Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Страх послуги Ден. 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
765.44 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання

Страхова компанія уклала договір з виробничим підприємством на добровільне медичне страхування 300 працівників. Середня вартість обслуговування в поліклініках, з якими страхова компанія має договір, складає 150 грн. за рік, імовірність госпіталізації - 25 %; середня вартість лікування одного хворого в стаціонарах, з якими страхова компанія має договір, становить 650 грн. Накладні витрати медичної страхової компанії на здійснення страхування з розрахунку на одного застрахованого складають в середньому 25 грн., запланований прибуток компанії - 20 %. Розрахувати річний страховий внесок виробничого підприємства на медичне страхування 300 працівників.

Питання для самоконтролю

        1. В яких формах проводиться медичне страхування в Україні?

        2. Назвіть основні відмінності обов’язкового та добровільного медичного страхування.

        3. В чому Ви бачите необхідність проведення добровільного медичного страхування?

        4. Назвіть види полісів добровільного медичного страхування.

Література:

1; 2; 3; 5; 6; 10; 12; 13; 14; 16; 18; 27; 29; 30;38; 39; 41; 43.

Змістовий модуль 3. Страхування майна і відповідальності

Тема 6. Страхування підприємницьких ризиків

Мета: поширити та поглибити знання студентів з питань страхування підприємницьких ризиків

План вивчення теми

1. Зміст поняття "підприємницькі ризики".

2. Роль страхування у забезпеченні потреб підприємця в страховому захисті.

3. Особливості основних форм та видів страхування.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

По першому питанню необхідно на основі набутих знань при вивченні інших дисциплін розкрити зміст поняття "підприємницькі ризики".

По другому питанню необхідно відмітити, що страхування тісно пов'язане з підприємницькою діяльністю, яка неможлива без ризику. За допомогою страхування створюються певні фінансові гарантії стабільності й прибутковості виробництва на випадок настання всіляких несприятливих ситуацій, у яких рано чи пізно до певної міри опиняється кожна підприємницька структура, включена в мінливий непередбачений ринковий механізм.

Для підприємця виняткового значення набуває страхування від політичних ризиків, комерційних, правових, технічних небезпек, воно ж сприяє упорядкуванню фінансових та юридичних взаємозв'язків між різними суб'єктами ринку.

Враховуючи, що метою будь-якої підприємницької діяльності є одержання прибутку, особливо великого значення набуває страхування від очікуваної його втрати або неодержання передбачуваних доходів.

Неможливо вистояти у конкурентній боротьбі без пошуків невикористаних резервів підвищення ефективності виробництва, а значить, без розумного ризику. Звичайно, при цьому дуже вірогідні й втрати. Страхування від них може стати важливою підтримкою підприємців в освоєнні досягнень НТП.

З розширенням ринкових форм господарювання буде посилюватись потреба страхового захисту підприємницьких структур, які до того ж значно зростуть кількісно. Водночас можливості страхування їх будуть також розвиватись внаслідок зміцнення фінансового становища страховиків.

По третьому питанню необхідно перерахувати форми і види страхування та визначити їх особливості. Розкрити:

- суб’єкти страхування;

- обсяг відповідальності;

- об’єкти страхування, їх оцінка;

- виключення;

- договір страхування;

- страхова сума, страховий тариф;

- страхова премія;

- оцінка збитку;

- страхове відшкодування.