Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 15. Система та види адміністративних стягнень. Правила і строки накладення адміністративних стягнень

План

1. Цілі та види адміністративних стягнень. Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх.

2. Загальні правила і строки накладення адміністратив­них стягнень.

Завдання

1. Учні 10 класу П. та С. побили п'ятнадцятирічного І., в результаті чого причинили йому тілесні ушкодження. Нача­льник районного відділу внутрішніх справ кваліфікував дії П. та С. як дрібне хуліганство і направив протокол про адмініст-

41

ративне правопорушення до суду. Суддя виніс постанову про притягнення до відповідальності П. і С, якою наклав на кож­ного стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на п'ять діб.

Чи законне рішення суду? Відповідь обгрунтуйте.

2. Постановою державного інспектора з пожежного на­гляду Київського р-ну м. Харкова на військовослужбовця було накладено штраф у розмірі трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення правил пожежної безпеки у лісі.

Чи є законною постанова інспектора? Відповідь обґру­нтуйте.

3. Дільничний інспектор об 11 год склав протокол щодо гр. І., яким зафіксував факт розпивання останнім спиртних на­поїв у громадському місці. Того ж дня І. був затриманий о 16 год у маршрутці, де чіплявся до громадян та виражався не­цензурно. Працівником міліції було складено протокол, який направлено за підвідомчістю.

Дайте кваліфікацію діям гр. І. та визначте, які приму­сові заходи можуть бути застосовані до нього.

4. Інспектором ДАІ складено протокол щодо гр. Ф., який керував транспортним засобом у стані сп'яніння, через що і пошкодив тролейбус. Зазначений протокол направлено до суду. Суд, розглянувши надіслані матеріали, виніс рішення, яким позбавив Ф. права керування транспортними засобами на строк до 6 міс. та зобов'язав правопорушника відшкодувати заподіяну шкоду у розмірі двох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Керівництво акціонерного товариства, якому належав тролейбус, звернулося зі скаргою до прокурора. У скарзі йшлося про те, що заподіяна правопорушенням шкода значно вища, ніж та, яку має відшкодувати Ф. за рішенням суду, а тому постанову необхідно змінити. Прокурор опротестував постанову суду.

Визначте законність постанови суду та обґрунтуйте свою позицію щодо рішення по даній справі.

25

5. У ході розгляду судом справи про дрібне хуліганство гр. А., який давав пояснення як свідок, вимагав відшкодування збитків, заявивши, що коли він допомагав працівникам міліції затримувати правопорушника, останній розірвав на ньому-со­рочку.

Як слід вирішити справу? Відповідь обґрунтуйте.

Список нормати вно-пра в о в их актів та літератури

Законодавство України про адміністративні правопо­рушення // Бюл. законодавства і юрид. практики України. - К.: Юрінком Інтер, 2005. - № 4. - 432 с.

Кінаш Я. Відшкодування шкоди, заподіяної особі неза­конним притягненням до адміністративної відповідальності // Право України. - 2002. - № 5. - С. 34-36.

Хорощак Н.В. Адміністративні стягнення за законодав­ством України: Моногр. - К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Ко-рецького HAH України, 2004. - 172 с.

Тема 16. Дисциплінарна і матеріальна відповідальність за адміністративним правом

План

1. Поняття, сутність і підстави дисциплінарної відпові­дальності.

2. Поняття та види матеріальної відповідальності.

Завдання

1. Державний інспектор з пожежного нагляду наклав на військовослужбовця К. штраф у розмірі трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян за грубе порушення правил поже­жної безпеки. В постанові про накладення штрафу відзначало­ся, що К. у своїй квартирі збудував камін та розташував вихід

43

димового ходу у вікно.

Чи законні дії інспектора з пожежного нагляду? У якому порядку може бути притягнутий до відповідальності військовослужбовець К. та які примусові заходи можуть бути до нього застосовані?

2. Сержант міліції Л. з дружиною і донькою повертали­ся на машині з відпустки. В одному з населених пунктів він перевищив швидкість руху і не відреагував на вимоги інспек­тора ДАІ зупинитися. Через тридцять хвилин автомобіль, яким керував Л., було зупинено. Працівник ДАІ склав протокол про вчинення Л. адміністративного правопорушення й запропону­вав сплатити штраф. Л. не оспорював допущене порушення і погодився сплатити штраф.

Дайте правову оцінку діям працівника ДАІ. Як необхід­но кваліфікувати вчинене Л.? В якому порядку притягаються до відповідальності працівники органів внутрішніх справ, які вчинили подібні порушення?

3. Працівник прокуратури Ф. 5 грудня 2006 р. був за­триманий інспектором ДАІ за керування автомобілем у стані сп'яніння. Протокол про вчинення адміністративного правопо­рушення був направлений прокурору. Останній після ознайом­лення з матеріалами справи й отримання пояснень від поруш­ника видав наказ про накладення дисциплінарного стягнення на Ф. у вигляді звільнення. 30 січня 2007 р. Ф. оскаржив Гене­ральному прокуророві України наказ про його звільнення. У скарзі він не заперечував факт вчинення правопорушення, од­нак оспорював можливість застосування дисциплінарного стя­гнення за вчинення адміністративного правопорушення.

Визначте законність наказу прокурора про звільнення Ф. Обґрунтуйте свою позицію щодо можливості задоволення скарги Ф.

4. Громадянин X. 27 червня 2006 р. звернувся до суду з позовом про визнання неправомірними дії начальника УМВС України у Волинській обл. щодо звільнення його зі служби в

26

органах внутрішніх справ.

У позові зазначалося, що гр. X. проходив службу на по­саді оперуповноваженого Ківерцівського районного відділу внутрішніх справ. Наказом начальника УМВС України у Во­линській обл. від 28 травня 2006 р. його звільнено з органів МВС України за п. 64 "е" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ Української РСР за порушення дисципліни. На думку керівни­цтва та атестаційної комісії УМВС, порушення дисципліни, допущене X., полягало в тому, що 18 травня 2006 р. було вияв­лено незареєстровану заяву гр. П. про заподіяння потерпілому у 2002 р. тілесних ушкоджень.

Позивач звільнення зі служби вважав незаконним, оскі­льки накладене стягнення, на його думку, не відповідає тяжко­сті вчиненого проступку. Він вказував, що за рік, який переду­вав видачі оскаржуваного наказу, на нього дисциплінарні стяг­нення не накладалися і він мав лише заохочення.

Обгрунтуйте позицію суду щодо рішення по цій справі.

Список нормати вно-пра в о в их актів та літератури

. Про статус суддів: Закон України від 15.12.92 р. // Ві-дом. Верхов. Ради України. - 1993. - № 8. - Ст. 56.

Дисциплінарний статут Збройних Сил України: Затв. Законом України від 24.03.99 р. // Там же. - 1999. -№22-23. -Ст. 197.

Дисциплінарний статут митної служби України: Затв. Законом України від 06.09.2005 р. // Там же. - 2005. - № 42. -Ст. 467.

Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ Укра­їни: Затв. Законом України від 22.02.2006 р. // Там же. - 2006. -№29.-Ст. 245.

Дисциплінарний статут прокуратури України: Затв. По­становою Верховної Ради України від 06.11.91 р. // Там же. -1992.-№4. -Ст. 15.

45

Положення про матеріальну відповідальність військо­вослужбовців за шкоду, заподіяну державі: Затв. Постановою Верховної Ради України від 23.06.95 р. // Там же. - 1995. -№ 25. - Ст. 193 (з наступ, змін та доп.).