Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (Восстановлен) (Восстановлен) (Восстанов...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
491.67 Кб
Скачать

4.3. Прогнозування діяльності моторвагонного депо Чернігів

Для того щоб показати ефективність запропонованих заходів необхідно спрогнозувати основні облікові показники депо. Для цього кожного окремого показника буде застосована окрема модель прогнозування в залежності від позитивності тенденцій її розвитку. Це буде виконано в програмі Excel.

Побудуємо регресивні моделі на основі вхідних даних, представлених у таблиці 4.3.

Таблиця 4.3

Вихідні дані

№ п/п/

Амортизація, х

Середня вартість основних засобів, у

1

951450

1106737

2

971946

1112504

3

992938

1167005

Зробити прогноз для . На графіках вивести функцію та коефіцієнт апроксимації . Через буфер обміну переносимо дані у Excel. Для побудови графіків апроксимуючих функцій використаємо Майстер діаграм. Для цього виділяємо стовпчик значень Y, натискаємо піктограму Майстра діаграм, вибираємо точкову діаграму.

Рис. 4.21 – Майстер діаграм (1-й крок)

Далі, слідуючи вказівкам Майстра діаграм, будуємо емпіричний точковий графік. Розташовуємо цей графік на окремому аркуші у MS Excel.

Рис. 4.2. Емпіричний точковий графік

Далі, використовуючи опцію «Добавить линию тренда», будуємо лінії тренда вказаних у завданні типів.

Рис. 4.3. Лінійний тренд

Рис. 4.4. Ступеневий тренд

Підставляючи прогнозне значення незалежної змінної х у кожне з трендових рівнянь, отримаємо прогнозні значення результативної змінної (табл. 4.4).

Таблиця 4.4

Результати моделювання значення середньорічної вартості основних засобів на 2012 рік

Тренд

Коефіцієнт апроксимації

Прогнозне значення результативної змінної

Тип

Рівняння

Лінійний

у=1,4573х-287883

0,8263

1242282

Ступеневий

у=0,0409*х1,2428

0,8233

1244106

Максимальне значення коефіцієнт апроксимації має у лінійної моделі. Отже, прогноз за цією моделлю є найбільш достовірним. Мінімальне значення коефіцієнт апроксимації має у ступеневої моделі. Отже, прогноз за цією моделлю є найменш достовірним.

В табл. 4.5 на основі наведених вище пропозицій з покращення діяльності підприємства і обліку основних засобів.

Таблиця 4.5

Планові показники розвитку моторвагонного депо Чернігів

Показники

2011 рік

2012 рік

Чистий дохід, тис.грн.

146397

170000

Чистий прибуток, тис.грн.

583

1000

Накопичена амортизація, тис.грн.

992938

1050000

Джерело фінансування стратегічних управлінських рішень, тис.грн.

993521

1051000

Середня вартість основних засобів, тис.грн.

1167005

1242282

Коефіцієнт зносу

0,85

0,84

Рентабельність основних засобів, %

0,049

0,080

Отже, за проведеним моделюванням і розробленими заходами очікується збільшення амортизаційної фонду, яке планується вже з більшим відсотком використати (5%) в плановому 2012 році, а також покращення ефективності використання основних засобів.

ВИСНОВКИ

Відштовхуючись від того, що активи - це сукупність належних підприємству і управляємих їм матеріальних і нематеріальних ресурсів, утворених за допомогою інвестування капіталу, що приводять до одержання економічних вигод і відображаються в грошовій формі в балансі підприємства, можна визнати що саме в сукупності їх сила. Не можна говорити про внесок в актив, або про управління активом. Один актив не предмет для розгляду – управляють сукупністю – портфелем активів. В портфелі активів на підприємствах залізничного транспорту до 90% складають основні фонди.

Найважливіший аспект роботи будь-якого керівника — ухвалення управлінських рішень, а тому найважливішим завданням є їх підтримка. В даному випадку під підтримкою слід розуміти систему збалансованих показників, якою є індикатори. При виборі індикаторів управлінського впливу на основні засоби, доцільно зупинитися більш детально на амортизаційних відрахуваннях.

На виконання ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» було введене в дію Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» з метою створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Підприємство самостійно обирає метод амортизації на основі очікуваної форми споживання економічних вигод, втілених в цьому активі. Якщо цю форму достовірно визначити неможливо, для нарахування амортизації застосовують прямолінійний метод.

В українській нормативній літературі дано таке визначення зносу та амортизації. «Знос основних засобів – сума амортизації об’єкта основних засобів з початку його корисного використання. Амортизація – систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом терміну їх корисного використання (експлуатації)».

При встановленні норми амортизації, яка залежить від терміну корисного використання активу, його вартості та методу амортизації слід виходити з економічно доцільних середніх термінів функціонування основних засобів, необхідності забезпечення повного відшкодування їх вартості, враховувати чинники їх техніко-економічного старіння тощо. Що саме слід розуміти під «чинниками техніко-економічного старіння». Під час використання основних засобів відбувається їх поступовий знос. Тому за інших однакових умов знос тим більший, чим інтенсивніше та довше основні засоби експлуатуються. Через це до складу витрат традиційно вносяться суми, що відшкодовують значну частину вартості використовуваних основних засобів згідно зі ступенем їх зносу за звітний період. Індикатор «знос» доцільно визначати саме як явище втрати об’єктом своїх корисних якостей. Відомо, що знос поділяють на фізичний і моральний.

Наявна транспортна інфраструктура потребує подальшої модернізації на основі реалізації прийнятих довгострокових державних цільових економічних програм: відповідні розділи Програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада», Транспортної стратегії України на період до 2020 р., Морської доктрини на період до 2035 р., Стратегiї розвитку вітчизняної авіаційної промисловості на період до 2020 р., Державної цільової програми реформування залізничного транспорту на 2010-2015 рр., інших діючих нормативно-правових актів та розробки і впровадження нових документів перспективного розвитку. Серед них: Програма розвитку національної мережі міжнародних транспортних коридорів та логістики на 2011-2015 рр., Повітряний кодекс України, Державна цільова економічна програма розвитку автомобільного транспорту, Закон України «Про швидкісні автомобільні дороги», Державна цільова програма розвитку аеропортів на період до 2020 р., Державна цільова програма безпеки польотів на період до 2015 р., Закон України про внутрішній водний транспорт та інші нормативні акти, спрямовані на розвиток транспортної інфраструктури та підвищення якості транспортних послуг, що надаються з перевезення пасажирів і вантажів, забезпечення транзиту.

Об’єкт дослідження дипломної роботи моторвагонне депо Чернігів відноситься до транспортної галузі.

Попередній аналіз господарської діяльності об’єкта дослідження моторвагонного депо Чернігів показав, що на результати його діяльності впливає багато факторів зовнішнього і внутрішнього середовища, що формує збільшення доходів від послуг перевезень і іншої допоміжної діяльності, наявність рентабельності, але на низькому рівні. А також виявлено погіршення фінансового стану, що проявляється у низькій ліквідності, залежності від головного підприємства.

Щодо організації бухгалтерського обліку на підприємстві, то треба зазначити, що складений наказ про порядок і організацію бухгалтерського обліку у моторвагонному депо Чернігів № 7 від 05.01.2010р. З 1 січня 2009 року встановлені принципи, методи та процедури згідно облікової політики ДТГО «Південно-Західна залізниця», затвердженої наказом начальника залізниці від 05.02. 2007 р. № 54-Н. В ньому наведені основні методологічні принципи ведення обліку на підприємстві. Бухгалтерський облік на підприємстві покладається на бухгалтерію депо на чолі з головним бухгалтером (6 чоловік).

Рух основних засобів, пов'язаний зі здійсненням господарських операцій з їх надходження, внутрішнього переміщення та вибуття, оформлюють типовими формами первинної облікової документації, які затвердженні наказом Міністерства статистики «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29.12.95р. № 352. З того часу вони не змінювалися. А у 2000 році було прийняте П(С)БО 7 «Основні засоби», яке висуває свої вимоги до обліку основних засобів. В Моторвагонному депо Чернігів рахунок 13 має наступні субрахунки згідно робочого плану рахунків: 131 «Знос основних засобів», 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів», 1321 «Знос інших необоротних матеріальних активів (спецодяг)», 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів».

Проведене дослідження в третьому розділі дипломної роботи показали, що в Моторвагонному депо зростає амортизаційний фонд на 20496 тис.грн. в 2010 році і на 20992 тис.грн. в 2011 році. Спостерігається рівень зносу основних засобів порядку 85-90%, що властиве для галузі залізничного транспорту. Позитивним є зменшення зношуваності, невелике оновлення (відсоток оновлення в 2011 році склав 8,3%), покращення ефективності використання основних засобів. Ці тенденції необхідно в подальшому зберегти і розробити відповідні заходи з покращення обліку амортизації основних засобів в депо.

Проведене моделювання і розроблені заходи з удосконалення наказу про облікову політику, покращення документообороту обліку амортизації, залучення інвестицій в галузь очікується збільшення амортизаційної фонду, яке планується вже з більшим відсотком використати (5%) в плановому 2012 році, а також покращення ефективності використання основних засобів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Конституція України: Закон України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  2. Бюджетний кодекс: Закон України від 08.07.2010 № 2456-VI, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  3. Господарський Кодекс: Закон України від 16.01.2003 р. № 436-ІV , зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  4. Податковий кодекс: Закон України від 02.12.2010р. № 2755, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  5. Цивільний Кодекс: Закон України від 16.01. 2003 р. № 435-І, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  6. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України від 01.01.2007 р. № 40-ВРУ, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  7. Про державний бюджет України на 2011 рік: Закон України від 23.12.2010 № 2857-VI, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  8. Про державний бюджет України на 2012 рік: Закон України від 22.12.2011 № 4282-VI, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  9. Про інвестиційну діяльність: Закон України від 18.09.1991 № 1560-XII, зі змінами та доповненнями / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  10. Положення про документальне забезпечення запасів у бухгалтерському обліку: Наказ від 24.05.95р. № 88, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”: Наказ від 31.03.99 р. № 87, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  12. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”: Наказ від 31.03.1999 р. № 87, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  13. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”: Наказ від 31.03.99 р. № 87, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  14. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”: Наказ від 31.03.99 р. № 87, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  15. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”: Наказ від 27.04.2000 р. № 92, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  16. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”: Наказ від 20.10.99 р. № 246, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  17. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 „Дебіторська заборгованість”: Наказ від 08.10.1999 р. № 87, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  18. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Доходи”: Наказ від 29.11.99 р. № 290, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  19. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”: Наказ від 31.12.99 р. № 318, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  20. Про затвердження методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів: Наказ від 30.09.2003 р. № 561, зі змінами і доповненнями / Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/. – Назва з титул. екрану.

  21. Бондаренко Н. Амортизація основних засобів (фондів) [Текст] / Н. Бондаренко, Н. Василюк, І. Петренко, О. Скічко // Вісник податкової служби України. - N 16. – 30 квітня 2010 р.

  22. Бухгалтерський облік: актуальні проблеми та рішення [Текст] : монографія / за редакцією д-ра екон. наук, проф. С. С. Герасименка, д-ра екон. наук, проф. А. О. Єпіфанова ; [С. С. Герасименко, А. О. Єпіфанов, М. Д. Корінько та ін.]. – Суми : ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2010. – 162 с.

  23. Голов С. Дискусійні аспекти амортизації [Текст] / С. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. – № 5. – С. 3–8.

  24. Городянська Л.В. Відтворення необоротних матеріальних ресурсів у вітчизняній обліково-аналітичній системі [Текст] / Л.В. Городянська // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. – № 9. – С. 4–8.

  25. Ільєнко Р.В. Амортизаційна реформа в контексті податкового стимулювання інвестиційної та інноваційної активності суб'єктів господарювання [Текст] / Р.В. Ільєнко // Проблеми науки. – К. – 2009. – № 7 – С. 20-26.

  26. Канєвська Р. Нарахування амортизації [Текст] / Р. Канєвська // Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ. - N 40. – 12 жовтня 2009 р.

  27. Кленін О. До питання впливу реформування державної амортизаційної політики в Україні на процес відтворення капіталу промислових підприємств [Текст] / О. Кленін // Вісник економічної науки України. – 2006. – №2. – С. 109-112.

  28. Коваль О. Строки корисного використання (експлуатації) основних засобів [Текст] / О. Коваль // Консалтингова компанія "ЕКСПЕРТ". – 08 липня 2011 р.

  29. Козиренко Г.В. Документальне оформлення операцій з руху основних засобів в умовах застосування П(С)БО 7 „Основні засоби” [Текст] / Г.В. Козиренко. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/ 5_NITSB_2009 /Economics/ 41442. doc. htm. – Назва з титул. екрану.

  30. Куриляк З. Податковий облік основних засобів та нематеріальних активів [Текст] / З. Куриляк // Медична практика: організаційні та правові аспекти. - N 3. – 3 березня 2011 р.

  31. Крейдич І.М. Регулювання інвестиційної діяльності проведенням гнучкої амортизаційної політики [Текст] / І.М. Крейдич // Інвестиції: практика та досвід. – К. – 2009. – № 11. – С. 2 – 4.

  32. Ланчак С. Основні засоби у кодексі [Текст] / С. Ланчак // Нарахування амортизації з 01.04.2011 р. // Податкове планування. - N 4. – 26 квітня 2011 р.

  33. Ліщименко А. Щодо нарахування амортизації на залишкову вартсть обєктів основних засобів [Текст] / А. Ліщименко // Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ. – N 22. – 6 червня 2011 р.

  34. Ліщименко А. Як виправити помилки щодо амортизації, нарахованої до 1 квітня 2011 року [Текст] / А. Ліщименко // Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ. – N 44. – 14 листопада 2011 р.

  35. Мельник І. Чи можна амортизувати самостійно створений нематеріальний актив? [Текст] / І. Мельник // Баланс. – N 43. – 30 травня 2011 р.

  36. Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів [Електронний ресурс]: наказ Мінагрополітики України від 27 вересня 2007 р. № 701. – Режим доступу: http://www.zakony.com.ua/. – Назва з титул. екрану.

  37. Осіпчук Г.С. Система первинного обліку амортизації як джерела відстворення основних засобів підприємства [Текст] / Осипчук Г.С. – Режим доступу: http:/ www.nbuv.gov.ua/ portal/ Chem_Biol/ Vzhnau/2011_1/343.pdf. – Назва з титул. екрану.

  38. Остапець Н. Як правильно згідно з нормами податкового кодексу нарахувати амортизацію на автомобіль, який вже понад 10 років використовується у господарській діяльності підприємства [Текст] / Н. Остапець // Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ. - N 11, від 21 березня 2011 р.

  39. Прокопенко А. Плануємо податкову амортизацію [Текст] / А. Прокопенко // Баланс. – N 78. – 28 вересня 2009 р.

  40. Савченко А.Г. Підвищення інвестиційного потенціалу прискореної амортизації [Текст] / А.Савченко, А. Никифоров // Економіка України. – 2007. – № 11. – С. 21 –34.

  41. Стратегія розвитку залізничного транспорту на період до 2020 року. Схвалена Розпорядженням КМУ від 16.12.2009 № 1555-р. Електронний ресурс. Режим доступу: ugmk.info/download/1261743310.– Назва з титул. екрану.

  42. Тучак О. Амортизація основних засобів, придбаних до і після 01.04.2011р.: у чому різниця? [Текст] / О. Тучак // Баланс. - N 55, від 11 липня 2011 р.

  43. Тучак О. Бонусна та прискорена амортизація: як застосовувати [Текст] / О. Тучак // Баланс. - N 34, від 29 квітня 2010 р.

  44. Чумаченко М. Амортизаційні відрахування – суттєве джерело фінансування інвестицій підприємства [Текст] / М. Чумаченко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2010. – № 8. – С. 6 –8.

  45. Шумак Г. За якою первісною вартістю повинен обліковуватись та з якого місяця повинен амортизуватись необоротний матеріальний актив [Текст] / Г. Шумак // Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ. – N 50 – 51. – 19 грудня 2011 р.

  46. Шумська О. Чи підлягають амортизації з 01.04.2011р. в податковому обліку обєкти основних засобів, ремонти та поліпшення яких в бухгалтерському обліку збільшили їх балансову вартість? [Текст] / О. Шумська // Податковий, банківський, митний Консультант. – N 31 –1 серпня 2011 р.

  47. Шумська О. Яким чином для основних засобів застосовувати норми ПКУ у разі необхідності збільшити строк амортизації? [Текст] / О. Шумська // Податковий, банківський, митний Консультант. – N 31. – 1 серпня 2011 р.

  48. Шумська О. Щодо нарахувння амортизації по основних фондах підприємства, яке працює з простоєм [Текст] / О. Шумська // Податковий, банківський, митний Консультант. –N 41. – 11 жовтня 2010 р.

  49. Якимащенко В. Зносиму до «нуля» (ліквідація вартість у у бухгалтерському та податковому обліку) [Текст] / В. Якимащенко // Баланс. – N 51 – 27 червня 2011 р.

  50. Якимащенко В. Між двох стільців, або облік основних засобів у юросіб-єдинників [Текст] / В. Якимащенко // Баланс. – N 17. – 27 лютого 2012 р.

  51. Якимащенко В. Формулюємо правила переходу на амортизацію за кодексом [Текст] / В. Якимащенко // Коментар редакції до листа ДПАУ від 20.05.11 р. N 14218/7/15-0317. – Баланс. – N 51. – 27 червня 2011 р.

  52. Янченко О. Нарахування амортизації з 1 квітня 2011 року [Текст] / О. Янченко // Компанія Дінай. – 22 березня 2011 р.

  53. www.sta.gov.ua

ДОДАТКИ