Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь ФСЗК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

2. Федеральний бюджет, його витрати і доходи

Федеральний бюджет у США - це дуже складний фінансовий механізм управління і контролю над діяльністю всіх федеральних міністерств і відомств, повністю визначає економічні основи державного будівництва і який має потужний вплив на стан економіки в цілому. За формою він являє собою регулярно затверджувану докладну кошторис усіх урядових витрат і доходів, що розподіляються за джерелами надходжень, основними напрямками та програмами витрачання коштів.

Федеральний бюджет США, Бюджет Уряду Сполучених штатів(англ. the Budget of the United States Government; англ. the United States federal budget) пропонується Президентом США у вигляді запиту до Конгресу. В ньому містяться рекомендації по структурі витрат федерального уряду на наступний фінансовий рік(що починається 1 жовтня). В ході розгляду бюджету в Конгресі законодавці ухвалюють закони про асигнування, які спрямовуються Президентові для підпису. Президент може накласти на закон вето, але воно може бути подолане голосуванням в Конгресі.

Бюджетний процес

Не раніше першого понеділка січня і не пізніше першого понеділка лютого Президент США представляє бюджет Конгресу.

Відповідні комітети Конгресу готують резолюцію про бюджет, в якій фіксуються основні параметри майбутніх витрат. Резолюція про бюджет не має сили закону і приймається окремо в Палаті Представників і Сенаті.

На підставі резолюції про бюджет комітети Конгресу готують закони про асигнування, які після прийняття в Конгресі мають бути підписані Президентом.

Федеральний бюджет складається з двох частин:

1)Урядовий бюджет.

За рахунок урядового бюджету фінансуються загальноекономічні і соціальні програми, що позитивно впливає на економіку США.

2) Довірчі фонди (траст-фонди).

Діяльність довірчих фондів пов’язана з діяльністю галузей виробничої інфраструктури(федеральнимиавтострадами,аеропортами,електростанціями)та має виключно цільовий характер.Доходи довірчих фондів формуються за рахунок надходжень від використання державної власності.

Доходи й видатки бюджету США

Під бюджетними доходами в США зазвичай розуміється грошова сума податкових надходжень та інших платежів, зібрана з населення і підприємств федеральним урядом через федеральні або місцеві влади. Бюджетні доходи включають також різного роду подарунки та вклади. До доходів не включаються суми від розпродажів федерального майна, доходи за відсотками, виплати за позиками і внутрішніх грошових переказів між урядовими рахунками. 

Основна частина видатків федерального бюджету США спрямовується на соціальне забезпечення та добробут населення.

Доходи федерального бюджету США в серпні 2011 року склали 169,25 млрд дол. проти 164 млрд дол. в серпні 2010г. Витрати склали 303,4 млрд дол. проти 254,52 млрд дол. в серпні 2010р.

Дефіцит федерального бюджету США

Дефіцит федерального бюджету США в серпні 2011 року склав 134,15 млрд дол. проти 90,53 млрд дол. в серпні 2010р., повідомило Міністерство фінансів країни(US Department of Treasury). Цей показник виявився вищий за прогнози експертів, які очікували його на рівні 132 млрд дол.

Сукупний дефіцит федерального бюджету США за 11 місяців 2010-2011 фінансового року, який закінчився 30 вересня 2011 року , складає 1,299 трлн. дол., або 8,7% ВВП, в порівнянні з 1,294 трлн. доларів, або 8,9% ВВП, в попередньому році, повідомило американське міністерство фінансів. Підсумок минулого фінансового року в США став одним з гірших в історії: дефіцит держбюджету був більший тільки в 2009 фін.р., тоді він склав рекордні 1,416 трлн. доларів, або 10% ВВП.