Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bank_test_god_med_2013-14_ukr.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
887.3 Кб
Скачать

2012 Р.

В фазі сорочення міокарду (сістоли) у саркоплазмі кардіоміоцитів різко збільшується концентрація іонів кальцію. Які структури беруть участь в депонуванні іонів кальцію?

A * L - системи

B Лізосоми

C Рибосоми

D Т-система

E Ядерця

В результаті тромбозу лівої вінцевої артерії відбулася загибельгрупи скоротливих кардіоміоцитів (інфартк міокарда). За рахунок яких клітин буде переважно відбуватись репаративна регенерація в зоні пошкодження?

A *Фібробластів

B Кардіоміоцитів

C Міосимпласта

D Міосателітоцитів

E Гладеньких міоцитів

На гістологічному препараті представлена артерія. В одній з оболонок її стінки визначаються плоскі клітини, що лежать на базальній мембрані. Назвіть даний тип клітин.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Гладкі міоцити.

D Фібробласти.

E Макрофаги.

На гістологічному препараті селезінки виявлена судина, стінка якої складається з ендотелія та субендотеліального шару, середня оболонка відсутня, зовнішня оболонка зрощена зі сполучнотканинними прошарками селезінки. Що це за судина?

A Вена безм'язового типу

B Вена м'язового типу

C Артерія м'язового типу

D Артеріола

E Капіляр

У препараті трубчастого органу, зафарбованому орсеїном, виявлено близько 50 товстих мембран, які мають хвилясту форму і складають основу середної оболонки органу. Який це орган?

A *Аорта

B Артерія м’язового типу

C Стравохід

D Трахея

E Стінка серця

На мікропрепараті серця розрізняємо клітини прямокутної форми, розмірами від 50 до 120 мкм, з центрально розташованим ядром, розвиненими міофібрилами, зв’язані між собою вставними дисками. З цими клітинами пов’язана функція:

A * Скорочення серця

B Проведення імпульсів

C Ендокринна

D Захисна

E Регенераторна

На мікроскопічному препараті представлений орган серцево-судинної системи. Одна з його оболонок побудована з волокон, що анастомозують між собою. Вони утворені з клітин, які з’єднані за допомогою вставних дисків. Який це орган серцево-судинної системи?

A *Серце

B Вена м’язового типу

C Артерія м’язового типу

D Артерія еластичного типу

E Артеріола

На гістологічному препараті представлено кровоносну судину. Внутрішня оболонка складається з ендотелію, підендотелію та внутрішньої еластичної мембрани. Середня оболонка збагачена гладкими міоцитами. Вкажіть, для якої судини характерні дані морфологічні ознаки:

A * Артерії м`язового типу

B Артерії еластичного типу

C Капіляра

D Вени безм`язового типу

E Вени м`язового типу

На мікропрепараті червоного кісткового мозку виявляються численні капіляри, через стінку яких у кровоносне русло виходять зрілі формені елементи крові. До якого типу належать ці капіряри ?

A * Синусоїдних

B Фенестрованих

C Соматичних

D Вісцеральних

E Лімфатичних

На электронній мікрофотографії фрагменту внутрішньої оболонки судини визначаються клітини, що лежать на базальній мембрані і звʼязані між собою за допомогою десмосом та щільних контактів. Назвіть дані клітини.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Епідерміс.

D Епітеліоретикулярні клітини.

E “Берегові” макрофаги.

При вивченні біоптату шкіри у складі дерми виявлено судини, які містять товстий шар гладких м'язових клітин у середній оболонці. Як називаються ці судини?

A *Артерії м'язового типу

B Капіляри

C Артеріоли

D Венули

E Артеріоло-венулярні анастомози

У гістологічному препараті судини добре виражені внутрішня та зовнішня еластичні мембрани і є багато міоцитів у середній оболонці. Про яку судину іде мова?

A *Артерія м'язового типу.

B Артерія змішаного типу

C Вена з сильним розвитком м'язів

D Артерія еластичного типу

E Екстрааортанні лімфатична система

Внутрішню оболонку судини (інтиму) зсередини вистеляє епітелій. Назвіть його.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Епідерміс.

D Перехідний епітелій.

E Багаторядний епітелій.

Артерії великого калібру під час систоли розтягуються і повертаються у вихідний стан під час діастоли, забезпечуючи стабільність кровотоку. Наявністю яких елементів стінки судини це можна пояснити?

A *Еластичних волокон.

B М’язових волокон.

C Ретикулярних волокон.

D Колагенових волокон.

E Великою кількістю фібробластів.

Стінки судин мають досить значні морфологічні розбіжності у будові середньої оболонки. Чим зумовлена поява специфічних особливостей будови цієї оболонки у різних судинах?

A *Гемодинамічними умовами.

B Впливом органів ендокринної системи.

C Регуляцією з боку центральної нервової системи.

D Індуктивним впливом нейронів вегетативних гангліїв.

E Високим вмістом катехоламінів у крові.

У препараті в одній з судин мікроциркуляторного русла середня оболонка утворена 1-2 шарами гладеньких міоцитів , які розташовані поодиноко і мають спіралеподібний напрямок. Зовнішня оболонка представлена тонким шаром пухкої волокнистої сполучної тканини. Вкажіть вид судини.

A * Артеріола .

B Венула .

C Капіляр .

D Посткапіляр .

E Артеріоло-венулярний анастомоз .

У препараті представлено кровоносну судину. Внутрішня оболонка представлена ендотелієм і підендотеліем, середня - пучками гладеньких міоцитів, прошарками пухкої волокнистої сполучної тканини. Зовнішня оболонка сильно розвинена, утворена пухкою сполучною тканиною і окремими гладенькими миоцитами. Яка судина має дану морфологічну характеристику?

A * Вена м'язового типу.

B Артерія м'язового типу.

C Вена безм'язового типу.

D Артерія змішаного типу.

E Артерія еластичного типу.

У гістологічному препараті виявляються судини, що починаються сліпо, мають вигляд сплющених ендотеліальних трубок, не містять базальної мембрани і перицитів, ендотелій цих судин фіксований стропними філаментами до колагенових волокон сполучної тканини. Які це судини?

A *Лімфокапіляри

B Гемокапіляри

C Артеріоли

D Венули

E Артеріо-венозні анастомози

На гістологічному препараті видно судину, стінка якої складається з ендотелію, базальної мембрани та пухкої сполучної тканини. Назвати тип судини?

A *Вена безм’язового типу

B Артерія

C Вена м’язового типу

D Гемокапіляр

E Лімфокапіляр

У мікропрепараті представлена стінка серця. В одній з оболонок знаходяться скорочувальні, провідні і секреторні міоцити, ендомізій з кровоносними судинами. Який оболонці якого відділу серця належать дані структури?

A * Міокарду передсердь.

B Ендокарду шлуночків.

C Епікарду серця.

D Адвентіцї.

E Перикарду.

Після перенесеного інфаркту міокарда в хворого відновилася морфологічна цілість стінки. За рахунок якої тканини відбулася регенерація

A *Сполучної

B Гладкої м’язової

C Поперечно-посмугованої м’язової

D Епітеліальної

E Нервової

Хворий А. 40 років переніс інфаркт міокарду лівого шлуночка. За рахунок яких морфологічних компонентів серцевої стінки відбулося заміщення дефекту?

A * Проліферації клітин сполучної тканини

B Внутріклітинної регенерації скорочувальних кардіоміоцитів

C Проліферації скорочувальних кардіоміоцитів

D Проліферації провідних кардіоміоцитів

E Проліферації скоротливих і провідних кардіоміоцитів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]