Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма ІВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 8. Захист права інтелектуальної власності

План лекційних занять.

1. Загальні положення щодо захисту права інтелектуальної власності.

2. Захист авторського права та суміжних прав.

Програмні положення які повинен знати студент.

Цивільно-правовий захист права інтелектуальної власності. Цивільно-правовий захист авторського права і суміжних прав. Цивільно-правовий захист патентних прав.

Адміністративний та судовий порядок захисту прав авторів і патентовласників. Кримінальна відповідальність за порушення патентних прав.

Плани семінарських занять

Тема 1. Загальні положення про право інтелектуальної власності

План семінарського заняття по темі.

1.Виникнення, становлення і розвиток інтелектуальної власності. Поняття інтелектуальної власності.

2. Виникнення, становлення і розвиток права інтелектуальної власності. Поняття права інтелектуальної власності та його види.

3. Законодавство України про інтелектуальну власність.

4.Роль і значення інтелектуальної діяльності та інтелектуальної власності для соціально-економічного розвитку України.

Тема 2. Зміст авторського права

План семінарського заняття по темі.

1. Зміст особистих немайнових прав.

2. Забезпечення недоторканності твору.

3. Виключні майнові права суб'єкта авторського права.

4. Інші майнові права суб'єкта авторського права.

5. Строки чинності авторських майнових прав.

Практичні заняття

Завдання 1. Автори навчального посібника «Обчислювальна тех­ніка» уклали угоду з видавництвом, не вказавши в угоді строку випуску твору в світ та строку дії угоди. Після закінчення року від дати передання видавництву рукопису автори поцікавились, коли їх по­сібник буде випущений у світ. Не одержавши конкретної відповіді, вони передали цей посібник іншому видавництву, домовившись про строк видання. Угоду з першим видавництвом автори пообіцяли ро­зірвати. Коли автори повідомили видавництво про розірвання угоди, видавництво їм відповіло, що оскільки строк в угоді не був передба­чений, це означає, що права на цей посібник передані видавництву назавжди і автори посібника більше не мають ніяких авторських прав.

Хто в цьому спорі має рацію і як повинен бути ви­рішений спір, якщо автори звернуться з позовом до суду?

Завдання.2. По радіо у рубриці «Новини науки» була передана в ефір стаття «Україна в умовах планетарної кризи». Автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і наперед без його згоди його статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» всі надруко­вані статті можуть передаватися в ефір без згоди автора і без виплати винагороди.

  1. Хто має рацію в цьому спорі?

  2. В яких випадках допускається використання творів без згоди автора і виплати йому винагороди?

Завдання 3. Художник-аматор придбав у магазині картину авто­ра Якименка і зробив декілька копій, які підготував до продажу. Коли автор картини Якименко звернувся до покупця, художника-аматора, щоб скопіювати свою картину, і побачив копії, зроблені із перекрученням кольорового фону, він запропонував ці копії знищи­ти. Покупець не погодився з цією пропозицією і заявив, що він прид­бав картину в магазині, став її власником і як власник може розпо­ряджатися нею як завгодно. Тому він відмовляє автору в копіюванні його картини. Автор звернувся до суду за захистом своїх прав.

Яке рішення має винести суд?

Завдання 4. Два автори створили малюнки, які були використані при випуску швейних виробів. Автори почали вимагати від адміні­страції підприємства укладення з ними угоди на використання їхніх малюнків, посилаючись на те, що на всі твори, в тому числі створені в порядку службового завдання, авторське право належить самим авторам. Адміністрація відхилила вимоги авторів, вказуючи на те, що в трудовому договорі зазначено, що право на використання всіх творчих результатів праці належить працедавцю.

  1. Хто має рацію в цьому спорі?

  2. Які права авторів службових творів?