Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій СА-аналіз бізнес-процесів.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2.2.4 Тунелі

Поняття зв'язані стрілки використовується для управління рівнем деталізації діаграм. Якщо одна із стрілок діаграми відсутня на батьківській діаграмі (наприклад, зважаючи на свою не суттєвість для батьківського рівня) і не пов'язана з іншими стрілками тієї ж діаграми, точка входу цієї стрілки на діаграму або виходу з неї позначається тунелем. На рис. 2.10, наприклад, стрілка "корпоративна інформаційна система" — важливий механізм виконання для даної діаграми, але, можливо, вона більш ніде не використовується у моделі. Тунель в даному випадку використовується як альтернатива захаращенню батьківських діаграм розміщенням на них несуттєвих для їх рівня стрілок.

Рис. 2.10. Приклад застосування тунелю

Крім того, тунелі застосовуються для віддзеркалення ситуації, коли стрілка, що присутня на батьківській діаграмі, відсутня на діаграмі декомпозиції відповідного блоку.

Рис. 2.11. Ще один приклад застосування тунелю

На рис. 2.11 тунель у стрілки "модуль виробничого відділу" означає, що на діаграмі декомпозиції виробничого відділу відсутня стрілка механізму управління з|із| відповідним найменуванням.

2.3 Побудова моделей idef0

У цьому підрозділі розглянемо методику побудови моделей IDEF0 докладніше.

2.3.1 Діаграми

На рис. 2.12 типова діаграма IDEF0 показана разом з тією, що знаходиться на її полях службовою інформацією. Службова інформація складається з добре виділених верхнього і нижнього колонтитулів

Рис. 2.12. IDEF0-діаграма із службовою інформацією на полях (заголовку і "підвалу")

Елементи заголовка використовуються для відстежування процесу створення моделі. Елементи "підвалу" відображають найменування моделі, до якої відноситься діаграма, і показують її розташування щодо інших діаграм моделі.

Всі елементи заголовка діаграми наведено в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Елементи заголовка діаграми IDEF0

Поле

Призначення

USED AT

Використовується для віддзеркалення зовнішніх посилань на дану діаграму (заповнюється на друкарському документі вручну)

Author, date, project

Містить ПІП автора діаграми, дату створення, дату останнього внесення змін, найменування проекту, в межах якого вона створювалася

Notes 1 ... 10

При ручному редагуванні діаграм користувачі можуть закреслювати цифру кожного разу, коли вони вносять чергове виправлення

Status

Статус відображає стан розробки, або затвердження даної діаграми. Це поле використовується для реалізації формального процесу публікації з кроками перегляду і твердження.

Working

Нова діаграма, глобальні зміни або новий автор для існуючої діаграми

Draft

Діаграма досягла деякого прийнятного для читачів рівня і готова для уявлення на затвердження

Recommended

Діаграма схвалена і затверджена. Які-небудь зміни не передбачаються

Publication

Діаграма готова для остаточного друку і публікації

Reader

ПІБ читача

Date

Дата знайомства читача з діаграмою

Context

Нарис розташування функціональних блоків на батьківській діаграмі, на якому підсвічується декомпозований даною діаграмою блок. Для діаграми самого верхнього рівня (контекстної діаграми) в полі поміщається контекст ТОР

Всі елементи "підвалу" діаграми наведено в табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Елементи "підвалу" діаграми IDEF0

Поле

Призначення

Мode

Номер діаграми, що співпадає з номером батьківського функціонального блоку.

Title

Ім'я батьківського функціонального блоку.

Number (ще називають С-Number)

Унікальний ідентифікатор даної версії даної діаграми. Таким чином, кожна нова версія даної діаграми матиме нове значення в цьому полі. Як правило, С ─ номер складається з ініціалів автора (які передбачаються унікальними серед всіх аналітиків проекту) і послідовного унікального ідентифікатора, наприклад SDO005. При публікації ці номери можуть бути замінені стандартними номерами сторінок. Якщо діаграма заміняє іншу діаграму, номер тієї, що замінює, може бути розміщений в дужках — SDO005 (SDO004). Це забезпечує зберігання історії змін всіх моделей діаграм.