Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма ІВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 3. Суміжні права.

План семінарського заняття по темі.

1. Поняття і види суміжних прав.

2. Суб'єкти суміжних прав.

3. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав.

4. Строки чинності майнових прав інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав.

Практичні заняття

Завдання 1. Композитор Р. звернувся до Печерського суду м. Киє­ва з позовом до фірми грамзапису General Records про стягнення 98 тис. дол. за використання його 41 пісні. Пісні композитора були використані й в інших фонограмах. Під час судового розгляду позо­ву з'ясувалося, що таким самим чином використовуються пісні й ін­ших композиторів.

  1. Чи є правопорушення?

  2. У кого і які права виникають при виробництві фонограм?

  3. Яка винагорода, кому і як розподіляється?

  4. Якими є права композитора при використанні його твору у кінофільмі?

Завдання 2. По радіо у рубриці «Новини науки» була передана в ефір стаття «Україна в умовах планетарної кризи». Автор поста­вив вимогу виплатити йому винагороду і наперед без його згоди його статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» всі надруковані статті можуть передаватися з ефір без згоди автора і без випла­ти винагороди.

Вирішіть спір.

Завдання 3. Кримська міжнародна фінансово-юридична ком­панія «Феміда» звернулася до фахівців з авторського права з питан­нями:

Чи тотожні терміни «програма», які вживаються в статтях 36 і 44 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і у ст. 35 Закону України «Про авторське право і суміжні права»?

Чи відповідають за своїм змістом вживане в статтях 36 і 44 За­кону України «Про телебачення і радіомовлення» (ст. 35 Закону України «Про авторське право і суміжні права») поняття терміна «програма» поняттю терміна «телерадіопрограма», викладеному в ст. 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» як су­купності телерадіопередач, які транслюються безпосередньо чи в запису?

Чи є поняття «програма своїх телерадіопередач», що вживається в абзаці 3 ст. 44 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», об'єктом інтелектуальної власності і чи регулюється порядок реалі­зації права публікації програм своїх телерадіопередач нормами авторського права?

Підготуйте відповідь.

Завдання 4. Під час передвиборної кампанії багато партій, рухів та окремих осіб свої пропагандистські заходи по телебаченню і радіомовленню супроводжували виконанням популярних пісень відо­мих поетів, композиторів і співаків, аби привернути увагу глядачів і слухачів. Зазначені твори використовувалися без дозволу їх авторів і без виплати авторської винагороди.

  1. Чи правомірне таке використання?

  2. Чи повинні користувачі сплачувати авторам і виконавцям винагороду?

  3. Хто є користувачем зазначених творів?

Завдання 5. При підготовці опери «Запорожець за Дунаєм» до по­становки з виконанням головних ролей новими акторами радіосту­дія звернулася до театру за дозволом одночасно транслювати це ви­конання по радіо. До театру також звернулася фірма «Музика» з проханням створити умови для проведення запису виконання опери. Коли про це дізналися виконавці, вони повідомили адміністрацію про свою незгоду, вказавши, що цим порушуються їхні права і що вони не будуть заперечувати проти передачі в ефір їх виконання, по­чинаючи з другого акту.

Якими правами користуються виконавці і творці фонограм?