Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій СА-аналіз бізнес-процесів.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2.3.13 Інші діаграми idef0

На додаток до контекстних діаграм і діаграм декомпозиції при розробці і представленні моделей можуть застосовуватися інші види IDEF0-діаграм.

Дерево моделі. Це оглядова діаграма, що показує структуру всієї моделі. На рис. 2.15 приведено фрагмент такої діаграми. Звичайно вершина дерева відповідає контекстному блоку, під вершиною будується вся ієрархія блоків моделі. Проте не забороняється призначати вершиною довільний блок, поміщаючи під ним все його дочірні блоки. Із-за високої итеративности| функціонального моделювання можна чекати, що дерево моделі буде неодноразово змінюватися істотним чином до тих пір, поки не буде одержана його стабільна версія. Огляд моделі з використанням дерева допомагає концентруватися на функціональній декомпозиції моделі.

Рис. 2.15. Фрагмент дерева моделі

Презентаційні діаграми. Презентаційні діаграми

(For Exposition Only diagrams — FEO diagrams) часто включають в моделі щоб проілюструвати інші точки зору або деталі, що виходять за рамки традиційного синтаксису IDEF0. Діаграми FEO допускають порушення будь-яких правил побудови діаграм IDEF0 в цілях виділення важливих з погляду аналітика частин моделі. Природно якщо діаграма FEO включена в модель виключно для відображення іншої точки зору на систему, вона швидше за все виглядатиме як звичайна діаграма IDEF0, задовольняючи всім обмеженням IDEF0.

Один із способів використання FEO-діаграм полягає у відділенні функціонального блоку від його оточення за допомогою створення діаграми з єдиним блоком і всіма стрілками, що відносяться до нього, на зразок контекстної діаграми (рис. 2.16). Це може виявитися корисним в ситуаціях, коли необхідно швидко одержати інформацію про інтерфейс (стрілках) функціонального блоку, а відповідна діаграма декомпозиції містить дуже багато об'єктів.

Крім того, зустрічаються наступні види презентаційних діаграм:

• копія діаграми IDEF0, яка містить всі функціональні блоки, і стрілки, що відносяться тільки до одного з функціональних блоків, — це дозволяє відобразити взаємодію цим блоком і іншими об'єктами діаграми;

Рис. 2.16. Діаграма FEO для виділення функціонального блоку і його стрілок

• копія діаграми IDEF0, яка містить всі функціональні блоки, і стрілки, що безпосередньо відносяться тільки до входу і (або) до виходу батьківського блоку;

• різні точки зору, як правило, на глибину одного рівня декомпозиції.

Подальше декомпозиція дій, що виконуються у функціональних блоках, та їх логічні зв’язки може бути виконана за допомогою іншого типу діаграм – Work Flow Diagram (WFD). Це, зокрема, корисно, якщо в подальшому передбачається зайнятися оцінюванням відповідних операцій по тих або інших параметрах.

Рекомендована нотації WFD регламентуються стандартом IDEF3, який реалізований і в BPWin. Ці діаграми описані в наступному розділі.

3. Методологія опису процесів бізнесу idef3

3.1. Призначення діаграм idef3

IDEF3 є стандартом документування технологічних процесів, що відбуваються на підприємстві, і надає інструментарій для наочного дослідження та моделювання їх сценаріїв. Сценарієм (Scenario) називають опис послідовності змін властивостей об'єкта, в рамках даного процесу (наприклад, опис послідовності етапів обробки деталі в цеху і зміна її властивостей після проходження кожного етапу). Виконання кожного сценарію супроводжується відповідним документообігом, який складається з двох основних потоків: документів, що визначають структуру і послідовність процесу (технологічних вказівок, описів стандартів тощо), та документів, що відображають хід його виконання (результатів тестів і експертиз, звітів про брак і т.д.). Для ефективного управління будь-яким процесом, необхідно мати детальне уявлення про його сценарії і структуру супутнього документообігу. Засоби документування і моделювання IDEF3 дозволяють виконувати такі завдання:

• Документувати наявні дані про технологію процесу, виявлені, наприклад, в процесі опитування компетентних співробітників, відповідальних за організацію даного процесу.

• Визначати і аналізувати точки впливу потоків супутнього документообігу на сценарій технологічних процесів.

• Визначати ситуації, в яких прийняття рішення, що впливає на життєвий цикл процесу, наприклад зміна конструктивних, технологічних чи експлуатаційних властивостей кінцевого продукту.

• Сприяти прийняттю оптимальних рішень при реорганізації технологічних процесів.

• Розробляти імітаційні моделі технологічних процесів, за принципом "Що буде, якщо ..."