Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Журнал реєстрації господарських засобів

Журнал реєстрації господарських засобів – це одна із форм обліку господарських засобів. Він належить до хронологічного типу ведення записів, так як в них господарські засоби фіксуються в міру своєї появи в календарній послідовності їх здійснення.

Головна книга

Обов’язковим для всіх підприємств, організацій та установ є ведення Головної книги.

У Головній книзі відображається початкове сальдо, поточні обороти і сальдо на кінець звітного періоду по кожному синтетичному рахунку. Всі дані в головній книзі переносяться із журналу реєстрації. За методом подвійного запису суми дебетових і кредитових оборотів, а також дебетових і кредитових сальдо повинні бути, відповідно, рівними між собою. Головна книга відкривається на рік.

Головна книга заводиться на кожний календарний рік і ведеться на протязі року щомісячно. На кожен синтетичний рахунок приділяється окрема сторінка.

У Головну книгу заносяться з журналів підсумки оборотів по кредиту рахунків. Цей принцип є особливістю (деякою „хитрістю”) заповнення Головної книги.

В Головні книзі відображаються по кожному рахунку окремо:

– сальдо на початок і кінець поточного місяця;

  • обороти за поточний місяць по кредиту рахунка однією сумою, які беруться з „відповідного” (одного журналу) по кредитовій ознаці;

  • обороти за поточний місяць по дебету рахунка по кореспонденції рахунків (з різних журналів).

Головна книга побудована за принципом оборотної відомості й по її даних (до складання звітності) складається попередньо „перевірочний (оборотний) баланс”. Перевірка правильності записів у Головній книзі здійснюється підрахунком суми оборотів і сальдо по всіх рахунках. Суми дебетових і кредитових оборотів, а також сальдо по дебету й кредиту повинні бути відповідно рівні.

Головна книга використовується для узагальнення даних журналів про господарські операції підприємства, взаємної перевірки правильності записів по окремих рахунках і складання за звітний період (квартал, рік) фінансової звітності.

Оборотні відомості

Протягом звітного періоду всі здійснені господарські операції реєструються, нумеруються і відображаються на рахунках бухгалтерського обліку. В кінці звітного періоду по кожному рахунку підраховують суми змін, що відбулися в засобах та їх джерелах за звітний період, і визначають залишок на кінець звітного періоду.

Такі дані необхідні для оперативного управління підприємством, контролю за процесами господарювання, і збереженням власності.

В бухгалтерському обліку сума змін по рахунку за звітний період називається оборотом. Сума змін по дебету рахунку називається дебетовим оборотом, а сума змін по кредиту — кредитовим оборотом.

Дані синтетичних та аналітичних рахунків узагальнюються в кінці звітного періоду з метою одержання зведеної інформації, а також перевірки записів суми з рахунків, для чого вони переносяться в загальну таблицю. Остання називається пробним балансом або оборотною відомістю.

Отже, оборотні відомості є одним із способів узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку і складаються на підставі записів по синтетичних та аналітичних рахунках.

Оборотна відомість по рахунках синтетичного обліку представляє собою зведення оборотів та залишків по рахунках за певний період. Оборотна відомість включає назву, початкові залишки, обороти по дебету та кредиту за звітний місяць і кінцеві залишки по всіх рахунках.

Шляхом підрахунку всіх стовпчиків одержуємо три пари рівних між собою підсумків:

1)початкових дебетових і кредитових залишків;

2) оборотів по дебету і кредиту;

3) кінцевих дебетових і кредитових залишків.

Якщо подвійний запис за весь попередній період здійснювався правильно, то загальна сума дебетових записів буде дорівнювати загальній сумі кредитових записів.

Перевірка правильності оборотів та залишків по рахунках базується також на тому, що господарські операції не тільки записуються на синтетичних рахунках, але й відображаються в більш деталізованих показниках аналітичного обліку.

Щоб впевнитися в правильності записів аналітичного обліку при веденні їх окремо від синтетичного обліку, необхідно зіставити їх загальні підсумки з оборотами та залишками відповідного синтетичного рахунку: якщо всі записи та підрахунки проведені правильно, обороти і залишки синтетичного обліку повинні дорівнювати підсумкам оборотів та залишків, отриманих в аналітичному обліку.

Шахова оборотна відомість призначена, головним чином, для більш глибокого ознайомлення зі змістом господарських оборотів. Вона застосовується також для перевірки правильності кореспонденції рахунків. Таку назву цей носій інформації одержав через те, що за зовнішнім виглядом він нагадує шахову дошку. Якщо на рахунку записано декілька сум з однаковою кореспонденцією, то у відповідну клітинку шахової оборотної відомості заноситься підсумок всіх таких сум. Інакше кажучи, в кожну клітинку шахової оборотної відомості записується тільки одна сума, що представляє собою підсумок проводок з однаковою кореспонденцією рахунків. Шахова оборотна відомість використовується, головним чином, для контролю за правильністю відображення господарських операцій на рахунках, тобто для контролю за кореспонденцією рахунків.