Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водовідведення, очистка (консп. лекцій).doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
38.57 Mб
Скачать

Спорудження для біологічного очищення в природних умовах .

Біологічне очищення в природних умовах здійснюються за рахунок самоочисної здатності ґрунту .

Спорудження : поля зрошення й поля фільтрації , біологічні ставки.

Поля зрошення призначені для очищення стічних вод і для вирощування на них сільськогосподарських культур (комунальні , сільськогосподарські ) .

Поля фільтрації використаються тільки для очищення стічних вод.

Сутність процесу : при фільтрації стічних вод у верхніх шарах ґрунту затримуються забруднення , що утворять плівку густозаселенную мікроорганізмами . Ці мікроорганізми , використовуючи кисень , що проникає з атмосфери переводять органічні речовини в мінеральні з'єднання . Верхні шари ґрунту щодо кисню перебувають у більше сприятливих умовах . У міру поглиблення в ґрунт , кількість кисню зменшується й наступає момент коли кисню зовсім немає - зона анаеробіозу . Окислювання органічних речовин тут відбувається за рахунок процесу денітрифікації тому що стічні води, що попадають у цю зону, містять велику кількість нітритів .

У зимовий час ступінь очищення значно знижується . Поля в цей період працюють як накопичувачі .

Тому що стічні води містять велика кількість мікроорганізмів (патогенних ) і яєць гельмінтів , необхідно дотримувати санітарні вимоги .

При вирощуванні овочів , не вживати їх у їжу в сирому виді , не можна зрошувати поля неочищеними стічними водами ( стічні води повинні бути попередньо вистояні) .

Комунальні поля зрошення й поля фільтрації складаються з карт , спланованих горизонтально або з незначним ухилом ( 0,02) і розділених земляними огороджувальними валиками .

Розподіл стічної води по картах здійснюється зрошувальною мережею , відвід - осуши-тельной . Поля зрошення й фільтрації повинні розташовуватися нижче за течією ґрунтових вод від водозабірних споруджень залежно від ґрунтів на відстані 200...500 м .

Располагаться повинні з подветренной сторони від населених пунктів на відстані залежно від витрати стічних вод від 300 м до 1 км . По контурі полів висаджують вологолюбні дерева (верба) . Рівень ґрунтових вод повинен бути не < 1,5 м від поверхні інакше необхідний пристрій дренажу .Межполивной період 5...10 днів .

Площа полів визначається залежно від гідравлічного навантаження стічних вод на 1 га за певний проміжок часу .

Навантаження залежно від середньорічний t повітря , характеру ґрунтів , рівня ґрунтових вод і виду вирощуваних культур приводиться в довідковій літературі (СНиП т. 47 ) .

При визначенні площі полів зрошення розрізняють наступні норми навантажень м3/га:

середньодобова норма - обсяг стічних вод , що доводиться на 1 га зрошуваній площі в середньому за добу в плині якогось періоду (звичайно за рік ) .

зрошувальна норма - обсяг води , необхідний для вирощування даної культури за весь вегетаційний період .

поливна норма - обсяг води , що подається за один полив .

удобрювальна норма - обсяг води , що потрібно для вирощування культури виходячи з удобрювальних властивостей стічної води .

норма зимового зрошення .

У такий спосіб навантаження на поля зрошення повинна бути встановлена з урахуванням всіх факторів . Керівними є санітарно-гігієнічні вимоги .

При визначенні площ ураховується також фільтраційна здатність ґрунтів і кліматичні умови .

Загальна площа полів зрошення й фільтрації :

F = ;

fПОЛ - корисна площа полів ;

, га ;

fР - резервна площа полів ;

;

- коефіцієнт залежний від середньорічної температури повітря , tВОЗД .

: до 50С , = 1.

до 100С , = 0,75.

до 150С , = 0,5 .

- фактична норма навантаження на резервні ділянки .

, при = 0,5 ,= 15% ;

0,5 , при = 1 ,= 50% .

У зимовий період необхідно враховувати намораживание .

- коефіцієнт , що враховує збільшення площі за рахунок допоміжних споруджень .

= 0,15...0,25 ( при fПОЛ 1000 га ) , 0,35 при fПОЛ 1000 га .

Карти мають площа 1,5 га , співвідношення сторін 1:2...1:4 . Загальне число карт повинне бути не менш 3-х . Довжина карт 300...1500 м , ширина 100...200 м при двосторонньому напуску . Стічні води подаються на карти зрошувальною мережею .

Осушувальну мережу влаштовують при несприятливих ґрунтових умовах . Вона складається із дренажу , збірної мережі , що відводять ліній і випусків .

Пристрій дренажу обов'язково при рівні ґрунтових вод 1,5 м від поверхні карт .