Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bank_test_god_med_2013-14_ukr.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
887.3 Кб
Скачать

2005-2011 Рр.

В мазку крові виявлено збільшення кількості клітин, ядро яких складається з 2-3 сегментів, а в цитоплазмі розміщуються крупні гранули, які при забарвленні проявляють метахромазію. Для якого форменного елемента крові характерні дані морфологічні ознаки ?

  1. *Базофіли.

  2. Нейтрофіли.

  3. Еозинофіли.

  4. Моноцити.

  5. Еритроцити.

У експерменті вибірково стимулювали одну з популяцій клітин крові в результаті цього значно сповільнився процес зсідання крові. Які клітини крові підлягали стимуляції?

  1. *Базофіли

  2. Тромбоцити

  3. Моноцити

  4. Еозінофіли

  5. Нейтрофіли

У мазку крові хворого після перенесеного грипу виявлено 16% округлих клітин розмірами 4.5 …7 мкм, які мають велике кулясте ядро, базофільно забарвлену цитоплазму у вигляді вузької облямівки навколо ядра. Який стан крові вони характеризують?

  1. *Лімфоцитопенію.

  2. Моноцитоз.

  3. Нейтрофільоз.

  4. Лімфоцитоз.

  5. Моноцитопенію

У хворого на гостру пневмонію в аналізі крові відзначається збільшення числа клітин , які мають бобовидне та паличковидне ядро, мілкі гранули, частина з яких фарбується базофільно, інша оксифільно. Як називається цей стан лейкоцитарної формули?

  1. *Зсув лейкоцитарної формули ліворуч

  2. Зсув лейкоцитарної формули праворуч

  3. Нейтроцитопенія

  4. Нейтрофільоз

  5. Лімфоцитоз

Філоподії мегакаріоцитів крізь пори синусоїдних капілярів червоного кісткового мозку проходять у просвіт судин, де фрагментуються на окремі пластинки. Які формені елементи крові утворюються таким чином?

A *Тромбоцити.

B Еритроцити.

C Лімфоцити.

D Ретикулоцити.

E Моноцити.

У процесі еритропоезу виникають контакти між дозріваючими форменими елементами крові і клітинами, які виділяють на поверхню еритробластів залізо у складі феритину. Які клітини червоного кісткового мозку сприяють таким чином синтезу гемоглобіну у цитоплазмі еритробластів?

A *Макрофаги.

B Фібробласти.

C Перицити.

D Лімфоцити.

E Моноцити.

Переливання резус-позитивної крові резус-негативному пацієнту викликає утворення резус-антитіл і гемоліз. Яка клітина крові є носієм резус-фактора?

A *Еритроцит.

B Тромбоцит.

C Лімфоцит.

D Моноцит.

E Нейтрофіл.

У процесі розвитку еритроцитів у мієлоїдній тканині виникають структурні комплекси - еритробластичні острівці у центрі яких розташовується клітина, численні відростки якої охоплюють еритробласти. Визначте цю клітину.

A *Макрофаг.

B Фібробласт.

C Ендотеліоцит.

D Ліпоцит.

E Перицит.

У складі кожної тканини присутні на протязі життя людини (або ж існували під час ембріогенезу) найменш диференційовані і найменш комітовані клітини, що утворюють популяції, яким притаманні самопідтримання, диференціація у декількох напрямках, та через клітини-попередники у функціонально зрілі клітини. Як називаються такі клітини?

A *Стовбурові клітини

B Спеціалізовані клітини

C Багатофункціональні клітини

D Клітини гістогенезу

E Бластомери

При прижиттєвому фарбуванні мазка крові діамант-крезиловим синім виявляються клітини, яким властива поліхроматофілія, у цитоплазмі виявляється сітчаста структура, що є залишками гранулярної ендоплазматичної сітки та вільних рибосом. Кількість їх у нормі становить 1-5\% від загального числа еритроцитів, а збільшення їх числа є діагностичною ознакою посиленного кровотворення. Як називають такі клітини?

A *Ретикулоцит

B Еритробласт

C Еритробласт поліхроматофільний

D Еритробласт базофільний

E Проерритробласт

Серед формених елементів крові є клітини, число яких становить 3-11\% від загального числа лейкоцитів. Основна функція цих клітин – перетворення на клітини макрофагічної системи у тканинах; фагоцитоз найпростіших, клітин організму, що старіють. Що це за клітини?

A *Моноцити

B Базофіли

C Еозинофіли

D Лімфоцити

E Нейтрофіли

За допомогою шпателя зроблено зішкреб зі слизової оболонки щоки, виготовлено мазок і пофарбовано метиленовим синім. Під мікроскопом біля внутрішньої мембрани ядер епітеліоцитів видно напівсферичні грудочки гетерохроматину. Що це за структура?

A *Тільця Барра

B Плямки Фордайса

C Жирове тілоБіша

D У-хромосома

E Рибосоми

Хворому з алергічним ринітом зроблено аналіз крові. У мазку крові, забарвленому за Романовським, визначається велика кількість клітин наступної будови: ядро сегментоване з 2-ма – 3-ма сегментами, цитоплазма заповнена оксифільною зернистістю яскраворожевого кольору, гранули великі. Які це клітини?

A *ацидофільні гранулоцити

B лімфоцити

C моноцити

D базофільні гранулоцити

E нейтрофільні гранулоцити

У хворого встановлено наявність запального процесу в нирках. Зроблено аналіз крові. У мазку, зафарбованому за Романовським, виявлено велику кількість клітин наступної морфології: ядро сегментоване з 2-ма – 5-ма сегментами, у цитоплазмі дрібна зернистість рожево – фіолетового кольору. Які це клітини?

A *Нейтрофільні сегментоядерні гранулоцити

B Моноцити

C Лімфоцити

D Ацидофільні гранулоцити

E Базофільні гранулоцити

Загальний аналіз крові дитини виявив відсотковий вміст лімфоцитів та нейтрофільних гранулоцитів у співвідношенні 45:45. Якому віку може відповідати таке фізіологічне перехрестя?

A *5 днів і 5 років

B 14 років

C 1 день і 3 роки

D 1 рік

E 1 день

При вивченні мазку крові людини із запаленням легень можна бачити велику кількість округлих клітин з сегментованим ядром (три і більше сегментів) та дрібною рожево-фіолетовою зернистістю в цитоплазмі. Які це клітини?

A *Нейтрофільні гранулоцити

B Моноцити

C Еозинофільні гранулоцити

D Базофільні гранулоцити

E Лімфоцити

СПОЛУЧНА ТКАНИНА

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]