Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг, 6507(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

85. Види еластичності попиту.

Види еластичності попиту.

1) Еластичний або відносно ел-й попит – КЕ> 1 -- %-ва зміна к-сті покупок продукції вища за %-ву зміну ціни; Отже, еластичний попит — це швидка і значна зміна величини попиту під впливом зміни ціни товару. Еластичний попит завжди забезпечує зростання обсягів доходу (виручки від реалізації), який визначається грошовою сумою, що сплатили покупці й отримали продавці, це добуток ціни за одиницю товару на к-сть одиниць проданого товару.

2) Одинична ел-сть попиту – КЕ= 1— ситуація, за якої зміна ціни на 1 % зумовлює таку саму зміну обсягу попиту на 1 %. Коефіцієнт одиничної еластичності попиту завжди дорівнює одиниці Ер = 1, тому що величина попиту і ціна змін-ся однаковими темпами.

3) Неел-й чи відносно неел-й попит – КЕ < 1 величина попиту змінюється на менший відсоток, ніж змінюється ціна, а загальна виручка скорочується.

86. Комунікації і комунікаційний процес.

У широкому розумінні комунікації – це процес обміну осмисленою інформацією та психологічною енергією між людьми за допомогою різних засобів зв’язку, знаків та символів для встан-ня двостороннього психологічного контакту та ств-ня умов для нормального функц-ня людини, організацій, суспільством загалом. В ек сфері це поняття визнач-ся як інструмент управління підпр-вом, засіб співпраці, взаємодії забезпеченя досягнення цілей організації чи суспільства. Розрізняють 2 аспекти комунікацій: фізичний – спосіб передання інформації від одного джерела до іншого, за допомогою пристроїв; соціальний – багатосторонній процес устан-ня і розвитку контактів між людьми, складова спілкування. Осн функціями комунікацій є: інформативна, інтерактивна (узгодження дій, переконання), перцептивна (сприйняття один одного і порозуміння), експресивна (зміна характеру емоційних переживань). З маркетингової точки зору „комунікації” – інформаційно-психологічні зв’язки між ринковими суб’єктами, які встан-ть для забезпечення взаємовигідних відносин та досягнення маркетингових цілей комунікатора в процесі ств-ня і розподілення певних цінностей. Комунікаційним називають процес, у ході якого дві чи більше особи обмінюються і осмислюють отриману інформацію, мета якої полягає в мотивуванні певної поведінки чи впливу на неї. Отже, елементами комунікац процесу в першу чергу є особи, що обмінюються інформацією – відправник та отримувач. Вперше модель КП була запропонована Р.Джонсоном, вона містить: джерело інформації, що дає початкове повідомлення, передавач, канал і приймач, що безпосередньо пов’язаний з адресатом та джерела шуму, тобто перешкоди. Недоліком у такому процесі є відсутність зворотного зв’язку, тому модель було удосконалено (Н.Вінер, С.Бір). В Україні використовується модель Мескона, де процес об’єднує 4 взаємоповязаних етапи: зародження ідеї, кодування і вибір каналу, передавання і декодування. Крім того, передбач-ся наявність посередників (обробляє та передає первинну інформацію як вторинну). Однак ця модель масова і не підходить індивід комунікаціям.

Отже, на будь-якому підпр-ві дії система комунікацій – сук-ть елементів, пов’язаних з цілями, ф-ціями, оргструктурою, інф.потоками та технологією їх передавання і в результаті розробленням комунікаційних стратегій в управлінні.