Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4_ukr_m_L20.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
21.53 Mб
Скачать

Двогвинтові вертольоти з поздовжньою схемою розташування несучих гвинтів

Двогвинтова поздовжня схема вертольота являє собою корпус, по поздовжній осі якого, у верхній його частині, встановлені два несучі гвинти (рис. 4.6).

Рис. 4.6. Вертоліт з двогвинтовою поздовжньою схемою розташування НГ.

Два однакові несучі гвинти вертольота поздовжньої схеми встановлено на кінцях фюзеляжу. У польоті вони обертаються з однаковою частотою обертання в протилежні боки, внаслідок чого їх реактивні моменти взаємно врівноважуються. Для того, щоб передній НГ не впливав у польоті на аеродинаміку заднього НГ, площина обертання заднього НГ розташовується вище ніж площина обертання переднього НГ. Відстань між осями несучих гвинтів зазвичай менша їх діаметра. Тому, щоб лопаті несучих гвинтів у польоті не стикалися, їх примушують працювати з перекриттям. При перекритті обов'язкова синхронізація обертання гвинтів, що виключає зіткнення лопатей. Поздовжньо-поперечне і шляхове керування вертольотів поздовжньої схеми здійснюється за допомогою автомата перекоса.

Цей вертоліт володіє хорошою поздовжньою стійкістю, має довгий фюзеляж, який зручно використовується для розміщення вантажів і пасажирів, великий діапазон центрування і значну вантажопідйомність – позитивні сторони. Крім позитивних сторін, вертоліт має недоліки: складна трансмісія і система керування; необхідність надійної синхронізації несучих гвинтів; складне виконання посадки при авторотації.

У СРСР за такою схемою був виконаний транспортний вертоліт Як – 24 конструктора А.С.Яковлєва. Як – 24 не одержав широкого застосування в авіації. Прикладом двогвинтових вертольотів з поздовжньою схемою розташування несучих гвинтів є вироблені в США вертольоти типу СН.

Транспортний вертоліт Як – 24

СН – 21

СН - 124

Військово-транспортний вертоліт Боинг-Вертол СН – 46 “Cи Найт”

Транспортно-десантний вертоліт CH-47A "Чинук"

Двогвинтові вертольоти з поперечною схемою розташування несучих гвинтів

Вертольоти поперечної схеми мають два однакові несучі гвинти, що рознесені з боків фюзеляжу (рис. 4.7).

Рис. 4.7. Вертоліт з двогвинтовою поперечною схемою розташування НГ.

У польоті несучі гвинти обертаються з однаковою частотою обертання в протилежні боки, внаслідок чого їх реактивні моменти взаємозрівноважуються. Так само, як і в поздовжній схемі, часто лопаті гвинтів працюють з перекриттям, для чого необхідна надійна синхронізація їх обертання. Вертольоти поперечної схеми можуть мати більшу вантажопідйомність і застосовуватися як крани для переносу вантажів на зовнішній підвісці, як наприклад вертоліт Мі - 12. До вертольотів цієї схеми відносяться вертольоти І.П.Братухіна, вертоліт Н.І.Камова Ка - 22 і деякі вертольоти, розроблені в США та Англії. У пошуково-рятувального вертольота США Каман НН - 43 “Хаски” два гвинта, що несуть, приводяться в обертання від одного двигуна і розміщені на краях фюзеляжу, а не на крилі, як у інших вертольотів.

Багатоцільовий вертоліт XR – 1 (Англія)

Вертоліт Братухіна “Омега”

Вертоліт Братухіна Г - 4

Вертоліт Братухіна Б - 11

Багатоцільовий транспортний вертоліт Мі - 12

Ка - 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]