Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 19. Завдання, порядок і стадії провадження в справах про адміністративні правопорушення

План

1. Завдання та принципи провадження у справах про адміністративні правопорушення.

2. Стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Завдання

1. Громадянин X. був затриманий працівником органів внутрішніх справ при вчиненні дрібного хуліганства. Під час складання протоколу про дрібне хуліганство з'ясувалося, що гр. X три місяці тому був притягнутий до адміністративної від­повідальності за злісну непокору законному розпорядженню працівника міліції й підданий стягненню у вигляді штрафу. Враховуючи це, начальник органу внутрішніх справ вирішив протокол про дрібне хуліганство направити до суду, а гр. X затримати до розгляду суддею справи.

Чи відповідає вимогам закону рішення начальника ор­гану внутрішніх справ? Відповідь обгрунтуйте.

28

2. Щодо гр. М. 6 березня 2005 р. був складений прото­кол про вчинення нею правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 160 КУпАП. Суддя, отримавши 4 травня 2005 р. протокол, призначив справу до розгляду на 6 травня 2005 р., про що по­відомив гр. М, яка у судове засідання не з'явилася. Суддя, вра­ховуючи те, що гр. М. своєчасно було повідомлено про місце і час розгляду справи, за відсутності останньої ухвалив постано­ву про накладення на неї штрафу.

Визначте законність рішення судді. Чи є підстави для скасування постанови про накладення на гр. М. штрафу? Хто, за чиєю ініціативою та в якому порядку може переглянути винесену суддею постанову по справі? Яке рішення може бути ухвалене за результатами перегляду справи?

3. Керівник митниці, вирішуючи питання про притяг­нення до відповідальності гр. А. за ст. 333 Митного кодексу України, з'ясував, що на момент розгляду справи закінчився встановлений законом строк накладення стягнень у справах про порушення митних правил.

Посилаючись на законодавчі приписи, визначте вид по­станови, яку має винести керівник митниці. Складіть проект постанови.

4. Щодо гр. С, який обіймає посаду керівника одного з управлінь у складі обласної державної адміністрації, суддею винесена постанова про накладення штрафу за вчинення пра­вопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 10 Закону України "Про боротьбу з корупцією".

Посилаючись на положення чинного законодавства, ви­значте, які дії, спрямовані на виконання зазначеної постанови, має вчинити суддя?

Спи с о к нормати вно-пра в о в их актів та літератури

Кодекс України про адміністративні правопорушення // Бюл. законодавства і юрид. практики України. - К.: Юрінком

49

Інтер, 2005.-№4. -432 с.

Митний кодекс України: Офіц. видання. - К.: Ін Юре, 2002. - 404 с. (з наступ, змін, та доп.).

Про боротьбу з корупцією: Закон України від 05.10.95 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1995. - № 34. - Ст. 266 (з на­ступ змін, та доп.).

Богуцкий В.В., Волков С.Д. Производство по делам об административных правонарушениях: Моногр. - X.: Нац. юрид. акад. Украины, 1996. - 80 с.

Черв'якова О. Актуальні питання забезпечення прав громадян, підданих адміністративному арешту // Право Украї­ни. - 2006.-№ 2. - С. 35 - 37.

Тема 20. Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення. Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення

(ділова гра)

Варіант 1

І. Обставини справи. Інспектор ДАІ старший лейтенант А. затримав неповнолітнього гр. Б., який керував транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. Інспек­тор А. встановив стан сп'яніння гр. Б. за допомогою індикато­рної трубки „Контроль тверезості". Позитивні результати про­би інспектор А. зафіксував у протоколі огляду при свідках гр. В., гр. Г. та вилучив посвідчення водія. Правопорушник гр. Б. протокол огляду підписав та погодився з результатами проби.

Вирішіть дану справу.

П. Учасники справи:

1) інспектор А.;

2) правопорушник гр. Б.;

3) свідки гр. В., гр. Г.;

4) суддя Д.

III. Документи (підготувати письмово): протокол огляду, протокол про адміністративне правопорушення, пояс-

50

нення і зауваження щодо змісту протоколу про адміністратив­не правопорушення, постанова про накладення адміністратив­ного стягнення та інші матеріали по справі.

Варіант 2

І. Обставини справи. Державний службовець гр. А. після 23*00 год. порушував тишу (гучно розмовляв, спі­вав) у готелі, де мешкав в період підвищення кваліфікації, чим заважав відпочивати гр. Б. і гр. В. По даному факту дільничним інспектором Е. було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Вирішіть дану справу.

П. Учасники справи:

1) правопорушник гр. А.;

2) потерпілі гр. Б., гр. В.;

3) свідки гр. П, гр. Д.;

4) дільничний інспектор Е.;

5) члени адміністративної комісії.

III.Документи (підготувати письмово): протокол про адміністративне правопорушення, пояснення і зауваження щодо змісту протоколу про адміністративне правопорушення, пояснення потерпілих, постанова про накладення адміністра­тивного стягнення та інші матеріали по справі.

Варіант З

І. Обставини справи. Пасажир тролейбуса гр. А. відмовився заплатити за проїзд контролеру тролейбусно­го управління В., посилаючись на те, що він проїхав дві зупин­ки. Контролер В. склав протокол про адміністративне правопорушення, а також вилучив у гр. А. його студентський квиток, про що було складено акт.

Вирішіть дану справу.

П. Учасники справи:

1) правопорушник гр. А;

2) контролер тролейбусного управління гр. В.;

3) начальник тролейбусного управління гр. Б.;

4) свідки гр. Г., гр. Д.

30

III. Документи (підготувати письмово): протокол про адміністративне правопорушення, пояснення і зауваження по змісту протоколу правопорушення, постанова про накла­дення адміністративного стягнення та інші матеріали по справі.