Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани сем занять.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Практичні завдання до підсумкового контролю з навчальної дисципліни „технологія викладання методики „здоровя і фізична культура”

1. Складіть модель рухового режиму дітей молодшого шкільного віку.

2. Складіть оповідання з казковими (видуманими) героями для стимуляції учнів до ведення здорового способу життя.

3. Складіть комплекс вправ ранкової гімнастики (кожен студент демонструє по 4-5 вправ, комплекс готують 2-3 студента та проводять його в логічній і правильній послідовності).

4. Складіть кросворд для дітей молодшого шкільного віку для ознайомлення з:

– з різновидами фізичних вправ;

– видами спорту;

– спортивним інвентарем.

5. Визначте фактори появи плоскостопості та засоби його запобігання.

6. Складіть словник термінів які зустрічаються у процесі фізичного виховання учнів молодшого шкільного віку (один із розділів програми).

7. Складіть програму навчання однієї вправи.

8. Складіть комплекс загальнорозвиваючих вправ з визначеним Вами змістом основної частини (кожен студент демонструє по 5-6 вправ, комплекс готують 2-3 студента та проводять його в логічній і правильній послідовності).

9. Складіть комплекс вправ для проведення фізкультхвилинок і фізкультпауз на уроках (кожен студент демонструє по 3-4 вправи, комплекс готують 1-2 студента та проводять його в логічній і правильній послідовності).

10. Складіть таблицю розподілу рухливих ігор для дітей молодшого шкільного віку із наведенням конкретних прикладів.

11. Визначте критерії оцінювання стану здоров’я, фізичного розвитку та рухової підготовленості молодших школярів: методика обстеження фізичного розвитку дітей; обстеження функціональних можливостей дітей; обстеження рухової підготовленості дітей; обстеження рухової активності дітей; обстеження постави та склепіння стоп у дітей.

12. Самостійне проведення студентами рухливих ігор для дітей різних вікових груп.

13. Підготуйте виступ для учнів у формі презентації на тему:

– вплив алкоголю на організм;

– впливу тютюнопаління на організм;

– вживання наркотичних речовин;

– вживання шкідливої для здоров'я їжі.

Виступ готує група із 3-х студентів, регламент виступу – до 10 хв.

14. Визначте методику проведення спостереження за частотою серцевих скорочень під час занять фізичними вправами.

15. Визначте тестові вправи для визначення рівня розвитку кондиційних (силові, швидкісно-силові, витривалості та гнучкості) здібностей.

16. Визначте правила безпечної поведінки під час занять фізичними вправами.

17. Охарактеризуйте державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів в галузі рухової діяльності (ступінь сформованості уміння) за наступними компонентами:

1) Культура рухів з елементами гімнастики:

– виконувати організовуючі вправи;

– виконувати загальнорозвивальні вправи для розвитку сили, швидкості, витривалості, гнучкості, координації; вправи для формування правильної постави та запобігання плоскостопості;

– елементи акробатики та рівноваги.

2) Пересування:

– пересуватися: ходьбою, бігом, танцювальними кроками, лазити та перелазити; на лижах, на ковзанах (за наявності відповідних умов).

3) Вправи з м’ячем:

– виконувати вправи з малим та великим м’ячами; елементи футболу, баскетболу, гандболу.

4) Стрибки:

– виконувати стрибки із скакалкою, стрибки вниз і в висоту, стрибки у довжину, опорні стрибки.

5) Туризм:

– рухатися у похідному строю та долати перешкоди; обґрунтовувати визначення місця для відпочинку та туристичного бівуаку;

– дотримуватися правил поведінки у туристичному поході;

– застосовувати набуті знання та вміння під час активного відпочинку.

6) Плавання:

– плавати основними стилями плавання: кроль, брас, кроль на спині, батерфляй (за умови відповідної підготовки).

7) Уміти реалізувати координаційні здібності:

– швидкість перешикувань і узгодженість рухових дій, здатність до довільного розслаблення м’язів, вестибулярна стійкість.

18. Визначте роль засобів масової інформації у формуванні здорового способу життя.

19. Підготуйте проект-презентацію, метою якого є реклама заохочення до здорового способу життя учнів початкової школи (плакат, презентація, відеоролик та ін.). Для підготовки проекту-презентації об'єднайтесь в групи по 5 осіб з виступом до 10 хв.

20. Розкрийте інноваційні технології фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку у інформативній формі (вікторина, вистави, презентації). Для розкриття інноваційних технологій фізичного виховання у інформативній формі об'єднайтесь в групи по 5 осіб з виступом до 10 хв.

21. Підберіть рухливі ігри для розвитку фізичних якостей у дітей молодшого шкільного віку (на кожну фізичну якість) одну з них для використання на уроці фізичної культури, іншу на рухливій перерві і одну для гри у квартирі з батьками чи братом і сестрою, друзями.

22. Складіть програму удосконалення гнучкості для учнів 7-8 років.

23. Складіть сценарій проведення уроку у природних умовах (підберіть матеріал таким чином, щоб поєднати фізичне виховання з духовним та естетичним розвитком дитини).

24. Визначте стан фізичного розвитку учня, застосовуючи соматометричні, соматоскопічні та фізіометрічні показники, тотальні розміри тіла, пульс, тиск, спірометрію. Проведіть заміри. Користуйтеся оціночними таблицями.

25. Охарактеризуйте паспорт здоров‘я школяра. Визначте методичні дії щодо його використання.

26. Складіть комплекс вправ для колового тренування.

27. Підберіть 3 домашні завдання теоретичного характеру для вивчення навчального матеріалу у формі загадок, творчих завдань, кросвордів, ребусів.

28. Підберіть рухливі ігри для вивчення чи вдосконалення: гімнастичних вправ, легкоатлетичних вправ, прийомів спортивних ігор (4-5 ігор).

29. Визначте шляхи і підходи у процесі переконань адміністрації школи щодо питань формування особистої фізичної культури учнів молодшого шкільного віку.

30. Складіть тематику бесід з батьками з питань формування особистої фізичної культури їх дітей.