Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (Восстановлен) (Восстановлен) (Восстанов...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
491.67 Кб
Скачать

1.2.Класифікація методів нарахування амортизації в обліку

З 1 квітня 2011 року з прийняттям податкового кодексу докорінно змінились правила оподаткування прибутку, включаючи і порядок нарахування амортизації основних засобів.

Далі розглянемо об’єкти, що підлягають і не підлягають амортизації. В цьому нам допоможе ст. 144 ПКУ і таблиця 1.1, що наведена нижче.

Таблиця 1.1

Об’єкти, що підлягають і не підлягають амортизації

Амортизації підлягають

(п. 144.1 ПКУ)

Не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу витрат за звітний період такі витрати платника податку

(п. 144.2 ПКУ)

Не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування (п. 144.3 ПКУ)

1

2

3

Витрати на придбання основних засобів та довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності.

Витрати на утримання основних засобів, що знаходяться на консервації.

Витрати бюджетів на будівництво та утримання споруд благоустрою та житлових будинків, придбання і збереження бібліотечних і архівних фондів.

Витрати на самостійне виготовлення основних засобів вирощування довгострокових біологічних активів для використання в госпдіяльності, в т.ч. витрати на оплату зарплати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних засобів.

Витрати на ліквідацію основних засобів.

Витрати бюджетів на будівництво та утримання автомобільних доріг загального користування.

Витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, що перевищують 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року.

Витрати на придбання (виготовлення) сценічно-постановочних предметів вартістю до 5 тис. грн. театрально-видовищними підприємствами - платниками податку.

Витрати на придбання та збереження Національного архівного фонду України, а також бібліотечного фонду, що формується та утримується за рахунок бюджетів.

Витрати на капітальне поліпшення землі, не пов'язане з будівництвом, а саме: іригацію, осушення та інше подібне капітальне поліпшення землі.

Витрати на виробництво національного фільму та придбання майнових прав інтелектуальної власності на національний фільм.

Вартість гудвілу.

Продовження таблиці 1.1

1

2

3

Капітальні інвестиції, отримані платником податку з бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання об'єкта інвестування за умови визнання доходів пропорційно сумі нарахованої амортизації по такому об'єкту відповідно до положень пп. 137.2.1 ПКУ.

Витрати на придбання (самостійне виготовлення) та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів.

(невиробничі основні засоби - необоротні матеріальні активи, які не використовуються в господарській діяльності платника податку ).

Сума переоцінки вартості основних засобів, проведеної відповідно до п. 146.21 ПКУ.

Слід зазначити, що платники податку всіх форм власності мають право проводити переоцінку об'єктів основних засобів, застосовуючи щорічну індексацію вартості основних засобів, що амортизується, та суми накопиченої амортизації на коефіцієнт індексації, який визначається за формулою: Кі = [І(а-1) – 10] : 100,

де І(а-1) – індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація. Якщо значення Кі не перевищує одиниці, індексація не проводиться. Збільшення вартості об'єктів основних засобів, що амортизується, здійснюється станом на кінець року (дату балансу), за результатами якого проводиться переоцінка та використовується для розрахунку амортизації з першого дня наступного року

Вартість безоплатно отриманих об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до вказаних мереж або об'єктів.

Якщо основні засоби придбані у фізичних осіб – платників єдиного податку, то в податковому обліку витрати, понесені на їх придбання, не амортизується і не включаються до витрат (п. 139.1.12 кодексу).

В наступній таблиці (див. табл. 1.2) наводимо класифікацію основних засобів та інших необоротних активів за групами, а також мінімально допустимі строки їх амортизації відповідно до п. 145.1 податкового кодексу.

Таблиця 1.2

Класифікація груп основних засобів та інших необоротних активів

Групи

Мінімально допустимі строки корисного використання, років

Рахун-ки бухо-бліку

група 1 - земельні ділянки

-

101

група 2 - капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом

15

102

група 3 - будівлі,

20

103

споруди,

15

передавальні пристрої

10

група 4 - машини та обладнання

5

104

з них:

електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов'язані з ними комп'ютерні програми (крім програм, витрати на придбан-ня яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, ко-мутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела без-перебійного живлення та засоби їх підключення до телеко-мунікаційних мереж, телефони (в тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує 2500 гривень

2

група 5 - транспортні засоби

5

105

група 6 - інструменти, прилади, інвентар (меблі)

4

106

група 7 - тварини

6

107

група 8 - багаторічні насадження

10

108

група 9 - інші основні засоби

12

109

група 10 - бібліотечні фонди

-

111

група 11 - малоцінні необоротні матеріальні активи

-

112

група 12 - тимчасові (нетитульні) споруди

5

113

група 13 - природні ресурси

-

114

група 14 - інвентарна тара

6

115

група 15 - предмети прокату

5

116

група 16 - довгострокові біологічні активи

7

16

З цієї таблиці стає зрозуміло, що класифікація основних засобів в податковому обліку тепер передбачає 16 груп замість звичних 4-х. Підмічаємо, що мінімальний строк корисного використання будівель становить 20 років, а транспортних засобів – 5 років.

Вже немає традиційного звичного податкового методу. Тепер відповідно до кодексу в податковому обліку методи нарахування амортизації повністю відповідають бухгалтерським методам, що перелічені в п. 26 П(С)БО 7 "Основні засоби".

П. 145.1.5 ПКУ визначає такі методи нарахування амортизації основних засобів (табл. 1.3).

Таблиця 1.3

Методи нарахування амортизації об’єктів основних засобів, що застосовуються в бухгалтерському обліку згідно П(С)БО 7 «Основні засоби»

Назва методу

Суть методу

Формула для обчислення амортизації

Розрахунок додатковий показників

1

2

3

4

Прямо-лінійний

Річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів;

Вартість, яка амортизується, - первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості.

А - річна сума амортизаційних відрахувань;

АВ – амортизована вартість об’єкта ОЗ;

Т – термін (строк) корисного використання об’єкта ОЗ (років);

ПВ - первісна вартість;

ЛВ - ліквідаційна вартість;

Строк корисного використання (експлуатації) - очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

Зменшення залишкової вартості

Річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на

ЗВ (ПВ) – залишкова або первісна вартість об’єкта ОЗ на дату початку нарахування амортизації;

НА - норма амортизації;

НА - норма

Продовження таблиці 1.3

1

2

3

4

початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість

амортизації;

ЛВ– ліквідаційна вартість об’єкта ОЗ;ПВ– первісна вартість об’єкта ОЗ;

Т – термін (строк) корисного використання об’єкта ОЗ (років);

Приско-реного зменшення залишкової вартості

Річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється, виходячи із строку корисного використання об'єкта, і подвоюється

ЗВ (ПВ) – залишкова вартість об’єкта ОЗ або первісна вартість на дату початку нарахування амортизації;

НА - норма амортизації;

НА - норма амортизації;

Т – строк корисного використання об’єкта ОЗ (років);

Куму-лятивний

Річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується,

АВ - амортизована вартість;

k - кумулятивний коефіцієнт;

k - кумулятивний коефіцієнт;

Продовження таблиці 1.3

1

2

3

4

та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця строку корисного використання об'єкта основних засобів, на

суму числа років його корисного використання

Т - термін корисного використання;

ПВ – первісна вартість об’єкта ОЗ;

ЛВ – ліквідаційна вартість об’єкта ОЗ;

Виробничий

Місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів

Ам – місячна сума амортизації;

Nmic - фактичний місячний обсяг продукції (робіт, послуг);

ВСА - виробнича ставка амортизації.

;

АВ - амортизована вартість;

N - загальний обсяг продукції (робіт, послуг), які підприємство планує виробити (виконати).

----------------------------

*Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затвердженого наказом Міністерства фінансів України N 92 від 27.04.2000 р. підприємства можуть застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством, а саме Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" (в редакції ЗУ N 283/97-ВР від 22.05.97 р.)

П 145.1 розділу ІІІ Податкового кодексу України, що набрав чинності з 1 квітня 2011 р., встановлено такі групи ОЗ та інших НМА і мінімально допустимі строки їх амортизації (табл. 1.4).

Таблиця 1.4

Класифікація груп основних засобів та інших необоротних матеріальних активів і мінімально допустимі строки їх амортизації

Групи

Мінімально допустимі строки корисного використання, років

група 1 - земельні ділянки

-

група 2 - капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом

15

група 3:

- будівлі,

20

- споруди,

15

- передавальні пристрої

10

група 4 - машини та обладнання

5

з них:

- електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов'язані з ними комп'ютерні програми (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, комутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела безперебійного живлення та засоби їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефони (в тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує 2500 гривень

2

група 5 - транспортні засоби

5

група 6 - інструменти, прилади, інвентар (меблі)

4

група 7 - тварини

6

група 8 - багаторічні насадження

10

група 9 - інші основні засоби

12

група 10 - бібліотечні фонди

-

група 11 - малоцінні необоротні матеріальні активи

-

група 12 - тимчасові (нетитульні) споруди

5

група 13 - природні ресурси

-

група 14 - інвентарна тара

6

група 15 - предмети прокату

5

група 16 - довгострокові біологічні активи

7

На основні засоби груп 1 та 13 амортизація не нараховується (пп 145.1.7 ПКУ). Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів (груп 11 і 10) може нараховуватися за рішенням платника податків одним з двох методів (пп 145.1.6 ПКУ) – у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50% його амортизованої вартості, та решта 50% - у місяці вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом; у першому місяці використання об'єкта в розмірі 100% його вартості.

В таблиці 1.5 наведений перелік груп основних засобів та методи амортизації, що можна до них застосовувати.

Таблиця 1.5

Перелік груп основних засобів та методи амортизації, що можна до них застосовувати

Група ОЗ та інших необоротних активів

Методи нарахування амортизації

Прямолінійний

Зменшення залишкової вартості

Прискорене зменшення залишкової вартості

Кумулятивний

Виробничий

1

-

-

-

-

-

2

+

+

-

+

+

3

+

+

-

+

+

4

+

+

+

+

+

5

+

+

+

+

+

6

+

+

-

+

+

7

+

+

-

+

+

8

+

+

-

+

+

9

+

-

-

-

+

10

Використовується один із методів, встановлених п. 145.1.6 ПКУ (див. вище)*

11

12

+

-

-

-

+

13

-

-

-

-

-

14

+

-

-

-

+

15

+

-

-

-

+

16

+

+

-

+

+

* Виходячи із зближення бухгалтерського і податкового обліку, ми схиляємося до думки, що податківці не заперечуватимуть проти застосування прямолінійного і виробничого методів до груп 10 та 11. Що ж до методів амортизації зменшення залишкової вартості та кумулятивного, то з пп. 145.1.6 ПКУ випливає, що їх використання формально теж можливе. Проте краще дочекатися офіційних роз’яснень контролюючих органів

Розглянувши методи амортизації, доцільним буде перейти до вивчення амортизаційної політики на підприємствах України.