Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4_ukr_m_L20.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
21.53 Mб
Скачать

Цаги 1-эа

До середини минулого століття в СРСР було розроблено велику кількість різних проектів вертольотів, але всі вони випускалися по декілька екземплярів, зокрема для проведення випробувань.

Серійне виробництво вертольотів у СРСР почалося в 1947 р. з випуску вертольота Ка – 8 конструкції Н.І.Камова з мотоциклетним двигуном і в 1951 р. з випуску тримісного вертольота Мі - 1, створеного в конструкторському колективі під керівництвом М.Л.Міля. До теперішнього часу цими конструкторськими колективами створені серії вертольотів типу Мі: Мі - 1, Мі - 2, Мі - 4, Мі - 6, Мі - 8, Мі - 10, Мі - 12, Мі - 14, Мі - 17, Мі - 24, Мі - 26, Мі - 28, Мі - 34 і типу Ка: Ка – 8, Ка - 10, Ка - 15, Ка - 18, Ка - 25, Ка - 27, Ка - 29, Ка - 31, Ка - 50, Ка - 52, Ка - 62, Ка-226.

Конструкція вертольота залежить від його призначення, схеми розташування і кількості несучих гвинтів, типу і кількості двигунів, виду шасі та інше. Вертоліт складається з наступних основних частин: несучого гвинта (НГ), фюзеляжу, силової установки, шасі, системи керування. Залежно від схеми вертольота у нього може бути декілька несучих гвинтів, а також рульовий (хвостовий) гвинт (РГ). В даний час є велика різноманітність конструктивних схем вертольотів. Це пояснюється тим, що практика не довела абсолютну перевагу одній якої-небудь схеми над іншими.

Класифікувати вертольоти можна за самими різними ознаками: призначення, число несучих гвинтів, вид привода несучого гвинта і таке інше, але така класифікація не розкриває принципових конструктивних відмінностей одного вертольота від іншого. Тому найбільш правильною можна вважати класифікацію вертольотів по методу компенсації або гасіння реактивного моменту несучого гвинта, оскільки несучий гвинт є обов'язковою частиною конструкції будь-якого вертольота. Як обов'язкова частина конструкції вертольота, несучий гвинт при своєму обертанні обов'язково буде створювати реактивний момент, який необхідно чимось врівноважувати.

З усієї різноманітності можна виділити чотири конструктивні схеми, які застосовуються у вертольотобудуванні: вертольоти з одним несучим гвинтом і одним або двома рульовими (хвостовими) гвинтами (рис. 4.5); вертольоти з двома несучими гвинтами, розташованими один за іншим по поздовжній осі (поздовжня схема) (рис. 4.6); вертольоти з двома несучими гвинтами, рознесеними з боків фюзеляжу (поперечна схема) (рис. 4.7); вертольоти з двома співвісними несучими гвинтами (рис. 4.8).

Вертольоти з одним несучим гвинтом і одним або двома рульовими гвинтами

В даний час широке поширення в усьому світі набули вертольоти з одним несучим гвинтом і одним або двома рульовими гвинтами, які завдяки простій конструкції та системі керування першими у світі почали випускатися серійно (рис. 4.5).

Рис. 4.5. Схема вертольота з одним НГ і одним РГ:

1 – фюзеляж; 2, 3 – лобове скло кабіни; 4 – силова установка; 5 – несучий гвинт; 6 – рульовий гвинт; 7 – кільова балка (кіль); 8 – стабілізатор; 9 – хвостова опора; 10 – хвостова балка; 11 – шасі; 12 – крило з вузлами підвіски вантажів; 13 – вихідні пристрої основного двигуна і двигуна допоміжної силової установки.

У цій схемі урівноваження реактивного моменту несучого гвинта здійснюється моментом рульового гвинта, направленим назустріч реактивному моменту несучого гвинта.

Проста система керування, хороші льотні характеристики і маневреність, порівняно низька вартість характеризують з позитивної сторони дану схему вертольота. Проте така конструктивна схема не позбавлена недоліків: вузький діапазон можливих центрувань, несиметричність конструкції, наявність хвостової балки, що збільшує розміри вертольота, витрата потужності двигуна на обертання РГ.

Спроба створити одногвинтовий вертоліт великої вантажопідйомності мала низку труднощів, що полягають у необхідності створення НГ великого діаметру, який призводить до збільшення габаритних розмірів і загальної маси вертольота на збиток комерційному навантаженню. Тому конструктори знайшли рішення створення вертольотів з двома несучими гвинтами, здатними в сумі давати більшу піднімальну силу.

До вертольотів одногвинтової схеми з рульовим гвинтом відносяться майже всі вертольоти фірми М.Л.Міля, вертоліт фірми Н.І.Камова Ка – 62 і величезна кількість вертольотів багатьох країн світу.

Мі - 1

Легкий багатоцільовий вертоліт Мі – 2

Мі - 4

Важкий транспортний вертоліт Мі - 6

Багатоцільовий вертоліт Мі - 8

Мі - 10

Протичовновий вертоліт Мі - 14ПЛ

Транспортно-бойовий вертоліт Мі - 17

Транспортно-бойовий вертоліт Мі - 24

Важкий транспортний вертоліт Мі - 26

Вертоліт вогняної підтримки Мі - 28

Легкий багатоцільовий вертоліт Мі - 34

Ка – 62 (вбудований рульовий гвинт –“фенестрон”)

Бойовий вертоліт Макдоннел-Дуглас АН – 64 “Апач”

Бойовий вертоліт Атлас CSH-2 “Ройвалк”

Багатоцільовий вертоліт Белл UH-1 “Ирокез”

Багатоцільовий вертоліт Уэстленд “Супер Линкс”

Багатоцільовий транспортний вертоліт Сикорский S-65

(CH-53) “Си Стеллион”

Бойовий вертоліт Аугуста А 129 “Мангуста”

Вертоліт вогняної підтримки RAH-66 "Команч"

Багатоцільовий вертоліт Аэроспасьяль Sa 365 “Дофин” 2

ES – 135 (вбудований рульовий гвинт – “фенестрон”)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]