Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ В ЕКОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.51 Mб
Скачать

Тема 6. Дисперсійний аналіз

Дисперсійний аналіз використовується в генетиці та селекції при дослідженні багатьох питань, зокрема при оцінці плідника за нащадками, визначення коефіцієнта спадкування та ін.

Різноманітність ознак, їх варіювання навколо середнього арифметичного залежать від комплексу факторів. Інколи необхідно встановити, яка частка загальної різноманітності ознаки в сукупності залежить від окремого фактора, наприклад, наскільки варіювання високих надоїв доньок плідника залежить від генотипу останнього. Випадок, при якому виділяється частка впливу одного з факторів, є прикладом однофакторного дисперсійного аналізу. В складніших випадках одночасно вивчається залежність варіювання ознаки від двох або більшого числа факторів ( двофакторний і багатофакторний дисперсійний аналіз).

В попередніх розділах в якості міри різноманітності ознаки була використана сигма (σ). В дисперсійному аналізі використовуються інші показники: варіанса (σ2) і дисперсія (С). Дисперсія представляє собою суму квадратів відхилень варіант від середнього арифметичного - С=∑(х - )2 .

При однофакторному дисперсійному аналізі вираховують, по-перше, загальну дисперсію (Сy ), тобто суму квадратів відхилень, які залежать від всієї сукупності факторів, що впливають на варіювання ознаки; по-друге факторіальну дисперсію (Сх), або ту частку загальної дисперсії, яка залежить від врахованого (того, який вивчають) фактора; по-третє, залишкову дисперсію z ), яка залежить від сукупності неврахованих (випадкових) факторів. Перелічені тут види дисперсії пов’язані між собою:

Сy = Сx + Сz

Це дає можливість встановити, яка частка варіювання ознаки зумовлена фактором, який вивчають.

Розбір вирішення задач

Плодовитість овець каракульської породи залежить від багатьох факторів‚ в тому числі від конституції‚ фізіологічного стану і ряду інших‚ частина з яких не піддається обліку. Задача‚ яку можна вирішити‚ використовуючи однофакторний дисперсійний аналіз‚ заключається у встановлені частки різноманіття плодовитості‚ яка залежить від одного із факторів (конституції маток).

Для її вирішення необхідно скласти дисперсійний комплекс‚ зібравши матеріал по групам‚ що відповідають градаціям вивченого фактору. В даному прикладі фактор‚ що вивчається – тип конституції. Його градаціями будуть 4 типи конституції. Відберемо (за принципом випадкової вибірки) в кожну градацію по п’ять овець і складемо розрахункову таблицю (табл.13).

Більшість символів‚ використаних у таблиці 13‚ не потребують пояснень. Слід лише відмітити‚ що символом і позначені градації фактору,який вивчається‚ а символом j окремі варіанти у межах кожної градації. Отже‚ niчисло варіант у кожній градації nij = N – загальне число варіант; відповідно до цього ∑хі – сума варіант у кожній градації‚ а Συіj – загальна сума варіант усіх градацій тощо..

В таблицю 13 необхідно вписати ознаки за градаціями фактору‚ який вивчається, і виконати відповідні розрахунки. В рядок ni вписують за графами число овець в кожній градації фактору‚ який вивчається. Підсумувавши ці числа‚ отримують Σ nij = N – загальна кількість овець.

Таблиця 13.