Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр 24.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Тема 24. Поліомієліт. Гострий мієліт. Боковий аміотрофічний склероз.

Варіант 5

1. Які утворення вражаються при боковому аміотрофічному склерозі:

а) периферичні нерви

б) пірамідні шляхи

в) передні роги спинного мозку

г) чутливі шляхи

д) рухові ядра ІХ, Х, ХІІ пари ЧМН

э) передні корінці спинного мозку

2. Перерахуйте клінічні форми бокового аміотрофічного склерозу:

а) периферична

б) церебральна

в) бульбарна

г) шийний-грудна

д) попереково-крижова

е) очна

3. Симптоми, характерні для гострого мієліту:

а) психомоторне збудження, марення

б) парези нижніх кінцівок

в) провідникові порушення чутливості

г) плеоцитоз в лікворі

4. На поліомієліт найчастіше хворіють у віці:

а) від 1 до 5 років

б) від 5 до 10 років

в) від 10 до 15 років

г) від 15 до 20 років

Задача 1.

Хворий, 26 років, поступив в клініку зі скаргами на оперізуючіі болі в ділянці грудної клітки. Хворіє протягом тижня, коли підвищилася температура на до 37,6°С, були катаральні явища. Останні 2 дні - корінцеві болі, потім в день поступлення в лікарню стало важко ходити через слабкість в ногах. Об'єктивно: нижній спастичний парапарез. Провідникове порушення всіх видів чутливості від рівня D3 з обох боків. Порушення функції тазових органів. Ліквор: лімфоцитарний плеоцитоз 20-30 клітин, білок - 0,6%. Встановіть діагноз. Призначте лікування.

Задача 2.

У хворої А. поступово з'явилася гугнявість голосу, стало важко вимовляти слова, поперхувался при ковтанні, насилу висовувала язик. Дизартрія, дисфагія, глотковий рефлекс відсутній. Парез м'якого піднебіння і правої половини гортані. Атрофія м'язів язика, фібрилярні посмикування у них. У м'язах плечей і надпліч також визначаються фібриляції. Сухожильні рефлекси високі, патологічні рефлекси стоп з двох боків. На ЕНМГ - ознаки ураження мотонейронів передніх рогів спинного мозку. Встановіть діагноз. З якими захворюваннями слід проводити диференціальний діагноз. Лікування.

Тема 24. Поліомієліт. Гострий мієліт. Боковий аміотрофічний склероз.

Варіант 6

1. Вкажіть клінічні ознаки бокового аміотрофічного склерозу:

а) атрофія м'язів рук

б) фібрилярні посмикування в уражених м'язах

в) порушення чутливості

г) бульбарні розлади

д) порушення смаку

е) гіперрефлексія сухожильних і періостальних рефлексів

є) альтернуючі синдроми

ж) мозочкова атаксія

2. Вкажіть характер клінічного протікання бокового аміотрофічного склерозу:

а) ремітуючий

б) прогресуючий

в) регресуючий

г) гострий

д) двохвилевий

3. Перерахуєте прояви ураження шийних сегментів при гострому мієліті:

а) атрофія дрібних м'язів рук

б) спастичний нижній параліч

в) дизартрія, дисфагія

г) млявий верхній параліч

д) гіперрефлексія на руках

4. Лікування поліомієліту:

а) вітаміни групи В

б) γ-глобулін

в) вакцина Себіна

г) прозерін

Задача 1.

Хворий Д., 28 років, тиждень тому з'явилися загальна слабкість, головний біль, біль в попереково-крижовій ділянці і м'язах ніг. Температура підвищилась до 38°. Через три дні розвинувся параліч ніг, виникли «оніміння» в ногах, затримка сечі і стільця. Об'єктивно: в ділянці крижів і стоп відмічаються міхурі, наповнені каламутною рідиною (трофічні розлади). Активні рухи ніг відсутні. Тонус м'язів підвищений в розгиначах гомілок. Колінні рефлекси високі, зони їх викликання розширені, клонус надколінників і стоп. Середні і нижні черевні рефлекси відсутні. Викликаються патологічні рефлекси Бабінського і Оппенгейма з обох боків. Від пупка донизу втрачені всі види чутливості. Загальний аналіз крові: ШОЕ - 24 мм/год, лейкоцити - 11000 в 1 мкл. Спинномозкова рідина: тиск - 330 мм вод. ст., білок - 0,66‰, цитоз - 240/3. Визначити, що уражено. Обгрунтувати топічний діагноз. Провести диференціальну діагностику. Поставити клінічний діагноз.

Задача 2.

У хворої Б. рік тому з'явилися схуднення і слабкість спочатку лівої, а потім і правої руки. Виникло утруднення під час ковтання. Мова стала нечіткою, змазаною. Рухи язика обмежені, відмічаються фібрилярні посмикування його м'язів. Знижені глоткові рефлекси і рефлекси з м'якого піднебіння. Знижена сила рук і ніг. Атонія і атрофія м'язів верхніх кінцівок. Спостерігаються фібрилярні посмикування м'язів плечового поясу і рук. Підвищений тонус розгиначів гомілок, біципітальний рефлекс справа знижений, триципітальні, карпорадіальні, колінні і ахілові рефлекси підвищені. Черевні рефлекси відсутні. Викликаються патологічні рефлекси Бабінського, Оппенгейма з обох боків. На рентгенограмах шийного відділу хребта відмічаються помірні явища остеохондрозу. Визначити і обгрунтувати топічний діагноз. Провести диференціальну діагностику. Поставити клінічний діагноз.