Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр_мова_для_студ_мистец_спец_(Методичка).doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
532.48 Кб
Скачать

Стиль идеальных конструкций

Вместе с технологическим бумом и началом эпохи комических полетов в конце бурных космических полетов в конце бурных 60-х годов XX века в Англии родился совершенно новый стиль, который получил называние «хай-тек». «Высокая технология», «космический корабль» – каждый понимает это понятие по-своему.

Собственно, на поверку это единственный стиль, проследить исторические корни которого совершенно невозможно, может быть потому, что их просто нет. Такое чувство, что он действительно в одночасье спустился с неба, как НЛО, слишком уж непривычно и порой даже чужеродно выглядят интерьеры и объекты, которые он породил или которых коснулся. Хотя подобное толкование, скорее всего, не совсем верно. При ближайшем рассмотрении истоки хай-тека легко обнаружить, но не в древней истории, Ренессанса или этническом наследии, как у прочих стилей, а на поверхности. Он напрямую происходил из новой технократической культуры и пришел в дизайн напрямик из архитектуры. Сначала конструкции свойственные исключительно промышленным зданиям, проникли в архитектуру деловых, культурных, а потом и жилых объектов. Один из самых ярких примеров в этом ношении – центр Искусств имени Жоржа Помпиду в Париже.

Контрольні запитання до I модуля

  1. Чому мова є найважливішим способом існування людей?

  2. Чому необхідно глибоко знати правила і закономірності розвитку української мови?

  3. Дайте визначення поняття «функціональний стиль мови».

  4. Охарактеризуйте функціональні стилі української мови.

  5. Науковий стиль, його характерні риси, основні мовні засоби і підстилі.

  6. Доведіть, що найважливішою функцією художнього стилю є естетична.

  7. Публіцистичний стиль, сфера використання, призначення, основні ознаки, мовні засоби і підстилі.

  8. Сфера використання, основні ознаки, мовні засоби конфесійного й епістолярного стилів.

  9. Використання вербальних і невербальних засобів у розмовному стилі.

  10. Назвіть основні вимоги мовного етикету.

  11. Які етикетні форми використовуються при вітанні? Прощанні?

  12. Якими є етикетні формули подяки, звертання?

  13. Чому виразне читання і мовлення є важливими елементами фаховості майбутніх дизайнерів і художників?

  14. Які основні ознаки виразності художнього мовлення?

  15. Основні елементи техніки виразного читання і мовлення, як можна ними оволодіти?

  16. Який розділ мовознавства називається орфоепією?

  17. Основні норми української літературної вимови.

Лексичне багатство мовлення. Особливості використання синонімів, антонімів, паронімів, омонімів

Лексикологія (від гр. lexcikos – словесний, словниковий; учення) – розділ мовознавчої науки, який вивчає словниковий склад мови.

Одиницею лексики є слово. Зовні воно сприймається як звук або сукупність звуків. Проте не кожний звук, не кожне поєднання звуків можна назвати словом. Слово – це звук або комплекс звуків, що має певне значення і вживається в мовленні як самостійне ціле. У цьому визначенні слова береться до уваги його подвійна природа. Зовнішній бік слова – його звукова оболонка, внутрішній бік – значення слова. Без зовнішньої оболонки слово не може бути почуте, без внутрішнього наповнення воно буде незрозумілим. Звукова оболонка – форма, значення слова – його зміст. Тож слово існує завдяки єдності форми і змісту.

За допомогою слів людина називає предмети і явища навколишньої дійсності, їхні ознаки, дії, стан тощо. Тому основна функція слова в мові – називна, або номінантна.

Лексичне значення слова хоч і стійке, проте не лишається абсолютно незмінним. Згодом слово може змінити значення, набути нового (дружина, санітарна дружина, добровільна дружина и т.ін.).

Лексикологія вивчає словник мови, лексичне значення слів, уживаних у ній, зокрема таких, як первинне й вторинне, пряме й переносне, конкретне й абстрактне; слова однозначні й багатозначні, омоніми й пароніми, синоніми і антоніми. До її завдань належить також вивчення словникового складу сучасної української літературної мови з погляду його трансформації, загальна експресивно-стилістична характеристика сучасної української лексики, можливостей її вживання в різних мовних ситуаціях і в різному словесному оточенні, визначення її активних і пасивних компонентів, а також найважливіших процесів, що відбуваються в ній на сучасному етапі.