Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь ФСЗК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Висновок

Одним з головних ланок фінансової системи є державний бюджет.

З його допомогою уряд концентрує у своїх руках значну частину національного доходу, що перерозподіляється фінансовими методами. У цій ланці зосереджуються найбільші доходи і найбільш важливі в політичному і економічному відношенні витрати. Бюджет тісно пов'язаний з іншими ланками фінансової системи, виступає координуючим центром і надає їм необхідну допомогу в формі бюджетних дотацій, субсидій, субвенцій, гарантій, забезпечуючи більш-менш нормальне функціонування інших ланок фінансової системи.

Ще одним важливим ланкою є місцеві бюджети, які не входять до складу державного бюджету і мають певну самостійність. Місцеві бюджети служать провідником соціальної політики центральних властей.

Позабюджетні фонди використовуються для фінансування установ освіти та охорони здоров'я, змісту непрацездатних і престарілих громадян, надання матеріальної допомоги окремим групам населення. Вони управляються безпосередньо центральними, а в окремих випадках місцевими властями. Найбільш поширеними джерелами формування цих фондів є податки, відрахування з бюджету, спеціальні внески.

Особливості та переваги позабюджетних цільових фондів:

- наявність додаткових коштів у органів державної влади для втручання в господарське життя, маневрування ресурсами в умовах нестабільної економіки;

- суворе цільове використання коштів фондів, можливість ефективного контролю за витрачанням коштів через відособленості від бюджету;

- можливість направлення коштів фондів для покриття бюджетного дефіциту за умови наявності активного сальдо.

Позабюджетні фонди держави являють собою сукупність фінансових коштів, що знаходяться в розпорядженні центральних або регіональних органів влади і мають цільове призначення. Позабюджетні фонди поділяються на фонди соціального та економічного призначення.

У складі фінансів підприємств, що функціонують на комерційних засадах, в залежності від галузевої спрямованості, можуть бути виділені фінанси промислових, сільськогосподарських, торговельних, транспортних підприємств і т. д., а в залежності від форми власності - фінанси державних підприємств, кооперативних, акціонерних, приватних та ін

У складі державних фінансів угруповування фінансових відносин всередині ланок здійснюється відповідно до рівня державного управління (федеральний, суб'єктів федерації, місцевий).

Державний кредит представляє собою грошові відносини між державою, муніципалітетами з одного боку, і юридичними, фізичними особами, іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями з іншого, з приводу отримання позик, надання кредиту та гарантії, а також обслуговує функціонування і використання коштів бюджету та позабюджетних фондів .

Структура витрат і доходів безпосередньо залежить від того, хто перебуває у «керма влади» - республіканці або демократи, тому що вони мають різні бюджетні пріоритети, які і визначають статті витрат і доходів федерального бюджету в США.

Компанією «Durst Organization» в центрі Нью-Йорка в 1989 році на загальний огляд був вивішений лічильник національного боргу США.

У 2008 році його «зашкалило» і він деякий час не працював, оскільки там не виявилося місця для чисел більш ніж з дванадцятьма знаками.