Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 10. Функції державного управління, їх види

(для самостійного вивчення)

План

1. Поняття функцій державного управління.

2. Види функцій державного управління.

Список літератури

Дацій О. Адаптація функцій державного управління до інноваційного розвитку /7 Вісн. Нац. Акад. держав, управл. при Президентові України. - 2004. - № 3. - С. 50-55.

Скрипнюк О.В. Забезпечення прав людини - головна мета державного управління // Бюл. Мін-ва юстиції України. -2006. -№ 5. -С. 59-69.

Марченко В.Б. Концептуальне розуміння державного управління як методологічної основи правового регулювання управлінських функцій державних органів // Часопис Київськ. ун-ту права. - 2006. - № 4. - С. 106-111.

Тема 11. Форми державного управління

План

1. Поняття форм державного управління, їх види.

2. Види правових актів управління та вимоги до них.

3. Порядок прийняття та чинність правових актів управ­ління.

34

Завдання

1. Головний державний санітарний лікар області за ре­зультатами перевірки дотримання санітарного законодавства всіма суб'єктами господарювання, які зареєстровані в області і ввозять на її територію із-за кордону сировину для виготовлен­ня харчових продуктів, ухвалив рішення у формі постанови. Зазначеним рішенням санітарний лікар тимчасово заборонив реалізацію окремих видів сировини до отримання висновків санітарно-епідеміологічної експертизи, а також заборонив ви­робництво та вилучив з обігу харчові продукти, виготовлені з використанням такої сировини.

За ініціативи державного санітарного лікаря була про­ведена нарада за участю представників обласної державної ад­міністрації, органів місцевого самоврядування, митної служби, а також інших зацікавлених осіб, на якій обговорювалися пи­тання забезпечення дотримання законодавства у даній сфері.

Чи відповідає рішення головного санітарного лікаря об­ласті вимогам законодавства? Дайте обґрунтовану відповідь. Охарактеризуйте форми управлінської діяльності, обрані представником влади у наведеній ситуації.

2. Наказом Державної податкової адміністрації України затверджено узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва". У роз'ясненні відзначено, що доходи державних та комунальних підприємств не можуть оподатковуватися за спрощеною системою.

У наказі Державна податкова адміністрація України підкреслює, що зазначене податкове роз'яснення надане на підставі п. 4.4 ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та держав­ними цільовими фондами".

Дайте юридичний аналіз ситуації. Яка форма управлінської діяльності обрана у даному випадку органом виконавчої влади?

35

3. Голова Київської міської державної адміністрації ви­дав розпорядження "Про деякі заходи щодо впорядкування ру­ху вантажного транспорту в м. Києві", яким передбачив, що у центральну частину міста вантажні автомобілі і механічні транспортні засоби можуть заїжджати лише за наявності спеці­альних перепусток. На виконання розпорядження наказом Го­ловного управління транспорту, зв'язку та інформатизації мі­ської державної адміністрації затверджено Положення про по­рядок оформлення документів та видачу дозволів (перепусток) для заїзду вантажних автомобілів та механічних транспортних засобів у центральну частину м. Києва. Зазначений наказ заре­єстрований а Головному управлінні юстиції м. Києва.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи відповідають да­ні акти чинному законодавству?

4. Міська рада прийняла рішення "Про встановлення правил додержання тиші у місті та громадських місцях", згідно з яким під час проведення зборів, мітингів, демонстрацій та інших масових заходів на центральних вулицях міста заборо­нено використовувати мікрофони й гучномовці, гучний спів і викрики, а також інші джерела побутового шуму.

Чи відповідає зазначене рішення вимогам закону? Дай­те обгрунтовану відповідь.

Список літератури

Афанас'єв К.К. Адміністративні договори: реалії та пе­рспективи: Моногр. - Луганськ: РВВ ЛАВС, 2004. - 180 с.

Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підруч. - К.: Юрінком Інтер, 1999. - С. 207-238.

Правові акти управління як провідна форма реалізації повноважень органів виконавчої влади // Виконавча влада і адмін. право / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. - К.: Ін Юре, 2002. -С. 284 -289.

36