Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bank_test_god_med_2013-14_ukr.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
887.3 Кб
Скачать

2013 Р.

У препараті червоного кісткового мозку людини визначаються скупчення гігантських клітин, розташованих в тісному контакті з синусоїдними капілярами. Назвіть формені елементи крові, які утворюються з цих клітин.

A *Кров’яні пластинки

B Еритроцити

C Лейкоцити

D Моноцити

E Лімфоцити

У препаратах представлені зрізи органів кровотворення і імуногенезу людини, для яких характерна наявність лімфоїдної тканини, що формує різні структури (лімфатичні вузлики, часточки, тяжі) Визначте, в якому з органів відбувається антігеннезалежна проліферація і диференціювання лімфоцитів.

A * Тимус.

B Лімфатичні вузли.

C Селезінка.

D Гемолімфатичні вузли.

E Мигдалина.

При інфекційних захворюваннях, інтоксикаціях у часточках тимуса зростає кількість ретикулоепітеліоцитів, тілець Гасаля, стає ширшою площа мозкової речовини. Дайте назву цим змінам у тимусі.

A *Акцидентальна інволюція

B Вікова інволюція

C Тиміко-лімфатичний статус

D Т-імунодефіцит

E В-імунодефіцит

У гістопрепараті виявляється орган, побудований з часточок. Кожна часточка має коркову і мозкову речовину. Паренхіма часточок утворена лімфоїдною тканиною, в якій знаходяться Т-лімфоцити на різних стадіях проліферації диференціювання. Мікрооточення представлено епітеліоретикулярними клітинами. У мозковій речовині виявляються тільця Гассаля. Який орган має дану морфологічну будову?

A * Тимус.

B Нирка.

C Лімфатичний вузол.

D Наднирник.

E Селезінка.

У гістопрепаратіах селезінки і лімфатичного вузла відзначається збільшення об’єму лімфоїдної тканини, що може свідчити про активацію імунних реакцій. Вкажіть в даних органах місце, де здійснюється антигензалежна проліферація і диференціювання В-лімфоцитів (В-зона).

A * Гермінативний центр лімфатичного вузлика.

B Мантійна зона.

C Паракортикальна зона.

D Мозкові синуси.

E Періартеріальна зона.

На препараті мазку червоного кісткового мозку людини серед клітин мієлоїдного ряду та адипоцитів зустрічаються клітини зірчастої форми з оксифільною цитоплазмою, які контактують соїми відростками. Які це клітини?

A *Ретикулярні

B Фібробласти

C Макрофаги

D Дендритні клітини

E Остеоцити

У біоптаті лімфатичного вузла в мозкових тяжах виявлені осередки підвищеного плазмоцитогенеза. Вкажіть, антигензалежна стимуляція яких імунокомпетентних клітин викликала їх утворення?

A * В-лімфоцитів.

B Т-лімфоцитів.

C Макрофагів.

D Дендритних клітин.

E Інтердигітуючі клітин.

Морфологічні дослідження селезінки виявили активізацію імунних реакцій в організмі. В яких структурах даного органу починається антигензалежна проліферація Т-лімфоцитів?

A *Периартеріальна зона білої пульпи.

B Центральна зона білої пульпи.

C Мантійна зона білої пульпи.

D Маргінальна зона білої пульпи.

E Червона пульпа.

В гістологічному препараті досліджується кровотворний орган, який складається із різних за формою часточок. В кожній часточці є коркова і мозкова речовина. Якому органу належать дані ознаки?

A *Тимус.

B Лімфатичний вузол.

C Селезінка.

D Мигдалики

E Червоподібний відросток

На препараті представлено орган, покритий сполучнотканинною капсулою, від якої відходять трабекули. В органі можна розрізнити кіркову речовину, де містяться лімфатичні вузлики та мозкову речовину, представлену тяжами лімфоїдних клітин. Який орган представлений на препараті?

A * Лімфатичний вузол

B Тимус

C Селезінка

D Червоний кістковий мозок

E Мигдалики

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]