ред. Проф. М.С.Регеди, проф. А.І.Березнякової. Підручник для студентів – Львів, Магнолія, 2011. – 490 с.

Зав. кафедрою патофізіології, професор Л.М.Заяць

Методичні вказівки для студентів до практичного заняття № 28

Тема: Порушення гемостазу.

Актуальність теми: Однією з найважливіших функцій крові є підтримування її рідкого стану всередині судин і зсідання крові при порушенні цілісності судинної стінки. Рідкий стан крові зберігається завдяки балансу між зсідальною, протизсідальною, фібринолітичною і калікреїн-кініновою системами. У процесі гемостазу, крім плазмених і тканинних факторів зсідання крові (коагуляційний гемостаз), беруть участь тромбоцити та інші клітини крові, а також стінка судин, екстраваскулярна тканина, біологічно активні речовини (тромбоцитарно-судинний гемостаз). Порушення в системі гемостазу можуть відбуватися у трьох напрямах: 1) зниження зсідальної здатності крові і виникнення гемо­рагічного діатезу; 2) підвищення зсідальної здатності крові і ви­никнення тромбозів; 3) виникнення тромбогеморагічного синдрому, що проявляється як підвищенням тромбоутворення, так і кровоточивістю.

Порушення гемостазу часто є причиною ускладнень (тромбоз, тромбоемболія судин), що супроводяться важкими порушеннями кровообі­гу. До такої патології відносяться інфаркт міокарду, тромбоз і тромбоемболія легеневих артерій, судин головного мозку, нирок, ока, магістральних артерій і вен кінцівок, ДВЗ-синдром тощо. Тому для вирішення питань діагностики, профілактики і лікування цих захво­рювань необхідно мати уявлення про суть порушень гемостазу, меха­нізми їх розвитку, уміти виділити в їх патогенезі значення міс­цевих змін структури і функції судинної системи поряд із загальними змінами в системі зсідання крові.

Знати:

  • основні форми порушень системи гемогоагуляції, причини і механізми їх розвитку;

  • етіологію та патогенез спадкових порушень гемокоагуляції.

Вміти:

- застосовувати сучасні досягнення фізіології процесу зсідання крові для аналізу механізмів виникнення і розвитку його порушення.

Завдання до самостійної позааудиторної роботи. Питання для повторення:

  1. Сучасні уявлення про структурно-функціональну одиницю зсідальної, протизсідальної та фібринолітичної системи.

  2. Сучасні уявлення про судинно-тромбоцитарний та коагуляційний механізми гемостазу:

а) антитромботичні і протромботичні можливості ендотелію;

б) участь тромбоцитів в коагуляції крові;

в) характеристика плазменних факторів зсідання крові.