Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма ІВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 2. Зміст авторського права

План лекційних занять.

1. Поняття та об’єкти авторського права.

2. Суб’єкти авторського права.

3. Особисті немайнові права автора.

4. Майнові права автора.

Програмні положення які повинен знати студент.

Особисті немайнові права автора. Право авторства. Право на авторське ім'я. Право забороняти зазначення свого імені у зв'язку з використанням творів. Право обирати псевдонім. Право протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора (право на недотор­канність) твору. Право спадкоємців на захист особистих немайнових прав. Право на обнародування.

Майнові права автора. Виключне право дозволяти викори­стання твору. Способи використання твору. Право на доступ до твору образотворчого мистецтва. Право слідування. Строки чинності авторських майнових прав. Наслідки припинення чинності авторських майнових прав. Авторські договори та їх види: видавничі, сценарні, художнього замовлення. Договори про уступку авторського права.

Обмеження авторських майнових прав. Вільне використан­ня творів в особистих цілях. Вільне використання творів із за­значенням імені автора. Вільне використання творів без зазна­чення імені автора. Вільне використання творів для навчання. Використання творів, які постійно розташовані в місцях, від­критих для вільного відтворення. Вільне відтворення комп'ютерних програм. Декомпіляція комп'ютерних про­грам. Відтворення творів, фонограм і відеограм в особистих цілях.

Тема 3. Суміжні права.

План лекційних занять.

1. Поняття та види суміжних прав.

2. Об’єкти суміжних прав.

3. Суб’єкти суміжних прав.

Програмні положення які повинен знати студент.

Поняття та види суміжних прав. Право на виконання. Право на фонограми, відеограми. Право організацій мовлення на свої передачі. Виникнення і здійснення суміжних прав. Умови охорони суміжних прав.

Суб’єкти суміжних прав. Виконавці, виробники фонограм, відеограм, організацій мовлення як суб’єкти суміжних прав.

Об’єкти суміжних прав. Виконання як об’єкт правової охорони. Звуко- і відеозаписи виробників фонограм, відеограм, та організацій мовлення. Використання фонограм, відеограм, опублікованих з комерційною метою.

Майнові права інтелектуальної власності на об’єкти суміжних прав. Виключне право дозволяти використання об’єкта суміжних прав. Строки чинності суміжних прав.

Тема 4. Патентне право: поняття, предмет, джерела.

План лекційних занять.

1. Поняття, предмет та принципи патентного права.

2. Джерела патентного права.

3. Об’єкти патентного права: винахід, корисна модель, промисловий зразок.

4. Суб’єкти патентного права.

Програмні положення які повинен знати студент.

Поняття, предмет та принципи патентного права. Джерела патентного права.

Суб’єкти суміжних прав. Виконавці, виробники фонограм, відеограм, організацій мовлення як суб’єкти суміжних прав.

Об’єкти патентного права. Поняття винаходу. Умови патентоздатності винаходу. Корисна модель. Поняття та об’єкти промислового зразка. Умови патентоздатності промислового зразка.

Суб’єкти патентного права. Автори, правонаступники. Представники у справах інтелектуальної власності (патентні повірені). Патентовласники. Орган, який здійснює державну реєстрацію патентних прав.