Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП_Т_16_1_гр_зан(с).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
60.28 Кб
Скачать
  1. Вимоги до розвідки.

Розвідка є важливим видом забезпечення бойових дій військ. Вона ведеться безупинно в будь-яких умовах обстановки з метою добування даних про противника і місцевість.

Без добре організованої, постійно й активно діючої розвідки неможливо прийняти рішення, не можна розраховувати на успішне ведення бою.

Ціль розвідки при підготовці і веденні бойових дій полягає в тому, щоб добути необхідні розвідувальні дані, яки дозволяють правильно визначити склад, розташування, можливості, сильні і слабкі сторони противника, ймовірний характер його дій, і на цій основі виключити раптовість його нападу і забезпечити своєчасне й ефективне застосування своїх засобів для розгрому противника в короткий термін.

Основними вимогами, що пред'являються розвідці, є: цілеспрямованість, безперервність, активність, своєчасність і оперативність, скритність, вірогідність і точність визначення координат об'єктів (цілей), що розвідуються. Особливо високу точність повинні мати зведення про місцезнаходження засобів ядерного і хімічного нападу противника.

Розвідка, крім того, повинна бути гнучкою, вестися таємно і на велику глибину.

Цілеспрямованість. Ця вимога полягає в строгому підпорядкуванні заходів щодо розвідки інтересам виконання військами бойових задач.

Збільшення кількості об'єктів, що підлягають розвідці, підвищення ступеня деталізації при зборі розвідувальних відомостей привели до значного розширення задач розвідки. У цих умовах тільки спрямованість в організації і веденні розвідки від верху до низу може забезпечити своєчасне виконання задач, що стоять перед нею. Цілеспрямованість досягається правильним визначенням об'єктів, районів і задач розвідки на основі глибокого знання обстановки і передбачення її змін. Виходячи з задач, поставлених перед підрозділом, ведення розвідки організовується за єдиним планом.

Безперервність. Сутність цієї вимоги полягає в тому, що розвідка повинна вестися у всіх видах бойової діяльності військ, вдень і вночі, у будь-яких умовах обстановки, місцевості і при будь-якій погоді. За найважливішими виявленими об'єктами (цілями) противника встановлюється спостереження до їхнього знищення.

Зростання значення принципу безперервності розвідки обумовлено різким підвищенням маневреності і рухливості військ, що дає можливість швидко переміщати свої сили і засоби як з метою зосередження їх на визначених напрямках, так і для зміни районів їхнього розташування в інтересах захисту військ від зброї масового ураження.

Активність. Сутність цієї вимоги полягає в наполегливому прагненні командирів, що організують розвідку, а також підрозділів і органів, що ведуть її, усіма силами, засобами і способами добути необхідні розвідувальні відомості до встановленого терміну.

Розвідка може виконувати свої задачі тільки в тому випадку, якщо всі її органи проявляють високу активність, що досягається вмілою організацією бойового застосування різних розвідувальних сил і засобів, сміливими, ініціативними діями підрозділів, призначеними у розвідку, заснованими на правильному розумінні задач і реальних умов обстановки, наявністю резерву розвідки.

Кожний, хто веде розвідку, а вести її зобов'язаний весь особовий склад військ, повинен появляти кмітливість і винахідливість, щоб добути необхідні розвідувальні відомості і вчасно доставити їх безпосередньому начальнику.

Своєчасність і оперативність. Сутність цієї вимоги полягає в добуванні, обробці і доведенні необхідних розвідувальних даних до зацікавлених інстанцій до встановленого терміну, для того щоб підрозділи заздалегідь могли знати максимум інформації про протистоящого противника, його дії не були б для них несподіваними, а командири мали можливість передбачати характер його майбутніх дій і вчасно прийняти найбільш доцільне рішення на ведення бойових дій і ураження найважливіших об'єктів противника.

У сучасних умовах при високій динамічності і швидкоплинності бойових дій, рухливості більшості об'єктів противника, особливо його засобів ядерного нападу, розвідувальні відомості швидко застарівають. Адже противник завжди буде прагнути до того, щоб якнайменше тримати свої сили і засоби, і насамперед засоби ядерного нападу, у потійних районах.

Таємність розвідки полягає в суворому збереженні в таємниці всіх заходів щодо організації і ведення розвідки, а також у прихованні від противника напрямку зосередження її головних зусиль.

Достовірність і точність визначення координат розвідувальних об'єктів (цілей). Забезпечення максимальної вірогідності розвідувальних даних завжди було постійною турботою командирів усіх рівнів. І це цілком зрозуміло, тому що використання помилкових даних, прийнятих за правдиві, завжди приводило або до програшу бою, або до невиправданих втрат. Лише достовірні дані, отримані розвідкою з різних джерел, є об'єктивною базою, на якій можуть бути засновані правильне рішення і досягнення успіху в бою.

Це особливо важливо зараз, коли противник з метою введення нашої розвідки в оману щодо дійсного розташування своїх сил і засобів і задуму дій проводить цілий ряд контррозвідувальних і маскувальних заходів. Тому потрібно не тільки підготувати і мати надійні сили, засоби й органи розвідки, але і домогтися того, щоб вони могли перебороти протидію противника, добути достовірні дані про нього і точно визначити координати його важливих об'єктів.

Вірогідність розвідувальних даних досягається шляхом одержання їх з різних джерел, ретельного вивчення і порівняння, повторного перегляду, а при необхідності проведення додаткової розвідки відносно даних, яки викликають сумнів, для того щоб вчасно розкрити заходи противника по дезінформації і маскуванню, а також виявити і відрізнити дійсні його об'єкти (цілі) від хибні.

Точність визначення координат залежить насамперед від навченості особового складу підрозділів і застосування найбільш досконалих засобів і способів розвідки.

Таким чином, нові засоби збройної боротьби, змінений характер бойових дій висувають підвищені вимоги до розвідки, ускладнюють умови її ведення і викликають необхідність залучення для рішення поставлених завдань значної кількості різноманітних сил і засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]