Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Страх послуги Ден. 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
765.44 Кб
Скачать

Тема 1. Страхова послуга й особливості її реалізації

Мета: поширити та поглибити знання студентів з питання реалізації страхової послуги; контролю за реалізацією страхових послуг з боку страхових компаній і держави

План вивчення теми

1. Права і обов’язки страхових посередників. Вимоги законодавства України до страхових посередників.

2. Контроль з боку страхових компаній та держави за реалізацією страхових послуг.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання необхідно усвідомити, що страхова діяльність в Україні може провадитися за участю страхових посередників. Страховими посередниками можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

Посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності і може включати консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу, пов’язану з підготовкою, укладанням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), в тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником або перестрахувальником, інші посередницькі послуги у страхуванні та перестрахуванні за переліком, встановленим Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг. Страхові агенти – громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика й виконують частину його страхової діяльності. Страхові брокери – здійснюють посередницьку діяльність від свого імені на підставі доручень страхувальника або страховика. Необхідно зрозуміти різницю між функціями страхового агента та страхового брокера.

Для того, щоб визначитись з законодавчими вимогами до посередників страхового ринку необхідно ознайомитись з Законом України «Про страхування» ст.2, ст.15 та Законом України «Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг». Державний реєстр страхових та перестрахових брокерів можна переглянути на офіційному сайті Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України за електронною адресою www.dfp.gov.ua/799.html.

Дуже важливе значення на ринку страхових послуг мають державні органи нагляду за страховою діяльністю.

Основним завданням держави є захист прав і інтересів страхувальників, запобігання їх фінансових витрат внаслідок неплатоспроможності страхової організації.

Вся страхова діяльність регулюється спеціальним страховим законодавством. Державний нагляд покликаний зіграти головну роль в контролі за діяльністю страховиків і дотриманням законодавства в цій сфері.

Законодавче регулювання страхової діяльності в Україні має певну специфіку, яка значною мірою накладає особливості в цілому на систему правового забезпечення.

Контроль за реалізацією страхових послуг здійснюють також страхові компанії, зокрема регулюючи діяльність страхових посередників.

В Україні контроль за діяльністю страхових компаній здійснює Держдепартамент з нагляду за страховою діяльністю Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг.