Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія- екзамен.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
834.39 Кб
Скачать

77. Ідеологія і суспільна психологія. Ідеологія і наука

Співвідношення між буденним і теоретичним рівнями свідомості по-особливому трансформується в співвідношенні між суспільною психологією та ідеологією. Суспільна психологія є частковий аналог буденного рівня свідомості, в якому представлені різноманітні наукові та ненаукові погляди й оцінки, естетичні смаки та ідеї, звичаї і традиції, схильності та інтереси, химерні образи фантазії й логіка здорового глузду.

Ідеологія - це неповний ціннісний аналог теоретичного рівня свідомості, в якому з позицій певного класу, партії (в теорії - об'єктивно) дається систематизована оцінка соціальної дійсності і здійснюється її жізнеустроенія.

Ідеологія може бути ілюзорною і брехливою, прогресивної і реакційної, гуманної і людиноненависницькому. Все залежить від її конкретного змісту і соціально-історичного контексту, її породив, яке живить і впроваджує у свідомість народних мас. Але ідеологія - це завжди диктат групи щодо особистості і суспільства, у відношенні його груп і особистостей.

Наведемо такий аналог з наукою: там, де наука будує гіпотези, ідеологія в деяких її проявах може будувати довільні конструкції, видаючи їх за реальне відображення дійсності. Ось чому суспільна психологія і ідеологія можуть одні й ті ж явища дійсності відображати по-різному. Факт протистояння ідеології та суспільної психології призводить до дестабілізації суспільної психології, до її дисгармонії і розхитування.

Наука та ідеологія розрізняються по цілях, по методах і з практичних застосувань. Наука має своєю метою пізнання світу, досягнення знань про нього. Вона прагне до істини. Ідеологія ж має на меті формування свідомості людей і маніпулювання їх поведінкою шляхом впливу на їх свідомість, а не досягнення об'єктивної істини. Вона використовує дані науки як засіб, спирається на науку, приймає наукоподібну форму і навіть сама видобуває якісь істини, якщо це вже не зроблено іншими. Але вона пристосовує істину до своїх цілей, піддає її такій обробці, яка необхідна для більш ефективного впливу на розум і почуття людей і в якій зацікавлені ті чи інші групи людей, організації, класи і навіть цілі народи.

Ідеологія, як і наука, оперує поняттями і судженнями, будує теорії, виробляє узагальнення, систематизує матеріал, класифікує об'єкти, коротше кажучи - здійснює багато розумові операції, які є звичайними в науці. Але між ідеологією і наукою і в цьому є велика різниця. Наука передбачає осмисленість, точність, визначеність і однозначність термінології. Тимошенко, принаймні, до цього прагне. Твердження науки припускають можливість їх підтвердження або спростування.

78. Основні форми суспільної свідомості. З взаємозв'язок і взаємовплив

Зазвичай називають шість форм суспільної свідомості:

Мистецтво (Мистецьке свідомість)l

Наука (у т.ч. філософія)l

Моральl

Правосвідомість (Право)l

l Релігія (буддизм, християнство, іудаїзм та іслам) - на ранніх етапах розвитку людства загальна форма суспільної свідомості, що зародилася ок. 40-50 тис. років тому

Ідеологія (Політична свідомість) - найвища форма суспільної свідомостіl

Форми суспільної свідомості залежать від життя, пристрої соціальних інститутів, організації процесу пізнання і т. д. Тому вони завжди тісно пов'язані з певного типу суспільними відносинами: економічними, політичними, моральними, естетичними, відносинами між членами наукового співтовариства і ін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]