Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг, 6507(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать
  1. Сутність цінової політики в маркетингу.

Маркетингова цінова політика — це комплекс за­ходів, який включає визначення ціни, знижок, умов оплати -за товари та послу­ги, управління цінами з урахуванням побажань та можливостей споживачів з метою забезпе­чення прибутку підприємства-виробника чи продавця.

Політика цін — один з традиційних головних елементів маркетингу, оскільки ціна є:

— одним із головних інструментів у конкурентній боротьбі:

— однією з головних передумов купівлі-продажу то­варів;

—чітко і просто вимірюваною змінною, яка традиційно використовується в економічних розрахунках фірми.

Зн-ня марк цінової політики в діяльності п-ва під час реалізації продукції визначається роллю та місцем ціни в с-мі маркетингу: 1)вона невід*ємна частина марк політики п-ва; 2) суттєво впливає на одержання прибутку п-м; 3) орієнтує на найефективніші напрями використання ціни в процесі марк д-ті для реалізації продукції; 4) певним чином визначає рівень конкурентоспроможності продукції та іміджу п-ва; 5)сприяє активізації д-ті п-ва на ринку. ЦП являє собою важливий елемент заг підприємницької політики п-ва і безпосередньо входить у такий її значний розділ як ринкова стратегія. При цьому вона хар діяльність п-ва для встановлення, підтримки, змін та контролю рівня ціни на вироблену продукцію, щоб доягти пставлених марк цілей і завдань у процесі її реалізації.

  1. Еволюція теорії ціноутворення.

1.Теорія вартості класичної школи політекономії. Єдиним джерелом вартості є витрати праці на в-во товару. 2 товари обмінюються якщо на їх в-во витрачено однакову к-ість праці. Користінсть розгляд як об’єктивна властивість товару задовол окремі потреби, яка не може визначати його вартість. А.Сміт: рівень ціни повинен бути не вище і не нижче того, який необх для оплати земел ренти, покриття витрат на в-во, обробку і доставку товару на ринок, а також на з/п і прибуток на капітал. На його думку використання таких цін можливе тільки за умов пристосув попиту до пропоз. Д.Рікардо : намагався пояснити економ природу впливу корисності на мінову вартість. При визначенні ролі попиту а процесі формув ціни товару він пішов далі сміта, але не зміг повністю відійти від існуючого на той час погляду на проблему. Вважав, що мінова вартість товарів визнач кількістю праці,. вціленої в них

2. Марксистська школа. Доповнена теорія класиків. Товар = робоча сила, яка купується і продається за нормальною ціною. Рівень цін визначається величиною сусп.-но необх роб часу. вартість такої роб сили менша за вартість прод, одерж в резул її застосув-ня. Неоплачена праці – додатковий капітал ( купують та оплачують мінову вартість роб сили, а отрим її споживчу вартість). Ціна – зовн, ринкове явище, може відхил від величини вартості під впливом ринк розб попиту та пропон. Класична ціна :

Ц=С+ П. ц – ціна; с – витрати на в-во та реаліз 1 прод; п – величина приб в ціні.

3. Маржиналізм. Вартість - суб’єктивне судження людей про цінність того чи ін. блага, а сама цінність визначається як гранична корисність цього блага для конкр споживачів. Пропонували шукати джерело вартості не у в-ві а у спож-ні. А.Маршалл. Ступінь інтенсивності конкр потреби на ринку формує макс високий р-нь ціни, який споживачі готові заплатити за певний товар. Витрати в-ва на 1 цього товару визнач мин цін, за яку кожний виробник готовий продати свій товар. Споживач і виробник прагнуть вигоди для себе. попит стає ефективним тоді, коли ціна яку споживач згоден заплатити за товар досягає р-ня, за якого продавці готові його продати. Якщо попит більше ніж пропоз, то створ дефіцит товару → конкуренція покупців за товар → підвищення цін.

4. Сучасна теорія. 2 напрями: 1. Загальна теорія – вартість характериз р-нем сусп.-но потрібних витрат, що формуються з урахув-ням співвідношення попиту і пропонування. Ціна являє собою грошове вираження вартості товару. 2 Спеціальна теорія – ціна відповідає сумі грошей, еквівалентній обміну між продавцем та споживачем у процесі купівлі - продажу.