Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій СА-аналіз бізнес-процесів.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3.2. Два типи діаграм в idef3

Існують два типи діаграм в стандарті IDEF3, що представляють опис одного і того ж сценарію технологічного процесу в різних ракурсах. Діаграми, що відносяться до першого типу, називаються Діаграмами Опису Послідовності Етапів Процесу (Process Flow Description Diagrams – PFDD), а до другого - Діаграмами Станів Об'єкту в процесу його Трансформації (Object State Transition Network, OSTN). Припустимо, потрібно описати процес фарбування деталі у виробничому цеху на підприємстві. За допомогою діаграм PFDD документується послідовність і опис стадій обробки деталі в рамках досліджуваного технологічного. Діаграми OSTN використовуються для ілюстрації трансформацій деталі, які відбуваються на кожній стадії обробки.

На наступному прикладі, опишемо, як графічні засоби IDEF3 дозволяють документувати вищевказаний виробничий процес фарбування деталі. У цілому, цей процес складається безпосередньо з самого фарбування, що виконується на спеціальному обладнанні, і етапу контролю її якості, який визначає, чи потрібно деталь зафарбувати заново (у разі невідповідності стандартам і виявлення браку) або відправити її у подальшу обробку (процесу (рис 3.1).

Рисунок 3.1. Приклад IDEF3-діаграми (PFDD діаграми)

Таким чином, IDEF3 — спосіб опису процесів, основною метою якого є забезпечення структурованого методу, використовуючи який експерт в наочній області може описати стан речей як впорядковану послідовність подій з одночасним описом об'єктів, що мають безпосереднє відношення до процесу.

Технологія IDEF3 добре пристосована для збору даних, потрібних для проведення структурного аналізу системи. На відміну від більшості технологій моделювання процесів бізнесу IDEF3 не має жорстких синтаксичних або семантичних обмежень, що роблять незручним опис неповних або нецілісних систем. Крім того, автор моделі (системний аналітик) позбавлений від необхідності змішувати свої власні припущення про функціонування системи з експертними твердженнями в цілях заповнення пропусків в описі наочної області. На рис. 3.2 зображений інший приклад опису процесу з використанням методології IDEF3.

Рис. 3.2. Опис процесу в методології IDEF3

Технологія IDEF3 також може бути використана як метод проектування процесів бізнесу. IDEF3-моделювання органічно доповнює традиційне моделювання з використанням стандарту IDEF0. В даний час воно набуває всього більшого поширення як цілком життєздатний шлях побудови моделей проектованих систем для подальшого аналізу імітаційними методами. Імітаційне тестування часто використовують для оцінки експлуатаційних якостей системи, що розробляється, детальніше методи імітаційного аналізу будуть розглянуті пізніше.

3.3. Синтаксис і семантика моделей idef3

3.3.1 Моделі idef3

Основою моделі IDEF3 служить сценарій бізнес-процесу, який виділяє послідовність дій або підпроцесів аналізованої системи. Оскільки сценарій визначає призначення і межі моделі, досить важливим є підбір відповідного найменування для позначення дій. Для підбору необхідного імені застосовуються стандартні рекомендації по переважному використання дієслів і віддієслівних іменників. Наприклад, "Обробити замовлення клієнта" або "Застосувати новий дизайн" — цілком відповідають назви сценаріїв.

Точка зору для більшості моделей повинна бути явним чином документована. Звичайно ця назва набору посадових обов'язків людини, що є джерелом інформації про модельований процес.

Для системного аналітика також важливо розуміння мети моделювання — набору питань, відповідями на які служитиме модель, меж|кордонів| моделювання (які частини системи увійдуть до моделі, а які не будуть в ній відображені) і цільової аудиторії (для кого розробляється модель).

Діаграми. Як і в будь-якій технології моделювання дій, що розглядається в ціх матеріалах, головною організаційною одиницею моделі IDEF3 є діаграма. Взаємна організація діаграм усередині моделі IDEF3 особливо важлива у разі, коли модель свідомо створюється для подальшої публікації або рецензування, що є цілком звичайною практикою при проектуванні нових систем. В цьому випадку системний аналітик повинен поклопотатися про таке інформаційне наповнення діаграм, щоб кожна з них була самодостатньою і в той же час зрозумілої читачу.

Одиниця роботи. Дія. Аналогічно іншим технологіям моделювання, в термінах IDEF3 "одиниця роботи" (Unit of Work — UOW) — інший важливий компонент моделі. Діаграми IDEF3 відображають дію у вигляді прямокутника. Як вже наголошувалося, дії іменуються з використанням дієслів або віддієслівних іменників, кожій з дій привласнюється унікальний ідентифікаційний номер. Цей номер не використовується знов навіть в тому випадку, якщо в процесі побудови моделі дія віддаляється. У діаграмах IDEF3 номеру дії звичайно передує номером його батька (рис. 3.3).

Рис. 3.3. Зображення і нумерація дій в діаграмі IDEF3