Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр 24.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Тема 24. Поліомієліт. Гострий мієліт. Боковий аміотрофічний склероз.

Варіант 3

1. При боковому аміотрофічному склерозі вражається система:

а) вегетативна

б) рухова

в) чутлива

2. При боковому аміотрофічному склерозі розвивається поєднане ураження:

а) передніх і задніх рогів спинного мозку

б) передніх рогів і пірамідного шляху

в) задніх рогів і задніх стовпів спинного мозку

г) пірамідного шляху і мозочка

3. Симптоми, характерні для гострого мієліту:

а) загальноінфекційний синдром

б) розлад свідомості

в) корінцеві болі

г) психомоторне збудження, марення

д) парези нижніх кінцівок

е) провідникові порушення чутливості

4. Фази клінічного перебігу поліомієліту:

а) препаралітична

б) паралітична

в) ремітуюча

г) відновна

д) прогресуюча

е) резидуальна

Задача 1.

У дитини 9 років протягом декількох днів розвивалася слабкість в лівій нозі. Спочатку спостерігалось утруднення при вставанні з положення лежачи, потім з'явилося відвисання лівої стопи. З анамнезу відомо, що за 3-4 тижні до госпіталізації контактував з дитиною з явищами ГРЗ. При обстеженні встановлено, що з боку черепно-мозкових нервів і верхніх кінцівок патології немає. У лівій нозі різко знижена м'язова сила. Мускулатура ноги в'яла, дещо гіпотрофічна. Колінний і ахіловий рефлекси не викликаються, підошовний рефлекс також відсутній. Чутливість не порушена. Який топічний діагноз? Про яке захворювання може йтися? Які існують методи лікування?

Задача 2.

Хвора Р., поступила в клініку зі скаргами на оперізуючіі болі в ділянці грудної клітки. Хворіє протягом тижня, коли підвищилася температура на до 37,6°С, Останні 2 дні - корінцеві болі, потім в день поступлення в лікарню стало важко ходити через слабкість в ногах, з'явилися затримка сечовипускання і стільця. Різко знижена м'язова сила в нижніх кінцівках з підвищенням тонусу, рефлексів, наявністю патологічного рефлексу Бабінського. Порушення всіх видів чутливості за провідниковим типом від рівня D1 з обох боків. Порушення функції тазових органів. Ліквор: лімфоцитарний плеоцитоз 20-30 клітин, білок - 0,6%. Встановіть діагноз. Призначте лікування.

Тема 24. Поліомієліт. Гострий мієліт. Боковий аміотрофічний склероз.

Варіант 4

1. Боковий аміотрофічний склероз частіше розвивається у віці:

а) 20 - 30 років

б) 15 - 20 років

в) 50 - 70 років

г) 30 - 40 років

2. Симптоми, характерні для бульбарної форми бокового аміотрофічного склерозу:

а) порушення чутливості

б) амбліопія

в) дизартрія і дисфагія

г) атрофія нижніх кінцівок

3. Лікування гострого мієліту:

а) плазмаферез

б) кортикостероїди

в) людський імуноглобулін класу G

г) антибіотики

4. Поліомієліт характеризується:

а) наростаючими парезами

б) раннім випаданням сухожильних рефлексів

в) парестезіями

г) вираженою атрофією м'язів

д) ураженням проксимальних відділів кінцівок

Задача 1.

Хворий 14 років поступив в клініку нервових хвороб зі скаргами на слабкість в правій руці і лівій нозі, які з'явилися 2 дні тому. З анамнезу відомо, що за тиждень до госпіталізації відмичалися шлунково-кишкові розлади і незначний підйом температури. Напередодні розвитку м'язової слабкості відмичалися болі в м'язах кінцівок. При огляді: зниження сили в проксимальних відділах правої руки до 3-3,5 балів. Рефлекси з двоголового і триголового м'язів D<S. У лівій нозі сила знижена в проксимальних і дистальних відділах до 2.0-2.5 і 3.5-4.0 балів відповідно. Колінні і ахілові рефлекси S<D. При дослідженні цереброспінальной рідини на 3-ій день після розвитку м'язової слабкості визначається синдром клітинно-білкової дисоціації з лімфоцитарним плеоцитозом. Встановіть діагноз. Призначте лікування.

Задача 2.

У хворої Р., кілька днів тому з'явився головний біль, біль в попереково-крижовій ділянці і м'язах ніг. Температура підвищилась до 39°. Через три дні розвинувся параліч ніг, затримка сечі і стільця. Активні рухи ніг відсутні. Тонус м'язів ніг підвищений. Колінні рефлекси високі, клонус надколінників і стоп. Викликаються патологічні рефлекси Бабінського і Оппенгейма з обох боків. Від пупка донизу втрачені всі види чутливості. Загальний аналіз крові: ШОЕ - 19 мм/год, лейкоцити - 10000 в 1 мкл. Спинномозкова рідина: тиск - 300 мм вод. ст., білок - 0,66‰, цитоз - 260/3. Визначити, що уражено. Обгрунтувати топічний діагноз. Провести диференціальну діагностику. Поставити клінічний діагноз.