Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Страх послуги Ден. 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
765.44 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання

Авіакомпанія А за позовом суду має відшкодувати збитки третім особам в розмірі 6000000 дол. США, а ліміт відповідальності, на який вона застрахована, становить 5500000 дол. США. Який обсяг виплат отримають треті особи і від кого?

Питання для самоконтролю

      1. Які існують особливості страхування авіаційних ризиків?

      2. Назвіть суб'єкти авіаційного страхування.

      3. Назвіть об'єкти авіаційного страхування.

    1. Якими законодавчими актами регулюється авіаційне страхування?

6. В чому зміст страхування відповідальності власників повітряних суден?

7. Що регулює Варшавська конвенція (1929 р.)?

Література

1; 2; 3; 4; 5; 7; 10; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 25; 26; 31;38; 41.

Тема 13. Страхування майна й відповідальності громадян

Мета: поширити та закріпити знання студентів зі страхування майна й відповідальності громадян

План вивчення теми

1. Необхідність і значення страхового захисту майна громадян. Розвиток і сучасний стан страхування особистої власності громадян.

2. Види послуг страхових компаній громадянам - власникам майна.

  1. Страховий захист відповідальності громадян перед третіми особами. Види й форми страхування.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Для вивчення даної теми потрібно опрацювати запропоновану літературу.

По першому питанню треба з'ясувати необхідність і значення страхового захисту майна громадян, як розвивалось страхування особистої власності громадян та охарактеризувати сучасний стан страхування.

Страхування майна громадян здійснюється за системою першого ризику, тобто страхове відшкодування виплачується в межах страхової суми.

На страхування може прийматися все домашнє майно, яке є в господарстві, окремі групи предметів або окремі предмети. Особливо цінні речі також приймаються на страхування, але за спеціальним договором.

Залежно від конкретних потреб у страховому захисті страхувальник може застрахувати домашнє майно одразу від усіх або кількох зазначених ризиків.

Також необхідно відмітити існуючі обмеження в страхуванні майна громадян, порядок визначення страхової суми та суми збитку.

Далі необхідно розглянути види послуг, що надають страхові компанії громадянам - власникам майна: страхування будівель і споруд; тварин у господарствах громадян, домашнього майна; страхування відповідальності громадян: перед третіми особами, власників будівель, власників домашніх тварин, професійної відповідальності.

Страхування загальної цивільної відповідальності дуже популярне у світі. Необережність, необачність або забудькуватість людини може завдати шкоди здоров’ю або майну третіх осіб. Особа, яка винна в завданні шкоди несе цивільну відповідальність перед постраждалими особами та зобов’язана компенсувати завдану шкоду. Якщо винна особа має поліс страхування персональної відповідальності, ці збитки відшкодує страховик. Але необхідно зауважити, що страхування деяких ризиків визначається на особливих умовах. Так, ризики забруднення навколишнього середовища покриваються страхуванням, якщо забруднення є випадковим та непередбаченим.