Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bank_test_god_med_2013-14_ukr.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
887.3 Кб
Скачать

2005-2011 Рр.

Аналіз сечі хворого показує значну кількість білка. У якому відділі нефрона порушені процеси формування сечі?

A Звивистий проксимальний каналець

B Збірні трубочки

C Звивистий дистальний каналець

D Тонкий каналець

E Прямий дистальний каналець

На мікропрепараті, зробленому з нирки, видаленої під час операції, спостерігаються ниркові тільця діаметром 0,1 …0,25 мм, оточені двома листками, які обмежують широку, порівняно з нормою, щілинну порожнину, що має форму чаші. В якій структурі виявляються ці зміни ?

A *Капсула ниркового тільця.

B Капсула нирки.

C Судинний клубочок.

D Приносна артеріола.

E Виносна артеріола.

Дуже часто одним із симптомів ураження нирок є підвищення артеріального тиску. Які клітини відповідальні за реалізацію цього симптому?

A * Юкстагломерулярні

B Юкставаскулярні

C Клітини щільної плями

D Інтерстиціальні

E Фібробласти

У хворої з нефролітіазом 38 років мала місце постійна гіперкальціемія, гіперкальціурія та гіпофосфатемія. Перебіг захворювання ускладнився загостренням двостороннього хронічного пієлонефриту. На фоні прогресуючої хронічної ниркової недостатності наступила смерть. При гістологічному дослідженні виявлені відкладання вапна в звивистих канальцях нирок та легенях. Визначити ультраструктури, в яких випадає кальцій:

A * Мітохондрії

B Рибосоми

C Ендоплазматична сітка

D Пластинчастий комплекс

E Ядра

При електронномікроскопічному дослідженні біопсійного матеріалу нирки визначаються фенестрований ендотелій, тришарова базальна мембрана, з зовнішньої поверхні якої розташовані відростчаті епітеліальні клітини, між ніжками яких є щілинні діафрагми. Визначте дане утворення.

A *Фільтраційний бар'єр.

B Нефрон.

C Юкстагломерулярний апарат.

D Мезангій.

E Мозкові промені.

У хворого, 40 років, виявлено гіпертонічну хворобу з підвищени рівнем реніну в крові. Які клітини нирок виробляють даний гормон?

A *Юкстагломерулярні

B Щільної плями

C Юкставаскулярні (клітини Гурмагтіга)

D Мезангіальні

E Інтерстиційні

ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

2013 Р.

Під час механічної травми сім’яника у чоловіка відмічене порушення цілістності стінок багатоьх звивистих канальців. До чого це призведе?

A *Асперматогенезу.

B Поліспермії.

C Збільшення кількості тестостерону

D Моноспермії.

E Зменшення синтезу тестостерону.

2012 Р.

На гістологічному зрізі бачимо орган, який ззовні вкритий серозною та білочною оболонками. Строму органа складає пухка сполучна тканина, в якій містяться клітини Лейдіга, паренхіма представлена канальцями, внутрішню поверхню канальців вистеляє сперматогенний епітелій. Що це за орган?

A *Сім’яник.

B Придаток сім’яника.

C Простата.

D Молочна залоза.

E Яєчник.

На одній з фаз сперматогенезу спостерігаються зміни ядра і цитоплазми сперматид, які призводять до утворення зрілих статевих клітин. Назвіть азу гаметогенеза.

A * Формування.

B Дозрівання.

C Росту

D Розмноження

E Проліферація

При дослідженні сем'яної рідини у пацієнта віком 25 років виявлена недостатня кількість статевих клітин. Які з клітин чоловічих статевих залоз, поділяючись, звичайно забезпечують достатню для запліднення кількість сперматозоїдів?

A *Сперматогонії

B Сустентоцити

C Підтримуючи клітини

D Клітини Сертолі

E Клітини Лейдіга

Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’яника простраждав?

A * Звивисті сім’яні канальці

B Прямі сім’яні канальці

C Сітка яєчка

D Протоки придатка

E Виносні протоки

Під час статевого дозрівання клітини чоловічих статевих залоз починають продукувати чоловічий статевий гормон тестостерон, який обумовлює появу вторинних статевих ознак. Які клітини чоловічих статевих залоз продукують цей гормон?

A *Клітини Лейдіга

B Сустентоцити

C Клітинпи Сертолі

D Підтримуючі клітини

E Сперматозоїди

Як наслідок перенесеного орхіту в чоловіка 43 років порушилося продуктування сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни?

A * Ductuli seminiferi contorti

B Rete testis

C Ductuli seminiferi recti

D Ductuli eferentes testis

E Ductus epididimidis

На гістологічному препараті бачимо канальці в поперечному перерізі, стінка яких складається з слизової, м’язової та адвентиційної оболонок. Епітелій слизової представлений високими призматичними клітинами зі стереоциліями і низькими камбіальними клітинами. Який орган чоловічої статевої системи було досліджено?

A *Протоку придатка.

B Сім’яник.

C Передміхурову залозу.

D Сім’явипорскувальну протоку.

E Сечівник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]